29 Mart 2024 Cuma

ISPARTA'DA BU BİR KABUS

ISPARTA'DA BU BİR KABUS

Isparta

Doğalgaz kullanımının % 50’lere ulaştığı Isparta, hava kirliliğinden bir türlü kurtulamıyor. Havaların eksi derecelere düşmesi ileşehirde özellikle hem akşam hem sabah saatlerinde soluk almak bile imkansız hale geliyor.

 

ISPARTA’NIN HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR

Kış aylarının gelmesi ile birlikte Isparta şehir merkezindeki hava kirliliği gözle görülür bir derecede arttı. Mahalli Çevre Kurulu ise bu olumsuzluğa bir çözüm bulmuş veya bulabilmiş değil. Birinci derecede hava kirliliğinin yaşandığı iller arasında yer alan Isparta’da her yılkış mevsiminde olduğu gibi bu yıl da vatandaşlar adeta zehir solumaya başladı.Yetkililer ise, hava kirliliğinde bugüne kadar sınırın aşılmadığını söylüyor.

 

“EN BÜYÜK SORUN HAVA KİRLİLİĞİ”

Türkiye genelinde Isparta’nın da içerisinde yer aldığı 35ilde hava kirliliğinin ciddi boyutta yaşandığı belirtilerek, bu 35 ilin birinci derecede hava kirliliğinin yaşandığı iller arasında Isparta’nın da olduğu vurgulandı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Isparta’da ciddi anlamda hava kirliliğinin yaşandığına dikkat çeken Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hasan Akıllı, Isparta’nın en önemli temel sorununun hava kirliliği olduğunu söyledi.

 

“GECE İLE GÜNDÜZ SICAKLIĞI ARASINDA BÜYÜK FARK VAR”

Isparta’da içerisinde bulunduğumuz kış mevsiminde bugüne kadar hava kirliliğinde sınır olarak belirtilen değerlere şuana kadar ulaşılmadığını ve bu durumun sevindirici olduğunu ifade eden Başkan Akıllı;“Ancak, kış aylarının gelmesiyle birlikte gündüz sıcaklık derecesi ile gece sıcaklık derecesi arasında büyük farklar oluşmaya başladı. Bu nedenle de,insanların yaktıkları soba ve kaloriferler nedeniyle şehirde akşam saatlerin deve sabah saatlerinde hava kirliliği ciddi boyutlara ulaşıyor.

 

“GEREKLİ DENETİMLER YAPILMALI, ÖNLEMLER ALINMALI”

Hava kirliliğinin en yoğun olarak yaşandığı kış mevsiminde hava kirliliğinde 400’ün üzerine çıkılması halinde olay sağlığı da tehdit eder hale gelir ki, o zaman hava kirliliği konusunda ek önlemler almak için yetkililerin derhal harekete geçmeleri şarttır. Bu doğrultuda; Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, yakıtların kontrolü, yakıtların uyumu, ateşçi belgelerinin kontrolü gibi çok değişik konularda bilgilendirme ve denetim çalışmalarını etkin bir şekilde yapmalıdır. Biz Oda olarak hava kirliliğini enaza indirmek için elimizden ne geliyorsa her türlü çalışmayı yapmaya hazırız”dedi.

 

DOĞALGAZ KULLANIMI BİLE KİRLİLİĞİ ENGELLEYEMİYOR

Bilindiği gibi; Isparta’ya doğalgaz 2006 yılında gelmesin eve 2008 yılından itibaren de bizzat kullanılmaya başlamasına ve hatta Doğalgaz kullanımının % 50’lere ulaşmasına rağmen, Isparta, hava kirliliğinden bir türlü kurtulamıyor. Havaların eksi derecelere düşmesi ile şehirde özellikle hem akşam hem sabah saatlerinde soluk almak bile imkansız hale geliyor.

 

MAHALLİ ÇEVRE KURULU NE ZAMAN TOPLANACAK?

Öte yandan, her ay mutat olarak toplanan veya toplanması gereken Mahalli Çevre Kurulu’nun ise ne zaman toplanacağı belli değil. Zira,kurul, bir an önce toplanıp hava kirliliğinin arttığı şu günlerde alınacak önlemlerin masaya yatırması gerekiyor.

Demokrat Gazetesi....

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

a.o.y.

15 Aralık 2015 Salı 19:49

Davraz evleri bölgesini gelin görün hele. Şehir merkezinde ölçülen oranların 5 katıdır havakirliliği. Her evin doğalgaz bağlantısı olmasına rağmen kullanım oranı çok çok düşük. Yakıt olarakta ne kullanıldığını kestirmek zor.. kaçak kömür bile masum kalabilir .

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR