29 Mart 2024 Cuma

Isparta'da 5 Yılda 80 Çocuğa Cinsel İstismar

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk-Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Evrim Aktepe, Doğa Kolej’inde yaptığı sunumda, Isparta'da 2007-2012 yılları arasında 80 çocuğun cinsel istismara uğradığını söyledi.

Isparta

Cinsel istismarın henüz cinsel gelişimini tamamlamamış bir çocuğun ya da ergenin bir erişkin tarafından güç kullanarak, tehdit ya da kandırma yolu ile kullanılması olduğunu ifade eden Aktepe, cinsel istismarın çoğu kez gizli kaldığı için gerçek istatistik verilere ulaşmanın zor olduğunu ifade etti.

Doç.Dr. Aktepe, “Cinsel istismara uğrayanların yalnızca %15’inin bildirildiği dikkate alınırsa ulaşabildiğimiz olgular buzdağının görünen kısmı ile sınırlı gibi düşünülebilir. Çocuklukta cinsel istismara maruz kalma sıklığı %10-40 arasında bildirilmektedir. SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı olarak 2007-2012 yılları arasında cinsel istismar vakalarıyla ilgili yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, 4-17 yaş arası 80 cinsel istismar olgusu tespit edilmiş. Bunların %78 kız, %22 erkek, 12-16 yaş aralığında cinsel istismara uğrama (%55), 4-11 yaş aralığında cinsel istismara uğrama (%45), %66 istismarcı aile dışı tanıdık birisi (erkek arkadaşı, sınıf arkadaşı, komşu), %16 istismarcı yabancı kişilerden oluşmakta” dedi.

Cinsel istismarı ortadan kaldırmanın en etkin yolunun oluşmasını önlemek olduğunu dile getiren Doç. Dr. Evrim Aktepe, “Buna yönelik programlar geliştirilmektedir. Önleme programında çocuğa cinsel davranışların öğretilmesini içeren bilgiler verilmeli bu açıdan anne babalara çocuğun yaşına özgü cinsel davranış ve gelişim özelliklerinin anlatılması gerekmektedir. Ayrıca çocuklara yönelik bu programlarda olası istismar durumların tanımalarını, uygun bir yolla tepki göstermelerini ve böyle bir durumda güvendikleri bir erişkine olayı anlatmaları da gerekmektedir. Etkili ve işe yarar programlar geliştirilebilmesi için anne babaların eğitilmesi ve uzmanlarla işbirliği yapmaları gerekmektedir” diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Vatandaş

17 Mayıs 2016 Salı 21:05

Yahu ülkem kevgire döndü ahlaksızlık aldı yürüdü cocuklara bile sahip olamiyoruz ama is lafa gelince mangalda kömür bırakmıyoruz yaziklar olsun bu işin sorumlularına ve sonuç alamayan sözde insanlara...

yezitler

17 Mayıs 2016 Salı 17:22

Bu araştırmalarda cemaat tekke unsuru sarıklı çarıklı aşağılık kokar aktrol yezitlerin tespiti niye açıklanmıyor.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR