29 Mart 2024 Cuma

HALKIN SEÇMESİ BENİM FİKRİMDİ

HALKIN SEÇMESİ BENİM FİKRİMDİ

Isparta

Anavatan Partisi (Anap) eski Genel Başkanı Erkan Mumcu,cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından seçilmesi fikrini hükümete kendisinin önerdiğini belirterek, "Benim zorlamam, duruşum olmasaydı bunu yapacak değillerdi" dedi.

Ak Parti'de 2002- 2005 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Ve Turizm Bakanlığı yapan Anap eski Genel Başkanı Erkan Mumcu, memleketi Isparta'da gazetecilerin soruları üzerine Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve başkanlık sistemi konusunda açıklama yaptı. Aktif siyasette olmadığıiçin uzun bir süre medyadan uzak kalmayı tercih ettiğini belirten Mumcu,cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinde katkıları olduğunu söyledi. AkParti'ye katılımı sürecinde Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmelerde cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi görüşünü ortaya attığını kaydeden Mumcu, "Bu konudaki önerimi o zaman söylemiştim. O zaman bu görüşü benimsediler, daha sonra yollarımız ayrıldı" diye konuştu.

367 KRİZİ ÖNERİME YAKLAŞTIRDI

Hükümetin önerisini benimsemesine rağmen cumhurbaşkanınınhalk tarafından seçilmesi için anayasa değişikliği yapmadığını aktaran Mumcu,2007 yılında Cumhurbaşkanı seçimi sırasında 367 krizinin yaşandığını ardından Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar nedeniyle hükümetin kendi önerisine yaklaştığını kaydetti. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi konusundaki ısrarının sonuç verdiği savunan Mumcu, Ak Parti yönetiminin bu görüşü kabul ederek kamuoyuna açıkladığını ve ardından anayasa değişikliği yaptığını vurguladı.

'HALK, YANLIŞ KARAR VERDİYSE DÜZELTİR'

Erkan Mumcu, cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusunda daşunları kaydetti: "Kimi seçeceğine halk her zaman sağ duyusuyla karar verecektir. Bence de halk doğru kararlar verecektir. En azından yanlış yaptıysada yine halk bu yanlışını görerek öğrenecek ve düzeltecek adımı atacaktır.Yeter ki anayasa bu imkanları versin."

KUVVETLER AYRILIĞI VE BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi konusundaysa Mumcu, Türkiye'de gerçek anlamda başkanlık sistemine geçilmesinin zorunlu olduğuna inandığını, kalıcı ve sürdürülebilir bir demokratik istikrar için bunun kaçınılmaz olduğunu, ancak bunun kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanması gerektiğini dile getirdi. Mumcu,şöyle konuştu. "Ama başkanlık sistemi derken kast edilen şey, mesela ABD'de olduğu gibi etkin kuvvetler ayrılığına dayalı bir başkanlık sistemidir.Parlamento üzerinde, yasama organları üzerinde bir sistem. Mesela ABD'de kongre, senatodur. Bence senato da olmalıdır. Bunun üzerinde yürütmenin hiçbir gücünün, tesirinin, yasama ve yargı üzerinde yürütmenin hiçbir baskı imkanının bulunmadığı ama kuvvetlerin etkili ve dengeli bir mekanizma içinde birbirine belli mesafeye çekildikleri düzeni kuran sistem, Türkiye'nin geleceği için son derece gereklidir, hayırlı olur."

'İKTİDAR BUNU İSTEMEZ'

Böyle bir başkanlık sisteminin bugün bu hükümet tarafından arzu edileceğini düşünmediğini kaydeden Erkan Mumcu, konuşmasını şöyle tamamladı:

 

"Çünkü mevcut haliyle anayasamız, aslında bir başkana verdiği yetkilerden çok daha fazlasını, özellikle hükümet ve Cumhurbaşkanı aynı taraftaysa çok daha fazlasını veriyor. Padişahtan bile fazla yetkiler veriyor.Yargı hükümlerini tanımamak gibi yetki veriyor. Bağımsız kurullar üzerinde tartışmasız bir yetki veriyor. Parlamentoyla yasamayı neredeyse elinde oyuncak haline getirmek, keyfine göre yasalar çıkarmak imkanı veriyor. Bu imkanı böyle kullanmaya alışmış bir tarz siyasetin, gerçek anlamda bir demokratik dönüşüme çok meyil vereceğini zannetmiyorum. Başkanlık rejimini de bu yönden çok isteyeceklerini düşünmüyorum. Aslında bugün çok övüne övüne 'Vesayet sistemlerini kaldırdık, cumhurbaşkanını halk seçti' diye övündükleri şeyi de isteyerek yapmadılar. Eğer benim zorlamam, duruşum olmasaydı bunu yapacak değillerdi."

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ali

14 Ağustos 2014 Perşembe 19:28

367 garabetiyle meclise girmeyip ak partiyi bitirmeye çalışıp birilerinin ekmeğine yağ çalıp kendini bitirmenin açıklamasını da yapsan diyorum.

mehmet boyacı

13 Ağustos 2014 Çarşamba 22:08

sayın erkanbey zaman yenilik yeni vizyon lider deyişikligi artık insanlar bence bunu istiyor 50vekil 100 vekil olmuyorki vatandaş olarak yenilik kazandırır

seyyar tayyar

13 Ağustos 2014 Çarşamba 20:50

deyiş o deyiş. patladı gitti.

EĞİTİMCİ

13 Ağustos 2014 Çarşamba 13:12

her şey senin fikrin mumcu sana küfreden paşaları 367 olayını unuttuk artık sesini kessen akp nin her yaptığı senin fikrin bence sen fikirsiz bir insansın uzayda yaşamakta benim fikrim marsa şehir kuru cam fikirleri gerçekleştirenler büyük insandır başbakanım gibi bir sus sende tarihin çöplüğüne onurla anılmayacak bir biçimde gömüldün üçüncü havaalanı köprü senin fikrin olmasın sus

BBP YE OY VERDİM

13 Ağustos 2014 Çarşamba 11:46

RAHMETLİ MUHSİN BAŞKANI ÖVÜP ÖVÜP, İŞ SADIĞA GELİNCE OY VERMEYEN SEÇMENİN KONUŞMAYA DERT YANMAYA HİÇ HAKKI YOK. LAYIK OLDUĞUNUZ GİBİ YÖNETİLİYORUZ. SALİH İNSANLAR SALİH EMELLERİYLE HAREKET EDİYORLAR AMA SEÇMENİN ÇOĞUNLUĞU BU SALİH İNSANLARI DEĞİL DE KİMDEN ÇIKARI VARSA VE BU HIRSIZ BİLE OLSA BENİM İÇİN DE ÇALIYOR BANA PAY VERECEK DİYENLER OLDUKCA BU ÜLKEYE DEMOKRASİ VE HUZUR GELMEZ. ŞUBAT SOĞUĞU KAPIMIZDA VE TOPLUM OLARAK ÇOK AZI BUNUN FARKINDA.

Savran palace

13 Ağustos 2014 Çarşamba 07:21

Sayın Mumcu dönün artık siyasete eski günlerdeki gibi coşkulu günler yaşayalım sana başbakanlık koltuğu yakışır yeni bir ışık için çık artık sahalara da ortalık siyasetçi diye geçinenlere kapak olsun ...

cem

12 Ağustos 2014 Salı 23:35

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi Cem Uzanın fikridir.O zaman kimse olmaz diyordu

ALİ ÖZ

12 Ağustos 2014 Salı 22:17

KORKAK HERİF!

mumcu

12 Ağustos 2014 Salı 21:40

sayınmumcu sıyasete mi döcen artık yanliş bahcili ve chp bile başkanı gitmeli meral akşener olmalı bakın ozaman saygılı sevgili cumur başkanımız

VATANDAS

12 Ağustos 2014 Salı 19:53

DERT ETME KENAN EVRENIDE BU MILLET SECTI HEMDE %93 OYLA EVET DEDILER !

Deniz

12 Ağustos 2014 Salı 17:35

Özeleştiri yapıp, hatalarını da itiraf edebilir misin ?

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR