26 Nisan 2024 Cuma

HİLAFETTEN CUMHURBAŞKANLIĞA

HİLAFETTEN CUMHURBAŞKANLIĞA

Isparta

Cennet mekan Yavuz Sultan Selim Han Mısırlıların ülkelerindeki karışıklar nedeniyle Ridaniye öncesi yardım çağrısına uyup da Mısır’ı fethettiğinde “hilafet” makamınıda Osmanlıya taşınmış oldu. Osmanlı, üç kıtada yer alan toprakları ile İslam dünyasının hamisi, reisi, büyüğü ve hülasa Müslümanların geleceği oldu.

 

Hilafet, Müslümanların genel anlamda dini ve dünyevi problemleri ile ilgilenir. Çözümler sunardı. YaniHalife, başkan olarak emire’l-mü’minin idi. Karar mekanizması idi. Baş idi. Ata idi tüm Müslümanlariçin. Nasıl Hıristiyan dünyasında papalık makamı var idiyse, Müslümanların da o asırlarda hilafet makamı vardı. İslam ülkelerinde ”tek”olan halife adına hutbelerokunur, cemaatler ve milletler de buna uyar ve rıza gösterirdi.  Uzun yıllar Osmanlı uhdesinde kalan bu makam, yeni Türkiye Cumhuriyeti ile 1920’li yıllarda M.Kemal ve arkadaşları tarafından görülen lüzum üzerine lağvedilmiştir. İlgaedilmiştir. Çoğu tarihçiler lağvedilme meselesini “ref” olunma anlamındagörmüşlerdir.

 

İslam dünyası,yaklaşık 80 senedir hilafet makamı ve halifeden yoksundur. Birçok Müslümanmillet ve cemaat ve hatta gruplar kendilerince halifeler çıkarmış ama buhalifeler tüm İslam dünyasında kabul görmemişlerdir. Bugün İslam adına yola çıktığını söyleyen IŞID’ın bile kendi halifesi vardır. Şiilerinbile kendi halifesi vardır. Düşünün ortadaki kargaşayı, karmaşayı.

 

2010’lu yıllara geldiğimizde durum yine pek farklı değil. İslam ülkelerinin çoğu emperyal güçlerin elinde ve kukla durumunda. Müslüman ülkelerde, Hıristiyan güçler kaynaklı sürekli siyasi darbeler olmakta, nedense İslam dünyası bir türlü bir araya gelememektedir. Zira her Müslüman grup, her Müslüman devlet kendi problemleri ile uğraşmakta, yani herkes kendi canı derdindedir.

 

Dünya coğrafyasında nerde akan bir kan, nerede kanayan bir yara varsa mutlaka orası Osmanlı bakiyesi olan İslam coğrafyasıdır, Müslümanların yaşam mücadelesi verdiği memleketlerdir.

 

One minute, çıkışı ile tüm İslam coğrafyasının gönüllerine su serpen Tayyip bey, emperyal güçlereve hele İsrail’e karşı bir “lider” tavrı ile “dur” demeye yeltenmiştir.Sembolik bir anlamı olan bu “dur”, Müslümanların birliği ve beraberliğinasıl özlediğinin ve beklediğinin de en güzel göstergesi olmuştur. Zira olaydan günler hatta aylar sonra dahi “one minute” dillere pelesen kolmuş, gönülleri mesrur ve bahtiyar etmiştir.

 

Ben sade vatandaş İsmail TANIŞMAN olarak, Tayyip bey halife gibi olsun demiyorum! Ancak ben Tayyip beyin,Cumhurbaşkanlığına oturduğu şu günlerde böyle bir misyonu deruhte eder tavır ve davranışlar içerisinde olacağını söyleyebilirim. Tayyip bey bilindiği ve karşıdan görüldüğü kadarı ile böyle bir makamı bekleyecek ve bundan dünyevi olarak çok haz alacak bir insan, bir siyasetçi, bir lider asla değildir. Tayyip bey, böyle bir paye yerine, arkasından “Allah razı olsun senden!” diyecek insanların olduğunu bilmekten daha memnun olacak ve kalacak biridir. Kendini beğenen biri olsaydı, insanlar ona teveccüh etmez ve Tayyip bey de böyle başarılı bir lider olmazdı, olamazdı.

 

Ortada böyle bir manzara varken bizlere düşen nedir diye bir soru akla gelirse cevap: Ülkemizin tüm kurumları ve vatandaşları olarak Tayyip beyin omuzlarındaki maddi ve manevi yükleri hesap ederek biraz daha gayret ve azim içerisinde gerekirse 25 saat çalışmak. Başbakanımızdan bakanlarımıza, İl başkanlarımızdan milletvekillerimize, valilerimizden rektörlerimize, belediye başkanlarımızda nil daire müdürlerimize kadar 25 saat çalışmak. Ayağa kalkıp bir adım atmak,inşallah Hak nezdinde say ve gayret olarak kabul görecektir. Tayyip bey de Müslümanların birlikteliği, refahı, problemlerinin çözümü ve temsili noktasında daha rahat düşünecek ve hareket edecektir. Ben bu yazıyı yazmakla yarım adım attım diye düşünüyorum. Diğer yarım adımım da bu ISPARTA şehrinin gelişip kalkınması adına yeni yeni şeyler düşünmeye ve yazmaya devam etmek olacaktır. Bu nedenle kimseyle kavga etmek, kimseyi ayağını denk almaya çağırmak, kimsenin nasırına basmak ve kimseyi üzmek gibi bir niyet içerisinde değilim.Benden söylemesi… 02.09.2014

 

İsmail TANIŞMAN—EskiBelediye Meclis Üyesi

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

SİVİL VATANDAŞ

04 Eylül 2014 Perşembe 14:23

BENCEDE ÖNCE DÜKKANINN ÖNDEKİ TÜPLERİ AL VATANDAŞ GEÇERKEN SIKINTI ÇEKİYO SONRA YAZI YAZARSIN TABİ TARAFLI SİTEDE YANİ :D

kelebek etkisi

04 Eylül 2014 Perşembe 00:11

Atı Alan Üsküdarı Gecerde Ahı Alan Sıratı Nasil Gecer Bilinmez Azizim...

ali

03 Eylül 2014 Çarşamba 18:26

çapsız senin neyine yazı falan yazmak.otur ıturduğun yerde hadsiz herif

sercan

03 Eylül 2014 Çarşamba 09:09

tüpçü ismail önce dükkanının önüne ve yanına koyduğun tüplerden bahset. millet geçemiyor.illa belediyeye şikayet mi edelim.yeter artık arabanı motorunu koyuyorsun yan kaldırıma vatandaşın geçme şansı sıfır. saygılı ol biraz bırak yazı yazmayı işgalieyden vazgeç sen.

TANIŞTIRAN

03 Eylül 2014 Çarşamba 08:11

TANIŞMAN, BEN SENİ TÜPCÜ BİLİRDİM DE BALİCİ BİLMEZDİM. SENİN AKLIN BAŞINDAMI? TAYYEP BEYİN SIRTINDA ÇOK YÜK VAR DEMİŞSİN, SAY SAY BİTMİYOR DEMİŞSİN. ADAMCAĞIZ 25 SAAT ÇALIŞIP SIFIRLADI YAV.

umut

02 Eylül 2014 Salı 22:54

Yola dizdiğin tüpleri kenara çek önce işgal yapıyorsun ...sonra akıl dağıt

bojuware 201

02 Eylül 2014 Salı 20:03

Tüpcü ülke 80 milyonu geçti. 65 milyon secmen var 20 milyob tayyiip dedi hile hurda dahil. Buna rağmen 45 milyon hayır dedi nefret ediyor. Hırsızlık aklanmadı. yolsuzluk cabası. İsrail şovu senin gibi az zekalılar için. Oşov hep seçimde yapılır. 6 yıl önce ve şimdi. RTE tüm ilişkileri israilledir. Salaksınız milleti salak yerine koymayın. Kıçını öpebilirsiniz herkes öpücek diye kural yok. Beğenmedik diyecek andavallarda gitsin önce incelesinler. sürü gibiler.

bojuware 201

03 Eylül 2014 Çarşamba 19:32

Oy namus aklına ben hatırlatınca geldi namus oyunu makarna kömüre satarken neydi. Bu zihniyete yarın biri çıkar derseki senin diğer namusların kaç para diye. Ben aklına gelirim elimi öpmek için kalan onurun kaldıysa

garıban vatandaş

02 Eylül 2014 Salı 23:38

oy milletin namusudur seçim ve demokrasi diyorsun ama 52 oy yetmez diyorsun kimseye hakarete hakkın yok sen kendini üstün ırk gerisi amele öylemi çobanın oyu ile senin oyun aynı yuru be kardeşimm

ortada türk devleti mi varbıraktınız

02 Eylül 2014 Salı 19:46

HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD’in saldırılarına karşı Kürtlerin ortak savunma mekanizmasını kurup, ordulaşmaya kadar gitmesi gerektiğini söyledi.

gariban vatandaş

02 Eylül 2014 Salı 23:45

eş başkana laf atıyorsun ama seçimde ekmeletini beyenmeyip ben demirtaşa verdimm diyorsunuz devlet tüm vatandaşların ortak paydasıdır ortada türk devleti mi bıraktınız derken bu ülkede yaşayan tüm insanları aynı potada eritme düşüncesi 2 dünya savaşında kaldı. vatanını milletini seven bu ülke için çalışan herkes bu devletin sahibidir tam da senin kadar bunu anla dünyaya gelirken allaha dilekçe mi verdin ben dünyada türk olayım diye en üstün biz amele bu kervan gitmez arkadaşşş

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR