30 Nisan 2024 Salı

Doğada, eğitimini alıp uyguladılar

Doğada, eğitimini alıp uyguladılar

Isparta

TÜBİTAK Destekli “Fen ve Doğa Bilimleri Alanında Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikleri Kursu”nun uygulama kısmı Sütçüler Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda doğada gerçekleşti.

Doğal ve tarihi güzelliğe ziyaretçilerini büyüleyen ancak yaz mevsiminde çıkan yangınla büyük tahribat gören Sütçüler Yazılı Kanyon Milli Parkı’nda düzenlenen eğitimlerde kursiyerlere, doğada zor şartlarda hayatta kalma teknikleri öğretildi. Isparta Tabiat Turizmi kapsamında Doğa Turizm etkinlerine ve TÜBİTAK Destekli “Fen ve Doğa Bilimleri Alanında Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikleri Kursu” destek veren Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı yetkilileri, uygulamalı eğitimi yerinde ziyaret ederek katılımcılara ve eğitmenlere başarılar diledi.

Proje Yürütücülüğünü Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal’ın yaptığı TÜBİTAK, BİDEB 2237 – A, Fen ve Doğa Bilimleri Alanında Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikleri Kursu” isimli bilimsel etkinlik projesi Sütçüler İlçesi Yazılı Kanyon Milli Parkı’nda gerçekleştirildi. 10 farklı üniversitede görev yapan yaklaşık 15 eğitmenin görev aldığı etkinliğe Türkiye’nin 20 farklı ilinden 20 kursiyer katıldı.

TÜBİTAK tarafından hazırlanan bu projenin üst üste 4. Kez desteklendiğini belirten Orman Fakültesi’nden Proje Yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal; “Projeye Türkiye’nin farklı üniversitelerinde ve araştırma kurumlarında görevli genç araştırmacılar ile Lisansüstü öğrencilerine Fen ve Doğa Bilimleri alanında araziyi tanıma ve arazide hayatta kalmaya yönelik teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir.  Bu bilimsel etkinlik genç araştırmacı ve lisansüstü öğrencilerinin arazi temelli bilimsel bir çalışmanın her aşamasında ihtiyaç duyacakları teorik ve uygulamalı bilgileri sağlayacak teorik ve uygulamalı bir etkinliğe sahiptir. Etkinliğin uygulama kısmı 11-13 Ekim 2021 tarihlerinde Isparta Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda Doğada Gecelemeli Kampçılık ve Doğada Hayatta Kalma Tekniklerine yönelik uygulama yapılmıştır. Teorik etkinlikleri 13-17 Ekim 2021 tarihleri arasında Antalya’da ATGV Antalya Eğitim ve Sosyal Tesisinde gerçekleştirilecektir.

Etkinlik kapsamında katılımcılara, fauna elamanlarını ihtiyaç ölçüsünde tanıma kriterleri (zehirli- zehirsiz yılan, böcek, yenilebilir bitkiler, ilkyardım teknikleri, harita okuma ve yön bulma sanatı, vd) konularında önemli temel bilgiler sunuluyor. Bu bilgiler hedef kitlenin tez çalışmalarında ve etkinlik sonrası bilimsel çalışmalarına katkı sağlayacaktır. Bu yıl altıncısını düzenlendiğimiz etkinliğimize de farklı illerdeki üniversitelerden yüksek lisans ve doktora yapan ve araştırma yürüten genç bilim insanları katılmaktadır. Bu eğitimlerde bilimsel bilgiyi doğadan nasıl elde edebileceğine yönelik uygulamalı teorik eğitimleri vermekteyiz." dedi.

Arazide geçen 2 günün ardından Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz MYO’yu ziyaret ederek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Mehmet Güvenç Negiz’in misafiri oldular.

Proje kapsamında katılımcılar 5’er kişilik gruplara ayrıldı ve gerekli ihtiyaç malzemeleri verildi. Her grup kendilerine verilen malzemeleri 3 öğün yetirecek şekilde yemeğini yaptı. Doğada, kendileri korumak için nasıl barınak yapacakları anlatılan gruplar, doğada nasıl besleneceklerini, nasıl ateş yakacaklarını ve suyu nasıl bulacaklarını uygulamalı olarak öğrendiler.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Yasin ÜNAL

16 Ekim 2021 Cumartesi 20:45

Proje kapsamında ülkemiz gençlerine arazi çalışmalarında karşılarına çıkabilecek her türlü zorlukla mücadele konusunda uygulamalı bilgiler verilmektedir. Eğitim gören gençler ülkemizin birçok üniversitesinden Isparta'mıza gelen misafirlerimizdir. Gölcük Tabiat Parkı, Yazılıkanyon Tabiat Parkı ve diğer doğal alanlarımızda gördükleri eğitimle birlikte İlimizin ve Üniversitelerimizin tanıtımına katkı sağlayacaklardır.

Yasin ÜNAL

16 Ekim 2021 Cumartesi 20:40

Merhabalar. Bu proje Ülkemizde Lisansüstü eğitim yapan ve tez çalışmalarında araziye gitmek zorunda olan genç araştırmacılara, arazi çalışmalarında ilk yardım teknikleri, yenilebilir ve zehirli bitkileri tanıma, yaban hayvanlarını izlerinden tanıma, zor şartlarda doğada su bulma, ateş yakma, zehirli ve zehirsiz yılan ve sürüngenleri tanıma, arazide harita okuma ve yön bulma teknikleri vb konularda teorik ve uygulamalı bilgiler verilmektedir. Proje TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir.

Veysel

14 Ekim 2021 Perşembe 23:01

Anamas yaylasında 2 gece çadırda yaşayın desem 2. gün tüyer bunlar doğazgazlı evlerine..Geçin bu reklam kokan projeleri..

Asistan

14 Ekim 2021 Perşembe 17:55

Değerli yorumcular, isterseniz zanda bulunmayın, Sayın Ünal evli, 2 çocuk sahibi bir aile babasıdır.

Muhtar

14 Ekim 2021 Perşembe 12:18

Bu devirde ailelerin geçimi zorlaştı da ne biliyorsun belki adam bekardır

Dereli

13 Ekim 2021 Çarşamba 22:24

İlime,bilime saygım sonsuz. Yüce Kitabımız böyle emretmiş. Başımız üstüne...De...Hocam, doğada hayatta kalma tekniklerini öğretmişsin de; Sen gel, bir de şehirde hayatta kalmanın yollarını anlat! Çor, çocuk, hanım, doğalgaz... Asıl, Sen bana bunu anlat...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR