19 Mart 2024 Salı

ISPARTA'DA SAKA AVCISINA SUÇ ÜSTÜ YAPILDI

Isparta Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü kaçak avcılık ve biyokaçakçılıkla mücadele denetimlerinde, son dönemde başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere yurtdışına kaçırılmak için Saka kuşu avlayan şahsı suçüstü yakaladı.

Isparta

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Saka kuşu avcısı 1 adet ses cihazı, çığırtkan olarak kullanmış olduğu 3 adet saka kuşu ve 1 adet Kiraz kuşu ile birlikte avlanırken yakalandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Isparta Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü av koruma ve kontrollerinde kaçak avcılık ve biyokaçakçılıkla mücadele konularında hız kesmiyor.

Son günlerde saka kuşları tabii yaşam ortamlarından yakalanarak yasalara aykırı bir şekilde başta Suriye olmak üzere yurt dışına biyokaçakçılık kapsamında çıkarılıyor.

4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve Ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Bern Sözleşmesi’nce koruma altına alınan saka kuşları Isparta’da avlanılmak üzereyken Av Koruma Ekiplerince suçüstü yakalandı. Avda 1 adet ses cihazı, çığırtkan olarak kullanmış olduğu 3 adet saka kuşu ve 1 adet Kiraz kuşuna kafesleri ile birlikte el konuldu. Kaçak avcı hakkında İdari Para Cezası ve Tazminat cezası uygulandığı bildirildi. 3 adet Saka kuşu ve Kiraz kuşu kafeslerinden çıkarılarak doğal ortamlarına bırakıldı.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olması sebebiyle koruma altında olan Saka kuşları ötücü kuşlar takımında yer almakta olup gagasını çevreleyen kırmızı rengiyle dikkat çekiyor. Başlıca besinleri incir, ayçiçeği ve devedikeni tohumu. Ormanlarda küçük sürüler halinde dolaşan saka kuşları temiz su kaynaklarının kirlenmesi, kara hindibağ ile deve dikeni tohumlarının azalması ve ticaretinin artması yüzünden hızla yok olmakta. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Isparta Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü kaçak avcılık ve biyokaçakçılıkla mücadele hususunda gerekli tüm denetimler 7/24 devam ediyor.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vatandaş

24 Kasım 2017 Cuma 08:37

Malesef bu adamların yakaladığı kuşlar petşop işletmecileri tarafından el altından satılıyor. Bu kuşları satanlar oldukça yakalayanların ardı arkası kesilmeyecek. Bu kuşlar yurtdışına felan çıkarılmıyor baya baya ısparta içinde satılıyor. İnşaallah ıspartada bu kuşları satanlarda enselenir. Denetimler devam ettirilmeli hala yakalamaya devam ediyorlar. En ağır ceza verilmeli

Matador

23 Kasım 2017 Perşembe 12:45

en ağır ceza verilmeli

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR