20 Nisan 2024 Cumartesi

HEDEF: FAKİRLİK SINIRINI YOK ETMEK

Kadınların kimseye muhtaç olmadan fakirlik sınırının üzerine çıkmalarını hedefleyen Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, bugüne kadar mikrokredi kullanıcılarına yaklaşık 515 milyon lira kredi verdiklerini açıkladı.

Isparta

Isparta ve Yalvaç’ta faaliyet gösteren Ahmet Kaya Bağ Şubeleri, Yalvaç Şubesi Üye Hayat Hikayeleri kitapçık tanıtımı nedeni ile geçtiğimiz günlerde Kahve Diyarı Plus’da basın toplantısı düzenlendi.Düzenlenen toplantıya Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, Isparta Ticaret Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta İl Özel İdaresi Başkanı Ali Bolat ve Prof.Dr. Murat Ali Dulupçu katıldı. Bangladeşli bankacı ve ekonomi profesörü,Mikrokredi kavramını bulan ve geliştiren Muhammed Yunus’un oluşturmuş olduğu mikrokredi faaliyetlerinin medeniyetimiz ile bağdaşan bir husus olduğuna dikkat çeken Vali Özkan “Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu alanda yapmış olduğu çalışmalar son zamanlarda en öncelikli kamunun misyon alanlarından birisidir”ifadelerini kullandı.

‘SİSTEM KADİM MİLLETİMİZ İLE UYUŞUYOR’

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Özkan “Kamu,devlet ve insan olarak müreffeh bir toplum oluşturma hepimizin öncelikli amaçları arasındadır. Bu çerçevede kamuya tebliğ edilen Bakanlıkların bu alandaki çalışmaları, çalışma programları ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu alanda yapmış olduğu çalışmalar son zamanlarda en öncelikli kamunun misyon alanlarından birisidir. Bundan en önemli ayak kadim milletimizin kendi çevresine yardımcı olmasıdır. Vatandaşlarımızın kendi çevresi ve insanlarımıza kendiliğinden yardım etmesidir. Komşuluk örneklerinde bu inancımız çok belirgin bir şekilde uygulanmaktadır. Muhammed Yunus’un Mikro kredi alanında oluşturmuş olduğu özellikle birinci derecede bayanlara yönelik hitap eden mikro kredi sistemi bizim kadim medeniyetimiz ile bağdaşan bir husustur. Ülkemizde bu sistemin uygulanması çok güzeldir. Türkiye’de bu konunun öncülüğünü mikro kredi mekanizmasının oluşturulması, yaygınlaştırılması ve hedef kitlesine ulaştırılması yönünde olağanüstü bir performans gösteren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül’ü misafir ediyoruz. Anadolu’nun dört bir yanında olduğu gibi Ülkemizde de bu şekilde faaliyetlerinden dolayı kendilerine müteşekkiriz” dedi.

‘YAKLAŞIK 515 MİLYON LİRA KREDİ VERDİK’

2003-2004 yılları arasında Diyarbakır vali yardımcısı iken büyük bir liderlik göstererek mikro krediye verdiği desteklerinden ötürü Özkan’a teşekkür eden Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Prof. Dr.Aziz Akgül, Özkan’ın mikro kredinin ilerlemesi ve gelişmesi adına çok büyük katkı, Diyarbakır’dan sonra gittiği bütün illerde mikro kredinin geliştirilmesi için çok büyük destekler verdiğini belirtti.  Konuşmasına şu şekilde devam eden Akgül“Bugüne kadar Türkiye’de 67 ilde 110 şubede 45 binden fazla mikro kredi kullanıcısına yaklaşık 515 milyon lira kredi verdik. Teminat, kefalet, icra ve mahkeme prosedürü olmadan. Dar gelirli kadınlar kendi kendilerine çeşitli faaliyetlerde bulunarak geçimlerini temin ediyorlar. Bizim burada hedeflediğimiz; kadınların kimseye muhtaç olmadan fakirlik sınırının üzerine çıkmalarını sağlamaktır. Bu gayretin geliştirilmesine yönelik olarak Isparta merkezin dışında çok değerli Yalvaçlı İş adamı Ahmet Kaya Bağ tamamen kendi finansmanı ile Yalvaçtaki mikro kredi şubesinin hem açılmasını hem de sürdürülmesini sağlıyor. Onun verdiği destek ile birçok insan mikro kredi kullanmak sureti ile gelir getirici faaliyetlerin içerisinde bulunuyor. Burada bizim hedeflediğimiz konu hibe şeklindeki yardımlar yerine insanların üretken olmasını sağlamak. Ticaretin en önemli unsuru girişimcilik ruhunun geliştirilmesidir. Bizim de bu uygulamayı Valilik ve İl Özel İdareleri ile yapmaktaki amacımız toplumda yaygınlaştırılması ve hibe şeklindeki yardımları istisnai hale getirilmesidir. Hibe şeklindeki yardımları çalışamayacak durumda olan hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza evlerine kadar götürerek yapmamız lazım. Bu bizim devlet ve insan olarak görevimizdir. Bu kısımdan dışarıda kalan kişilerin mutlak suret ile çalışan ve üretken kişilere yoksulluk sınırının üzerine çıkmalarını sağlamaktır. Burada Isparta’mızda başta değerli Valimiz, İl Genel Meclisi, İl Özel İdare olmak üzere inşallah gelecekte Sanayi Odasının da katkılarıyla ilimizde girişimcilik ruhunun tabana yaygınlaştırılması ve böylece insanların üretken olmasını sağlayacak tedbirler almaktı amacımız. Bunun önderliğini de çok değerli iş adamı dostumuz Yalvaçlı Ahmet Kaya Bağ, güzel bir örnekle Yalvaç’ta yürütüyor” dedi.

‘TİCARET YAPMAK ONURLU BİR İŞTİR’

Son 50-100 yılda ülkemizde ticaret yapmanın çok onurlu birşey olduğu yönünde bir övgü yaratılmadığını savunan Ahmet Kaya Bağ “Sayın hocama çok teşekkür ediyorum. Beni daha önce Isparta dışında bir mikro kredi programına çağırdığında bende sayın Valim gibi Diyarbakır’da bunu gördüm ve orada etkilendim. Orada şöyle bir sahne vardı; yaklaşık 200 kadın kredi alarak kendi işini yapmaya başlamışlar. Daha önce yoksul kategorisinde diyebileceğimiz dar gelirli ev hanımı olan bu kadınlar mikro kredi sayesinde kendi işlerini yapıp artık sosyal yardımlaşmadan para ve kocalarından harçlık istemeyerek, kendi kazanır durumda olduklarının tam resmi ve ışığı onların gözlerinin içindeydi.Bu beni o kadar etkiledi ki; hemen hocama dedim ki; Yalvaç’ta başlatmak istiyorum dedim. Isparta’da bir şubemiz zaten varmış.

Buradaki sosyal dinamik o kadar etkileyiciydi ki; aile içerisinde hiçbir zaman para kazanmamış alt gelir durumundaki bir kadını, bir annemizi düşünürsek, kendi ihtiyaçları ve ev için de olsa aile reisinden para istediğinde düştüğü psikolojik durumdan kurtulmasının aile içinde inanılmaz bir eşitliğe yol açtığını gördük. Bu etki benim aklıma başka bir çarpan getirdi.Maalesef son 50-100 yılda ülkemizde ticaret yapmanın çok onurlu bir şey olduğu yönünde bir övgü yaratılmadı. Neredeyse ticaret yapmamanın daha iyi olduğu, bir okula gidip mümkünde en kısa yoldan devlet memuru olmanın çok önemli bir kariyer olarak önümüze sürüldüğü bir süreçten geçtiğimizde belki bu da bir projeydi, bilemiyoruz. Ülkemizde ticaretin arka plana itilmesi, ülkemizin refahının artması ve ülke olarak zenginleşmesi bir şekilde önlendi.

 Mikro kredi programı burada yoksul kadının aile içindeki eşitliğini ve onun onurunu son derece etkileyici olarak yükseltmesiyle birlikte aile içindeki çocukları karşısındaki saygınlığını ölçülemeyecek derecede artırmasının yanında hem kendi ailesi hemde komşularının nezdinde ticaret yapmanın, para kazanmanın çok iyi bir şey olabileceğini, toplumda daha saygın bir yer edinmeye yol açabileceği fikrinin algılanması beni en çok etkileyen şeydi. Girişimcilik ruhunu geliştirmemizde en tabandan aileden, anneden başlaması Isparta’mızda da girişimciliğin diğer illere göre düşük olması, girişimcilik ruhunu aşılayacak, gelecek nesillerde bunu göreceğimizi düşünüyorum.

Yalvaç Mikro Kredi şubesine 92 kadınımız üye. Bunlardan 82’si mikro kredi almaktadır. Isparta’da toplam 16714 kişi mikro krediden faydalanmış durumda. Isparta ve Yalvaç’ta şuana kadar 3 milyon 900 bin lira kredi verilmiş durumda. Yalvaç’ta şuanda halihazırda 82 kadınımız kredisini kullanmış ve geri ödemesini vermekte. Kadınlarımız aldıkları kredinin tamamını hiçbir şekilde fire vermeden geri ödüyorlar. Bu kadınlarımız çok az kredi alıyorlar ve hayatlarını kendi kazanır hale geliyorlar. Hiçbir şekilde senet,sözleşme ve icra mekanizmasına tabi olmadan bu kredilerini alıp sadece söz vererek aldıkları krediyi yüzde 100 olarak geri ödüyorlar” ifadelerinikullandı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

insan evladı

15 Nisan 2016 Cuma 09:42

Kadınlar artık kimseye muhtaç değil ne la. Öncelikle Allaha muhtaç sonrasında kocasına muhtaç siz neyin peşindesiniz kadınlara hak vere vere hepsi azdı çıktı bunca teşvik yüzünden kadınlar kocasının en ufak nazını bile çekemiyor. nasılsa hükümet bize bedava para veriyor diye ertesi gün boşanma davası açıyor. Bu vebalin altından hiç kimse kalkamaz bu yanlıştan erken zamanda dönülmesi lazım. Yazık oluyor örf adet ananelere geleneklere...

Hasan kaya

14 Nisan 2016 Perşembe 23:32

Millet ile dalga geçiyorlar

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR