26 Nisan 2024 Cuma

ISPARTA'DA KANSER ALARMI!

ISPARTA'DA KANSER ALARMI!

Isparta

Günümüzde sık rastlanmaya başlanan akciğer kanserinde Isparta alarm vermeye başladı. Verilerle sadece Devlet Hastanesi’nde bu yıl içinde 700 kanser tanısı konuldu. Onkoloji Uzmanı Doktor Ahmet Dirican,bunların yüzde 10'unu akciğer kanserinin oluşturdu.

İlimizde “Doğalgaz mı yoksa kömür mü yakılacak?”tartışmaları süredursun akciğer kanseri tanısı konulan hasta sayısı ürkütücü boyutlara ulaştı. Bu yıl içinde şu ana kadar sadece Devlet Hastanesi’nde 700 hastaya kanser tanısı  konulmuş durumda.Diğer hastanelerdeki tanılarla birlikte bu rakamın 1000’leri geçtiği ilerisürülüyor.  Bunların yüzde 10'unu ise akciğer kanseri oluşturuyor.

 “GENELDE ERKEKLERDE GÖRÜLÜRDÜ ŞİMDİ KADINLARDA DA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI”

Devlet Hastanesinde görevli Onkoloji Uzmanı Doktor Ahmet Dirican, akciğer kanserinin tüm kansereler arasında en çok görülen kanser cinsi olduğunu söyledi. Akciğer kanserinin genelde erkeklerde görüldüğünü ancak son dönemlerde kadınlarda da sıklıkla görülmeye başlandığını ifade eden Dirican,“Sebepleri arasında sigara kullanımı başı çekiyor. Bunun yanında genetik faktörler, kimyasal maddelere maruz kalma, çevre faktörleri ki hava kirliliği bunun en büyük nedeni bunlar da sebep oluyor. Hava kirliliği aynı zamanda akciğer hastalıklarına da sebep oluyor” dedi.

“ŞU ANA KADAR 700 AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDU”

Öte yandan ilimizde 2014 yılında şu ana kadar 700 kanser tanısı koyduklarını ve bunların yüzde 10'unu akciğer kanserinin oluşturduğunu dile getiren Dirican, “Yüzde 95’i sigaraya bağlı kanser. Kanlı balgam, inatçı öksürük, geçmeyen göğüs ağrıları ve ses kısılmaları akciğer kanserinin belirtileridir. Erken teşhis konulduğunda tedavi edilebiliyor. Ama ileri durumlarda akıllı ilaç kullanımında bile çok uzun yaşam şansı olmuyor.Tehlikeli bir hastalık” diye konuştu.

HAVA KİRLİLİĞİ CİDDİ SIKINTI

Diğer taraftan Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerinde dehava kirliliğinin ciddi bir sıkıntı olarak görüldüğüün bildiren Dirican, “Budurum özellikle gelişmekte olan ülkeler için ön planda. Tedbirlerin artırılması gerekiyor. Kış aylarındaki verilere bakıldığında bu tehlike ortaya çıkıyor”şeklinde konuştu.

 GERÇEKLER ORTADA ÇÖZÜM NASIL OLACAK?

 Asıl merak edilense verilerin bu denli ürkütücü olmasından sonra Isparta’da yöneticilerin nasıl tedbirler alacağı. Hava kirliliği gerçeğiolan Isparta’da akciğer kanserinin bu denli seviyelere çıkması yaklaşan kışayları öncesi tedbirlerin artırılıp artırılmamasını gündeme getirdi

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

yuuyy

11 Ocak 2017 Çarşamba 18:52

TARIM İLAÇLARININ SONUCU

saziye koyun

29 Ağustos 2014 Cuma 12:10

imkanlar artikca bakilan muayne olan hasta sayisida artıyor dogal olarakda kanserli hastalar daha çok geliyo bunun kanserin artması ile bi alakasi yok zaten hazir tüketim ile herkes tehlikeli aninda...

qwerty

29 Ağustos 2014 Cuma 11:07

Havakirliliği ve kömür yakılmasınma izin veren cenah bunun sorumlusu. Hayvanlarda hava kirliliğine maruz kalıyorlar diyen tipik para sever yorumcuya çok güldüm ama ağzımla değil.Para gitmesinde kömürden zehirlenelim.Önemli değil.Bu kafadakileri parayla gömmek lazım.

marko

25 Ağustos 2014 Pazartesi 11:48

komşu site bekçili güvenlikli vs.zengin geçiniyoorlar her kış dumandan anamızı ağlatıyorlar.Doğalgaza geçmek artık zorunlu olmalı

RamazanAydınlı

25 Ağustos 2014 Pazartesi 09:07

Akciğer Kanserinin artması normal.Çok sigara içen var.kadın-erkek-genç farketmiyor.Kanserlerin oluşumu her türlü sebebden olabilir.Ama siga başta problem.Hayvanlarda olumsuz doğa şartlarına maruz kalır. Ama kanser olmazlar kolay-kolay.Sigarayı bırakın !!!

VATANDAS

24 Ağustos 2014 Pazar 00:24

HAVA KIRLI, CESMEDEN AKAN SU VE BÜTÜN YIYECEKLER TARIMSAL ZEHIRLERLE ÜRETILIYOR !

akıl fikir

23 Ağustos 2014 Cumartesi 20:37

bangır bangır bağırıyorlar hava kirliliği akciğer kanseri sebebi diye hala anlamayacak kadar akılsızlar varya ona yanıyorum

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR