19 Nisan 2024 Cuma

ISPARTA'DA BU DA YAŞANDI

ISPARTA'DA BU DA YAŞANDI

Isparta

Isparta’nın olağanüstü büyüyen mahallelerinden Çünür Mahallesinde, belediyenin mezarlıkları serbest bırakması yer çevirme furyası başlattı. Çünür mahallesiyle herhangi bir bağı olmayan, ve henüz ölmeden mezar yerini ayarlayan birçok uyanık, Çünürlülere isyan bayrağını açtırdı. Birçok köyde olduğu gibi yıllar öncesi Çünür Mahallesi yerlileri herhangi bir bedel almadan kendi arsalarını mezar olarak köylüye tahsis etti. Aradan geçen uzun yıllar sonrası Mehmet Tönge Mahallesi ve şimdilerde Çünür Yenişehir mahalleyle birleşti. Köyden mahalleye dönüşen Çünür’de mevcut Mezarlığa başta Mehmet Tönge Mahallesi olmak üzere, Çünürle ilgisi olmayan birçok vatandaş defnedilmeye başlanınca araziyi mezarlık olarak tahsis eden Çünürlüler durumdan rahatsız olduklarını belirtmişler ancak, zaruri olan bu ihtiyaç için çok fazla tepki göstermemişlerdi. 

İYİ NİYET KÖTÜYE KULLANILINCA..

 Ancak, Çünürlülerin bu iyi niyeti son 3-4 yıldır suistimal edilmeye başlandı. Çünür mezarlığında yaptığımız incelemelerde Çünür Mahalle eşrafından olmayan, kimsenin tanımadığı onlarca REZERVE mezarlığa rastladık.

 Mezar görüntüsü verilen rezerve mezarlar mahalle halkında çok büyük rahatsızlık oluştururken, Çünür Muhtarı Kadriye Bilgiç’in konuyla ilgili hiçbir yaptırımda bulunmamasına mahalle halkı tepki gösterdiler. Mahalle merkezindeki mezarlığın tüm Isparta genelinde olduğu gibi ücretsiz olduğunu belirten Çünür mahallesinin ileri gelenleri, Zaten belediye defin işlemlerinde her türlü yardımı yapıyor.Mezarlıklar parasızdır. Mezarlıklarda yer çevirmek için örülen duvarları yıkmasını muhtarımıza defalarca ilettik ancak muhtar hiç oralı olmadı.Vatandaşlarımızdan mezar yeri çevirmemelerini ve sahte mezar yapmamalarını istiyoruz” dediler. 

YASA GAYET AÇIK, YAPILAN SUÇ

 İşte Resmi Gazetenin 2010 yılı mükerre sayısında yayınlanan mezarlıklar kanunu; Mezarlıkların mülkiyeti MADDE 8 – (1) Umumî mezarlıkların mülkiyeti belediye bulunan yerlerde belediyelere, köylerde ise köy tüzel kişiliklerine aittir. Bu yerler satılamaz ve kazandırıcı zaman aşımı zilyetliği yolu ile iktisap edilemez. (Gasp Edilemez)(2) Mezarlıklar ve şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez. Bu yerler imar mevzuatı ile veya başka herhangi bir şekilde park,bahçe, meydan, otopark, çocuk parkı, yeşil alan gibi sahalar olarak ayrılamaz ve asli gayesi dışında hiçbir amaç için kullanılamaz. Yol geçme zorunluluğu bulunduğu İçişleri Bakanlığınca kabul edilen mezarlıklar veya bölümleri bu hükmün dışındadır. Mezarlık vasfı taşımayan mevcut mezarlıklar da mezarlık dışında başka hiç bir amaç için kullanılamaz. (3) Belediye tarafından mezar sahiplerine; bedel karşılığı alınan mezarların kullanım hakkının satın alan kişiye ait olduğunu, kullanım tahsisini varislerine devredilebileceğini ve bu mezar yerine yapılacak mükerrer defnin ancak varislerinin uygun göreceği kişilere ait olabileceğini belirtir, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-4’teki belge verilir. Mezar sahipleri sahip oldukları arazi sınırları haricinde merdiven, basamak veya bunlara benzer şeyler yapamazlar. (4) Talep edilmesi durumunda mezarlığın uygun bir yerinde diğer din mensupları için, mezar adası tahsis edilebilir.

SON UMUT ISPARTA BELEDİYESİ

 Konuyla ilgili olarak Isparta Belediyesinin Çünür mezarlığındaki bu uyanıklığa dur demesini ve mahalle halkına ait olan bu mezarlığın Mahalleyle ilgisi olmayan kişiler ceza ededilmesini engellemesi gerektiğini hatırlatan mahalle sakinleri, ‘’kendi öz yurdumuzda atalarımızın bıraktığı mezarlığımızda bize yer kalmadı, ölen vatandaş civar mahallelerden olmak şartıyla gömülsün buna diyeceğimiz birşey yok ama, burada iyi niyetimiz kötüye kullanılıyor, vatandaşın Çünürle hatta Ispartayla bile ilgisi yok ama gelmiş burada mezar yeri çevirmiş bu kadarda olmaz’’ şeklinde konuştular.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Yurttaş

02 Şubat 2017 Perşembe 04:24

Neymiş efendim Ispartalı değilmiymiş de bedava mear versen giecekmş de falan filan. Dağdaki bayırdaki adamı Isparta'ya sür, doğru dürüst oku yapma, olanları da kalitesini düşür sona ıspartalı reröre. Yok ya.Ben de babam da dedemin okuduğu okulda okuduk. Senin deden nerede okudu söyle bakalım. Anca Ispartalıya laf çakmaya çalışın. Cahiller amalar, utanmazlar sizi.

ıspartalı

31 Ocak 2017 Salı 09:05

ISPARTALI DEĞİLMİ BEDAVA MEZAR VAR DESEN GİRECEKLER SÖZÜ BU OLSA GEREK

öbür dünya için bile hak yenmeye çalışılıyor

31 Ocak 2017 Salı 23:58

yenice dere doğancı mahallesi mezarlığıda aynı şekilde... boş mezarlar çevriliyor.. ve buna muhtarlık göz yumuyor..

diri

30 Ocak 2017 Pazartesi 21:10

Mezarlıklarda,ölülerin gömülme işlerini yapan insanlar belediyemiz tarafından sıkı takip edilmeli.Bazı Mezarlıklarda aniden ortaya çıkan Besmele çekmesini bilmeyen şarapçı tipleri istemiyoruz.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR