26 Nisan 2024 Cuma

ISPARTA'DA GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI YETİŞİYOR

ISPARTA'DA GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI YETİŞİYOR

Isparta

TÜBİTAK'ın desteğiyle yapılan Bilim Fuarları'nda bazı yaratıcı projeler dikkat çekiyor. Geleceğin bilim insanları keşfedilmeyi bekliyor.

S.D Fen Lisesi Öğrencisi Metin Öz, savunma alanında çok önemli hale gelen insansız hava aracının düşük maliyetli, pratik katlanabili rve taşınabilir modelini yaptı. Süleyman Demirel Fen Lisesi'nin TÜBİTAK-4006 Bilim Fuarı dün görücüye çıktı. 'Geleceğin bilim insanları burada' dedirten etkinlikte dikkat çekici projeler beğeniye sunuldu. Fen Lisesi öğrencisi Metin Öz, uçak imalatı ile Bilim Fuarı'nın en dikkat çekici stantının sahibi oldu.Fen Lisesi öğrencisi Metin Öz'ün İHA, ANKA gibi insansız hava araçlarına düşük maliyetli ve katlanabilir özelliği dolayısıyla alternatif olması için yaptığı uçak havada 45 dakika kalabiliyor. Uzaktan kumanda ile 1 kilometreye kadar kontrol edilebiliyor. Mehmetçiklerin dağda teröristlerin yerini nokta olarak saptaması en önemli kullanım alanı.

Metin Öz, TÜBİTAK tarafından kabul gören projesini şöyle anlattı: "İHA gibi ANKA gibi büyük insansız hava araçlarının kaldırılmasında daha az maliyetli alternatif çözüm üretmek istedik. Bizim ürettiğimiz hava aracımızın maliyeti çok çok düşük. 1000-2000 TL gibi maliyetle bu uçağı üretebiliyorsunuz. Devlet için bakıldığında neredeyse hiçbir şey.Uçağımızın önünde kamera kızağımız var. İçerisinde on-line görüntü için boş yerimiz var. Dağda çatışan askerimiz için önemli bir araç. Düşmanın yerini tam olarak saptamak için bu hava aracı kullanılabilir. 30-45 dakika uçabiliyor.Katlanabilir özelliği nedeniyle rahatlıkla taşınabiliyor. Kurulduktan sonra elle bile atma şansımız var. Piste ihtiyaç duyulmuyor. 2-3 dakikada rahatlıkla kurulabiliyor. Bataryalı motorumuz var. Kumandamız var. 1 kilometre mesafeden kumandamız çekebiliyor."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ali öğr

17 Mayıs 2017 Çarşamba 19:21

ÖSS içinde son 5 yıldaki düşüşü artışla kutlarız inşallah

sinan

17 Mayıs 2017 Çarşamba 17:38

hani proje nerde sadece poz vermişler.görüntüye girmek dünyada en iyi yaptığımız iş

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR