29 Mart 2024 Cuma

ISPARTA'DA EV VE APARTLARIN ÇATI KATI DENETLENİYOR

Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, ev ve apartmanların çatı katları yapımlarını denetlediklerini belirterek; “Zaman zaman bu konuda cezai – işlem uyguluyoruz. Ancak, bizim amacımız vatandaşlarımızın kural ve kanunlara uymasıdır. Çünkü biz kimseye ceza yazma heveslisi değiliz” dedi.

Isparta

Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, geçtiğimiz gün Kanal32 Televizyonunda yayınlanan ‘Isparta’da ne var? Ne yok?’ programına katılarak sorumlu olduğu İmar Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

ŞANLITÜRK; “ESKİDEN % 4 EĞİMLE

2 KAT ÇATI YAPILABİLİYORDU”

Başkan Yardımcısı Şanlıtürk, açıklamasında imardaki eski ve yeni uygulamaları anlatarak; “Daha önce çatılar oluşturulurken binanın uzun kenarları dikkate alınarak yüzde 4 eğim yapılırsa, 2 kat çatı yapılarak yaşam alanı oluşturulabiliyordu. Ancak şimdi bu yok. Artık bunları denetliyoruz. Zaman zaman bu konuda yaptırımlar uyguluyor. Cezai işlemlere kadar giden konularımız bir hayli fazla. Biz kimseye ceza yazma heveslisi değiliz. Önemli olan şehrin kanunlar çerçevesinde yapılaşmasını sağlamak. Bina kaç metre olursa olsun çatı yüksekliği belirli seviyede olacak. Şimdi kısa kenarlar da dikkate alınacak. Artık kırma çatı sayesinde çatı katı oluşmayacak” dedi. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN UZUN

SÜREN PROSEDÜR ORTADAN KALDIRILDI”

Günümüzde enerji tasarrufunun büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Yardımcısı Şanlıtürk; “Ülke ekonomisi için önemli olan yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bir değişiklik yapıldı. Vatandaşlarımız evlerinin çatısında güneş enerjisi üretip, haneye katkı sağlayabiliyordu. Daha önceki yönetmelikte yeniden ruhsatlama gerekiyordu. Artık buna gerek yok. Vatandaş çatısında güneş enerjisinden elektrik üretecek vatandaşlarımız teknik uygunluk raporu ile belediyemize müracaat edip, izin alabilecekler. Daha önce uzun bir prosedür uygulanıyordu. Bu ülkemiz ve ilimiz açısından çok önemli.

“ENGELLİLER İÇİN ASANSÖR VE

RAMPALAR İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI”

Diğer bir önemli konu ise engelli vatandaşlarımızın durumu. Yönetmelikte özürlü vatandaşlarımız için binadaki rampalar, asansörler bunların detay ölçüleri net bir şekilde detaylandırıldı. Daha önce yapılan rampalar çok kullanışlı olmuyordu. Asansörler kullanışlı olmuyordu. Bu konuda net maddeler var. Bu da dezavantajlı gruptaki vatandaşlar için önemli bir yenilik. Halk arasında apart tabiri kullanılan stüdyo dairelerle ilgili yeni düzenleme getirildi. Daha önce 1+0 daire yapılabiliyordu. Minimum 1+1 yapılacak. Küçük olmayacak. Minimum ölçülerde düzenleme getirildi. Banyo, oda, yatak odası ölçüsü gibi. Yaşanabilir bir alan oluşturma açısından çok önemli. 1 salon, 1’de yatak odası olacak. Bu ilk etapta haf tepki oluşturdu. ‘10 apart çıkarken 8 çıkıyor’ diye tepki konuldu. Ama sağlıklı yaşam alanı oluşturma açısından çok önemli. 

 

“BİNA TABAN ALANLARI

DAHA GENİŞ KULLANILACAK”

Bu yönetmelik yüksek katlı binalardan daha ziyade tabana yayılmış binaların oluşmasına imkan tanıyor. Bina taban alanları daha geniş kullanılacak. Yüzde 40’larda kullanılan bina taban alanlarını daha geniş kullanma imkanı veriyor. Kat genişliklerinde yol genişliklerine göre sınırlama getirildi. Bina yapacağınız yerdeki yolunuzun değişikliği sizin binanızın maksimum katını oluşturuyor. Yol genişliği kat yüksekliğini belirler hale geldi. Hmax tabir edilen durumlarda yol genişliğine bakacaksınız. 5 kat bina yapabilmek için 15 metre genişliğinde yola ihtiyaç var.

“ŞEHRİMİZİN YOĞUN OLAN ARAÇ

TRAFİĞİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Öte yandan; 1 Ekim 2017 yürürlüğe giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği şehir içi yapılaşmada artık bizim rehberimiz. Bu yönetmelik neler getirdi, neler götürdü? İmar Yönetmeliğimizin bizim açımızdan en önemli getirisi; şehirler lejant hükümleri ile yol alırken yönetmelik sayesinde il belediyeleri kendi yönetmeliklerini yapabilecekler. Değişmez maddeler dışındaki maddelerde Belediye Meclisi ve Bakanlık onayıyla uygulanacak. Bu bize artık ilimizin imar yapısında söz sahibi olma hakkı getiriyor. Bu çok önemli bir değişiklik. Isparta Belediyesi, Meclis İmar Komisyonu, Mühendisleri Odası temsilcileri ile toplantılar yaparak yeni bir yönetmelik hazırlığı yapıldı. Meclisce onaylanan bu yönetmelik şu an bakanlık onayına sunuldu. Onaya müteakiben artık uygulanacak. Yeni İmar Yönetmeliği; binaların taban alanında, bodrum katlarda otopark yapabilme alanlarını büyüttü. Belediye olarak üzerinde durduğumuz bir konuydu. Binaların alt katlarında otoparkları çözelim, araçların sokağa park edilmesine izin vermeyelim düşüncesindeydik. Bu değişiklik öncesinde meclis kararımızla otoparkla ilgili düzenlemeler yapılmıştı. Bu yönetmelik bize bina yol cephelerine 3 metre kalıncaya kadar arsanın tamamı otopark olarak kullanılabilecek. Bu şehrimizin yoğun olan araç trafiğine katkı sağlayacaktır” dedi.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Selami çelik

10 Mart 2018 Cumartesi 14:13

1206 sokak eroğlu marketin dibi sol tarafı.Milletin gözünün içine baka baka kaçak çatı kat yaptılar hemde 2 daire.Şikayet yapıldı kimse dikkate almadı.Peki yukardaki açıklama ne şimdi

Aprt

09 Mart 2018 Cuma 12:01

Bu apartlarin cogu insan yasamina uygun degil bodrumlar nem rutubet catilar ya buz gibi soguk ya ates gibi sicak kendi kalmicaginiz yerleri baska insanlara mecbur kaldiklari icin fais fiyatlara veriyosunuz gelip buradada cezasini konusuyosunuz birazda Allah katindaki cezasini düsününn..

Isparta'lı

26 Şubat 2018 Pazartesi 17:43

Eyvah eyvah. Sanki yeni ve süper bir kararmış gibi lanse ediliyor. Siz önce eski apartların kaçak bodrum ve çatı katlarını kontrol edin. Görmezden geldiğiniz ruhsat dışı binalara bir bakın da ondan sonra geleceğe yön verin. Oy kaygısı taşımadan Isparta'nın gece kondu şehrine dönüşmeye başladığının farkına varın artık. Bunun vebali sizce kimde ?

Ispartalı

26 Şubat 2018 Pazartesi 08:22

Şu ıyaş parka neden dur denmiyor ??? Kimler nr kazanıyor. Adamlar heryeri bölüp bölüp kiraya veriyor. Aklıma yıllar önce ziyanın komik rakamlara ihale edip balaman başkanın ihaleyi iptal edip 8 katına mı 20 katınamı ne yeniden ihaleye çıkarması geliyor. Peşkeş mi söz konusu acaba ?

OSMAN

25 Şubat 2018 Pazar 18:48

SAYIN BASK YARD SANA IMARA AYKIRI YAPILAŞMA VAR DIYE SIKAYET EDILIYO. SENIN IMZALI RESMI YAZIDA IMARA AYKIRI DURUM YOK DIYE IMZALIYON. AZ BEKLE MAHKEME KARARI ÇIKINCA HAKKINDA SUÇ DUYURUSU OLACAK

Ayşe

25 Şubat 2018 Pazar 17:56

İşinize gelene ceza yazarsınız gece gündüz demez ceza yazacağız diye köpeğini unutmazsınız,adamını bulanada hiç ses etmezsini dimi.Önce adaletli olmayı öğrenin yazacaksanız cezayı herkese yazın.Bu adaletsizliğinizin cezasını asıl siz nerede vereceksiniz bunu düşünün, hakkım bu dalaverelere göz yuman herkese haram olsun kendinizden çıksın inşallah!!!

Ehmed Efendi

25 Şubat 2018 Pazar 12:17

Bugün gülecek bir şey buldum nihayet...Bütün bodrum ve çatılar kaçak. Ruhsat veren elemanlarınız dışardan bakıp geçiyor. Çatı ve bodrum pencereleri alçıpanla kapatılıp iskan alınıyor. Garibanlara gücünüz yeter de müteahhitlere gelince bir çay içer dönersiniz. Bu kaçak yapılaşmanın vebali sadece yapanların değil asıl sizin omuzunuzda. Şimdi de kalkmış konuşuyorsunuz. Duyanda zannedecek bir şey yapacaksınız.

Murat cengiz

25 Şubat 2018 Pazar 10:48

Bütün binalar apartlar oturma iznini aldıktan sonra oturuma açılıyor belediye bunlara dikkat etsinler o zaman

VATANDAŞŞŞ

25 Şubat 2018 Pazar 06:59

Hoca naptın sen bu yazılanlar cok kötü. Kim akıl eti bunu. APART deyip hiç dünyanın bir yanında gorülmüş degil. 50 tane bir binada apart var. Bi düşün aklına neleri eksik. OTOPARK. COK BÜYÜK İMAR HATASI. Yazıklar olsun. BEN YAPTIM OLDU. ÖYLEMİİİ. Bir görüp gözetenimiz var. Derler ya PARMAKLARI VARDA GÖZÜNEMİ SOKACAK. YARIN O APARTLAR GÖKDELEN GİBİ YÜKSELMEZSE ŞAŞMAYIN.

Ispartali

25 Şubat 2018 Pazar 04:53

Ne zaman emekli oluyon mudurŕ bi yenilere yol acın gari bikmadonmi daha

Öğrenci

25 Şubat 2018 Pazar 01:37

Bundan önceki yorumumda ne vardı da yayınlanmadı anlayamadım. Adam çatı katını kaçak kafeye çevirecek hemde abdest suyu gibi çayı 3 tl ye öğrenciye iteleyecek. Belediye de bunlara çatı katında ruhsatsız tapusuz yere kafe açmaları içinizin verecek. Yaw bu ne perhiz bu ne lahana turşusu demezler mi başkannn

Ah ah

25 Şubat 2018 Pazar 00:59

Allahtan korksanıız toprağın altında var diyecem amma nerdee sizi balkanınızla birlikte karağç mahallesindeki kapalı aln paklar

Ali

25 Şubat 2018 Pazar 00:41

Kadir boylu ortaokulunun karşısındaki apartı inceleyin öncelikle

YIKIN ISPARTAYI

25 Şubat 2018 Pazar 00:03

Arkadaşın bitanesi insafa gelmiş ıspartanın yarısı yıkılacak diye bence en az yüzde ****en aynı durumda

Komik

24 Şubat 2018 Cumartesi 23:44

Hiç gulecegim yoktu çıkıp açıklama bari yapmayın yani ispartanin yarısı yıkılacak

VATANDAŞ

24 Şubat 2018 Cumartesi 23:10

tamamda başkan yardımcısı ben fatih mahallesinden 800 bine arsa aldım 2 kat daire başı 400 bine geliyor bari insafa gelinde fatih mahallesinin imarını 3 kat yapında bizde bodrumları otopark yapalım fatih mahallesinden başka 2 kat olan mahalle yok madem yeni imar yönetmeliğini uygulayında yol genişliklerine göre kat sayısı belirllensin hasan balaman zamanında İimza topladık kat artırılsın diye fatih mahallesinin devamındaki deregümü ovasını imara açınca 1 kat vereceğiz diye söz vermişti

Ali

24 Şubat 2018 Cumartesi 21:18

Çatı katların oturma ruhsatı yok.ortak kullanım alanı doğal gaz bağlanıyor su elektrik saati süzme bodrum depo gözüküyor ama apart...

Bordomavi

24 Şubat 2018 Cumartesi 19:34

Apartların kaçak katlarına dairelerine doğalgaz bağlana yollarını siz açmıyormusunuz. Mahalle i amı bile sşzden yüzbulup kaçak apart katı yaptı. Ha bide tonoz çatılsr var arası kaçak oda dolu. Sıradan git bakalım onlara gücün varsa.

ss uu

24 Şubat 2018 Cumartesi 19:25

ohaaaa sesli güldüm :D o yüzden bütün çatı katları bodrum katları mesken olarak kullanılıyor değil mi?

Ali Güven

24 Şubat 2018 Cumartesi 19:24

Bu bir heves değil ki sizin göreviniz sayın Başkan Yardımcısı.Görmezden geldiğiniz her kaçak yapılaşmanın vebali sizin boynunuzda.

ada

24 Şubat 2018 Cumartesi 18:19

Belediye öncelikle bütün apartlardaki tapusuz bahçekatı ve çatıkatı aprtları denetlesin. Bu haksız kazancın vebali apart sahipleri kadar yöneticilerinde sorumluluğunda tabi anlarlarsa

Bombardiyan

24 Şubat 2018 Cumartesi 17:58

Paçan yiyorsa önce cemaatlerin işlettiği apartlardaki kaçak bodrumlara çatılara yazda göreyim.

ilke apartlari

24 Şubat 2018 Cumartesi 17:43

Önce ilke apartlari, lider apartlari, onur apartlari, belediye başkanının apartlari, başkan yardımcıları apartlari , hükümdar apartlarinı,denetleyin Isparta'nın 100 de 70 i bu şekilde neyin kafasını yaşıyorsunuz. Otopark diye belediye dünyanın parasını alıyorlar. Bekliyoruz hadi gelin. Amma önce sizinkilere gideceğiz. ben 1 600 bin masraf edeceğim sen gelip bize ceza keseceksin. Gidip köylerde şenlik yapacaksın. heee.

ERŞAN KUNERİ

24 Şubat 2018 Cumartesi 16:39

LÜTFEN YETKİLİLER SENİRKENTTEKİ APARTLARIDA DENETLEYİN BÜYÜK BİR OTORİTE BOŞLUĞU VAR BU İLÇEDE SAYIN VALİM LÜTFEN SAYIN YETKİLİLER LÜTFEN ODASINI YIKAN APARTA ÇEVİRİYOR MANTAR GBİ APART ÜREDİ

can

24 Şubat 2018 Cumartesi 15:27

ne güzel ceza yazma heveslisi değillerlermiş, yaw kardeşim sen ne başısın nasıl konuşuyosun?herkes istediği gibi yapılaşacak sen karışmayacaksın, haksız kazanç ve rekabete göz yumacaksın öylemi? yönetici böyle olunuyor öylemi? lütfen kaçak iskan ve meskenleri denetleyiniz ve gereğini yapınız.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR