28 Mart 2024 Perşembe

HAYAT BİTİYOR

HAYAT BİTİYOR

Isparta

SDÜ ARAŞTIRMA YAPIYOR: 

Haritadan silinecek havza, Kızıl Akbaba yaşam alanı. SDÜ, burada diğer kuşlar ile ilgili de araştırmalarını sürdürüyor. Literatüre henüz girmeyen türler de var.

Sütçüler’de Baraj ve 3 HES projesi nedeniyle haritadansilinecek olan Değirmenözü Köyü’nde 10 bitki, 4 balık ve 2 sürüngen endemik.Yani sadece o coğrafyaya özgü. Kızıl Akbaba’nın da yaşam alanı olan bölge için ÇED Raporu olumlu verildi.

AVUKAT’TAN BÜYÜK İDDİA

Doğan Haber Ajansı (DHA) Antalya Bürosu, Avukat Tuncay Koç’un iddialarına yer verdi: ‘ÇED Raporu’nda endemik türlerin isimleri bilerek Latince yazıldı. Endemik türler unutturulmak isteniyor. Hayat yok oluyor.’

Isparta ve Antalya sınırlarında 5 köy ve 17 kilometrekare alanı kapsayan Kasımlar Barajı ve 3 HES projesinin yolunu açan 'ÇED olumlu'raporunda, yöredeki endemik bitki ve hayvanların isimleri Latince olarak yer aldı.

Isparta ve Antalya sınırlarında 5 köy ve 17 kilometrekarealanı kapsayan Kasımlar Barajı ve 3 Hes projesinin yolunu açan 'ÇED olumlu'raporunda, yöredeki endemik bitki ve hayvanların isimleri Latince olarak yeraldı. HES davasının avukatı Tuncay Koç, “Raporu okuyanlar bu bitkileri anlamasın ve yabancılaşsın diye bilerek Latince isimleriyle bırakılmış” dedi.

Sütçüler İlçesi'ndeki Ayvalıpınar'dan başlayan Kartöz ve Ayvalı derelerinin Antalya'nın Manavgat İlçesi Değirmenözü Köyü'nde Yukarı Köprüçay'la birleştiği bölgede yapımı devam eden Kasımlar Barajı, Kasımlar I,Kasımlar II ve Değirmenözü HES projeleriyle Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisleri Beton Santrali'ne ilişkin alınan 'ÇED olumlu' raporunda ilginç bir detay ortaya çıktı. Sütçüler'in Darıbükü Köyü'nün tamamen haritadan silinmesine yol açacak projeye ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın firmaya verdiği 'ÇED olumlu' raporunda, dünyada sadece o bölgede bulunan endemik 10 bitki, 4 balık ve 2 sürüngenin isimleri Latince yazıldı.

BÖLGE ENDEMİK TÜR VADİSİDİR

Davacı taraf avukatı Tuncay Koç, köylüler ve çevrecilerin yürütmeyi durdurma ve iptaline ilişkin Danıştay 14'üncü Daire'de devam eden davaya ilişkin 'ÇED olumlu' raporunda kurnazlık yapıldığını belirtti. Koç,“Bölge dört önemli bitki alanının kesiştiği bir nokta. Raporda 109 bitkiden bahsedilmiş ve bunun 10'unun endemik olduğu söyleniyor ama çalışmalar tam bitmediği için endemik sayısı literatüre göre daha fazla olabilir. Bir de kızıl akbabalarla ilgili Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) devam eden yeni bir araştırma var. Bölge kuşlar bakımından da zengin ve literatüre henüz geçmeyenler var” dedi.

Bölgedeki endemik bitki, balık ve sürüngen türlerinin raporda sadece Latince isimleriyle belirtilmesiyle algının zorlaştırıldığını,bu durumla ilk kez karşılaştığını dile getiren Avukat Tuncay Koç, rapordaTürkçesi belirtilmeden Latince olarak yazılan endemik türleri internetten tektek incelediğini anlattı.

HEDEFLENEN YABANCILAŞTIRMAK

Avukat Koç, Latince karışıklığının yarattığı yabancılaşmayada dikkati çektiği açıklamasına şöyle devam etti:  “Raporu okuyanlar bu bitkileri anlamasın ve yabancılaşsın diye bilerek Latince isimleriyle bırakılmış ki, bu bir yabancılaşma efekti yaratıyor insanda. Yani bire bir etkileşim sağlanamıyor.Sanki bitkiler uzak, tanımadığımız şeyler. O kadar önemsemeyin diye bilinçli yapıldığını düşünmekteyim. Mutlaka Türkçe isimlerinin de yazılması gerekirdi. Obitki ya da hayvanla özdeşlik kurulmasın, tanıdığımız bir şey olmasın diye bazıbilgileri böyle muğlak bırakıyorlar.”

Kasımlar Barajı ve 3 HES Projesi’nin yolunu açan 'ÇEDOlumlu' raporunda yer alan, bölgede tehlike altında bulunan endemik 10 bitki, 4balık ve 2 sürüngen şöyle:

ENDEMİK BİTKİLER:

- Delphinium fissum (Düğün çiçeğigiller familyasındanhezaren otu veya Saray çiçeği)

- Conringia grandiflora (Turpgiller familyasından iritelkaribitkisi)

- Iberis carica (Turpgillerden yenidünya çiçeği)

- Aethionema subulatum (Turpgillerden özkayagülü)

- Aethionema schistosum (Turpgillerden Göksun kaya gülü)

- Ricotia varians (Turpgillerden dedegöl cavlağı)

- Arenaria tmolea (Karanfilgillerden Honaz kumotu)

- Minuartia rimarum (Karanfilgillerden yar tıstısı)

- Silene Phrygia (Karanfilgillerden midas nakılı)

- Silene caramanica (Karanfilgillerden Karaman nakılı)

BALIK TÜRLERİ:

- Pseudophoxinus handlirschi (Karinne yağ balığı) kritik tehlikede kategorisinde olduğu

- S. trutta macrostigma (Anadolu alabalığı)

- Capoeta capoeta angorae (Siraz balığı)

- Capoeta Antalyanis (Battalgil) sürü halinde suda bulunduklarından daha fazla suya ihtiyaç duydukları belirtildi.

SÜRÜNGENLER:

Raporda sürüngenler için de çalışma alanında bulunan veya bulunması muhtemel 15 sürüngen türünden biri olan 'Emys orbicularis'ın (Benekli kaplumbağa) tehdit sınırına yakın, 'Testudo graeca'nın (Mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası) zarar görebilecek düzeyde duyarlı kategorisinde bulunduğu ifade edildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vatandaş

20 Ağustos 2014 Çarşamba 00:54

NEREDEYSE BARAJLAR BİTECEK KOMİK MİSİNİZ? NEREDEYDİNİZ BU ZAMANA KADAR ? EVİNİZİN YANINA GÖKDELEN DİKSELER HABERİNİZ OLMAZ . OLSADA SESİNİZ ÇIKMAZ HABER YAPIYORUZ DİYE İNSANLARI KANDIRMAYIN İŞİN BAŞINDA OLACAK BUNLAR HEPİNİZİN HABERİ VARDI BU BARAJLARDAN

VATANDAS

18 Ağustos 2014 Pazartesi 18:39

BURALARDAN ORMAN BAKANLIGI SORUMLU DEGILMI?

MAHMUT AKSU

18 Ağustos 2014 Pazartesi 11:39

Allah korkusu, maneviytalar kaybolunca ortaya bu tablo çıkıyor. ısparta daki koltuk sahipleri Yüce Kitabımız Kuranı Kerim ayetlerini ve Peygamber efendimizin sünnetlerini unutunca bir de buna ben bu koltuğa oturmak için 15 yıl dirsek çürüttüm bana ne ormandan, doğadan diyorsa, başka bir müdür sırf koltuğunu kaybetmemek için önüne gelen kağıdı imzalıyorsa namusu sayılan ormanı korumuyorsa namusu diyorum başka söze gerek varmı? Çandır bölgesi de bundan nasibimi alıyor.

Tabi tabi

19 Ağustos 2014 Salı 02:27

Kuranda allahın yıldırım gönderip istediği kulu çarptığı yazıyor rad 13tesiz hala inanın allahtan birşey geldiğine, kuna falan deyin, israil bomba yapıp atsın, siz daha raba bile yapamayın.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR