20 Nisan 2024 Cumartesi

İDDİA MAKAMI MÜTALAASINI VERDİ

İDDİA MAKAMI MÜTALAASINI VERDİ

Isparta

Isparta'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel DevletYapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılanve aralarında eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski Süleyman DemirelÜniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı eski rektöryardımcılarının da bulunduğu 49'u tutuklu 130 sanığın yargılanmasına devamedildi.

 

Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanık sayısınınfazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.

 

Duruşmada, aralarında eski SDÜ Rektörü İbicoğlu, eski rektöryardımcıları Prof. Dr. Talip Türcan, Prof. Dr. Süleyman Seydi, eski Bilgi İşlemDairesi Başkanı Halil Karakoç, eski Tıp Fakültesi Araştırma ve UygulamaHastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer, iş adamları Bedri Ayhan, Alper Bayhan,Özcan Pınarcı, örgütün "Isparta bölge imamı" olduğu iddia edilenOsman Demirhan'ın da bulunduğu 49 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan bazısanıklar hazır bulundu.

 

Akşehir Cezaevinde bulunan tutuklu eski Isparta Valisi MemduhOğuz, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

 

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından tutuklanan ve mahkemedetanık olarak dinlenen Muhammed  MuhsinVarol, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nda (BAKA)  dış ilişkiler birimindegörev yaptığını söyledi. Sanık Vali Oğuz'un valilik yaptığı dönemde BAKAtarafından düzenlenen bir etkinlikle Florida'ya gittiğini belirten, buradakitemaslarının ardından Vali Oğuz'un kendisinin de olduğu bir kaç kişiyle terörörgütü elebaşısı Fetullah Gülen'in Pensilvanya'daki evinde ziyaret ettiğinikaydetti.

 

Varol, Oğuz'un Gülen ile görüştürülmek üzere başka bir odayaalındığını ve görüşmenin detayını bilmediğini anlattı.

 

Tanık Atılgan Ateş de İbicioğlu döneminde bir inşaattaşantiye sefliği yaptığını, o dönem ki bir daire başkanının kendisine gelerekbahar şenlikleri için para istediğini kaydetti. Ateş, çalıştığı firmanın sahibiile görüşerek bu parayı kendilerine veremeyeceğini söylediğini belirtti.

 

Tanıkların dinlenmesinin ardından Savcı Murat Karakaya dosyahakkında mütalaasını verdi. Karakaya mütalaasında  mütalaasında tüm tutuklu sanıklarıntutukluluk hallerini sürmesini, haklarında yakalama kararı bulunan firarisanıkların tutuklanmasını, duruşmaya gelmeyen mağdur, müşteki ve tanıklarınzorla getirilmesini istedi.

 

Karakaya ayrıca duruşmaya katılmak isteyen müştekilerinkatılma taleplerinin kabul edilmesini talep etti.

 

Mütalaanın ardından sanık avukatlarının savunmalarınageçildi. Tutuklu sanık eski Isparta Valisi Memduh Oğuz'u avukat olan oğlu FatihOğuz savundu. Oğuz, savunmasında müvekkilinin "bylock" kullanıcısıolmasından tutuklandığını ancak yapılan tespitlerde Oğuz'un telefonunda bylockbulundurmadığı, sadece Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının uygulamaya girişiçin kullanıldığını savundu.

 

Müvekkilinin 40 yılı aşkın devletin çeşitli kademelerindeyöneticilik yaptığını dile getiren Oğuz, eski Vali Oğuz'un göreve başladığıdönemde FETÖ'nün henüz bulunmadığını, FETÖ'nün devlette yoğun olarakkadrolaştığı dönemde merkez valisi olduğunu kaydetti.

 

Avukat Oğuz, müvekkilinin 17-25 Aralık darbe girişimindenönce emekli olduğunu, o dönemde FETÖ'nün terör örgütü olarak bilinmediğini,görev yaptığı dönemde de örgüt lehine bir kadrolaşmaya gitmediğini öne sürdü.

 

İddianamede müvekkilinin örgüt yapılanmasını içinde olduğunugösteren bir belge olmadığını ileri süren Oğuz, eski Vali Oğuz'un tahliyesini istedi.

 

Mahkeme heyeti, duruşmayı diğer sanık avukatları ilesanıkların dinlenmesi için yarına erteledi. 


YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR