03 Mayıs 2024 Cuma

SDÜ Kökboyama ile TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda

SDÜ Kökboyama ile TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda

Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Genç, Gazi Sosyal Bilimler Lisesi'nin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen 4006 Bilim Fuarı'nın 'Kültürel Miras' tematik alanında 'Etkileşimli Kökboyama Atölyesi' gerçekleştirdi.

"-Kökboyama 'sürdürebilirlik' için ilham veren öncü bir modeldir"

Prof. Dr. Mustafa Genç: "Kadim Türk geleneği kökboyama hiçbir kimyasal madde içermez. Kanserojen etki yoktur. Tüm süreçleri kusursuz ekosistem döngüsüne uygun bir yaklaşımdır. Bu bilgiler ışığında küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin saptanmaya başlandığı gezegenimizde kurtuluş için ilham veren öncü bir modeldir. Sağlıklı bir toplum ve gezegen için 'sürdürülebilirlik' kavramına kapsayıcı bir fayda sağlayacak güçtür."

"Artık şu ân küresel ölçekte faaliyet gösteren önemli şirketler, bebek, çocuk, hassas ve kritik grupların giysilerinin renklendirilmesinde kökboyama yöntemini kullanmaya başladılar. Anılan gruplarda kökboyama kreasyonları çıkarıyorlar. Yine oyuncakların renklendirilmesinde kökboyama yöntemini benimseyen küresel şirketler ortaya çıktı. Biz de SDÜ olarak bu kadim Türk kültürü için yayın üretip bilimsel literatüre kazandırmaya ve 'iyi koruma uygulamaları' gerçekleştirmeye devam ediyoruz."

-SDÜ, TÜBİTAK destekli Bilim Fuarı'nda 

Gazi Sosyal Bilimler Lisesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) destekleri ile 4006 Bilim Fuarı açtı. 

17- 18 Nisan 2024 tarihleri arasında Süleyman Demirel Eğitim Kompleksi'ndeki Yerleşke'de gerçekleştirilen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda kadim Türk kültürü Kökboyama için de tematik alan açıldı. 

Gazi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri Rabia Kanra, Nehir Lal Tabur, Sude Tunçbilek, Azra Güven, Şerife Hesna Kaya, Lale Sena Bağcı ve Gamze Özkan, tematik konusu 'Kültürel Miras' olan inceleme projesi hazırladı. Danışman Öğretmen Vahap Çetin ve Fatih Ermez'in koordinasyonunda anılan öğrenciler, Kökboyama üzerine kapsamlı bir proje hazırladı.

Proje bağlamında Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Halı Kilim ve eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı (AD) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Genç de Gazi Sosyal Bilimler Lisesi bahçesinde ''Etkileşimli Kökboyama Atölyesi'' gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Genç, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından da ''Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası'' olarak ilân edilen Kökboyama hakkında öğrencilere detaylı bilgiler verdi. 

Aynı zamanda SDÜ Rektörlüğü Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (YORKAM) Müdürü olan Prof. Dr. Mustafa Genç, Küresel Isınma ve yok oluşlara neden olan Küresel İklim Değişikliği ile etkin mücadele için önemli bir değer hâline gelen ''Kökboyama'' alanında farkındalık oluşturmaya devam ettiklerini söyledi. 

Küresel Isınma ve yok oluşlara neden olan Küresel İklim Değişikliği ile etkin mücadele için önemli bir değer hâline gelen ''Kökboyama'' alanında farkındalık oluşturmaya devam ettiklerini kaydeden Genç, şöyle dedi:

''Doğa Ana''nın sunduğu saf ve doğal bitki, kök, soğan ve yaprakları ile deniz canlılarından üretildiği için kanserojen madde ihtiva etmeyen; bebek, çocuk giysileri başta olmak üzere hassas ve kritik alanlarda Dünya'nın güçlü kurumları tarafından koleksiyonları yapılan Kökboyama için ''İyi Koruma Uygulamaları'' yapmaya devam ediyoruz.

Kirletici unsurlardan uzak, saf, doğal, temiz ve sağlıklı bir üretim şekli olan Kökboyama için yeni kuşaklara da kavramsal, görsel ve etkileşimli atölye çalışmaları ile bilinçlendirme çalışmalarını hayata geçiriyoruz. Şu ân bu hedefler çerçevesinde Gazi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerine, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı şemsiyesi altında etkileşimli atölye gerçekleştiriyoruz."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Elif

20 Nisan 2024 Cumartesi 18:39

Bu güzel etkinlik okulumuzda yapıldı ve çok güzel vakit geçirdik mustafa hocamıza çok kıymetli vaktini bize ayırdığı için, daha önce görmediğimiz kökboya etkinliğini bizimle paylaştığı için, bize kazandırdığı güzel bakış açısı için ve hazırlamış olduğumuz projemize destek olduğunuz için çok teşekür ederiz...

Veli

20 Nisan 2024 Cumartesi 13:55

Isparta'nın tanıtımı ve yerel anlamda katkı sağlayan hocamızı ve öğrencilerimizi kutluyorum

Isparta kültür sanat

20 Nisan 2024 Cumartesi 13:37

Sanatın her dalı güzel burda da güzel bir etkinlik yapılmış yorumlar bu kadar eleştir alması biraz düşündürücü? Hani derler ya meyve veren ağaç taşlanır.

Öğrenci babası

20 Nisan 2024 Cumartesi 13:35

Dünya genelinde popüler bir kültür olan doğal boyama etkinliği yapılmış fakat insanlar söze dökerken bile kötü niyet beslemişler.Orada gencecik öğrencilerin fotoğrafları var yüzlerinden okunuyor nasıl mutlu oldukları bırakın artık güzel işlere kötü kelimeler döken insanlar kazanamayacaksiniz hiç bir zaman!!!!!

Öğrenci

20 Nisan 2024 Cumartesi 13:33

Vayyy çekemeyenler toplanmış kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş daha güzel projelerde sizi görelim çamur atmak yerine icratınızı görelim ama sizin kaliteniz sanırım buna yetiyor!

Şeref

20 Nisan 2024 Cumartesi 13:29

Yapılan güzel işleri takdir etmek herkesin harcı değildir biz hocamızı ıspartaya yaptığı katkıları çok iyi biliyoruz hiçbir iş üretmeyen sadece insanlara kötülük yaparak var olmaya çalışanlar kendileri ancak yapılan giüzel işlere çamur atarak var edebiliyor malesef...

Sanat heryerde

20 Nisan 2024 Cumartesi 13:29

Yorum yapan kişiler acaba hayatlarında hiç doğal boyama kavramı duydular mı? Bunu sormak gerekir. Aksi takdirde yaptığınız yorumlara insanlar başka yerleri gülerler.

Öğrencii

20 Nisan 2024 Cumartesi 13:18

Vayyy çekemeyenler toplanmış kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş illaki karşılık verecekseniz daha güzel ve iyi projelerle sizi de görnek isteriz!!!!

Olmuyor SDÜ

20 Nisan 2024 Cumartesi 12:07

Komik bir çağ atlama projesi. Kim ciddiye alır.

öğrenci

20 Nisan 2024 Cumartesi 11:07

GSF çocuk müzisyenler festivali düzenledi ayrıca "Savaş ikinci perdede çıkacak" adında şahane bir oyun 1 aydır haftada 2 gün oynanıyor.ama bu adam ve ekibinin saçma sapan işlerini parlatılıyor, çok yazık

..

20 Nisan 2024 Cumartesi 11:03

yine mi kök boyama???? grup kök boyanın diğer iki üyesini aradı gözlerim :)) Kemancıyla, yorgancı yokmu :)))) Kusacam artık bu adamın bu boya kazanını her yerde görmekten.

Proje mi reklam mı

20 Nisan 2024 Cumartesi 01:14

Üniversite bu projelerle halkın önüne çıkmamalı

Topluma katkı

19 Nisan 2024 Cuma 21:40

Yahu illalah ettik artık kökünüzden çöpünüzden boyanızdan, Yokmu topluma hizmet edecek katkı sağlayacak başka projeniz fikriniz.

. Gözlem

19 Nisan 2024 Cuma 19:16

Proce dendi miydi orda mutlaka Bi üçkaat vardır

Kamil

19 Nisan 2024 Cuma 15:01

Reklam kokan hareketler bir görev alacak galiba.

Hasan

19 Nisan 2024 Cuma 14:42

Ne kök boyamaymış be arkadaş… Her ay mutlaka bu kök boyama haberi yapılıyor. İnanılmaz önemli bir buluş. Millet nelerle uğraşıyor bizimkiler hala kök boyuyor…

Yörük

19 Nisan 2024 Cuma 14:22

Ne büyük buluş Bir üniversiteden de bu beklenirdi zaten..

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR