23 Nisan 2024 Salı

GÜVERCİN OYLAR NEREYE UÇUYOR ?

Bir önceki seçimde (2011) Isparta’da partilerin almış oldukları oy sayılarına baktığımızda yaklaşık şu sonuçlarla karşılaşmıştık.

Isparta

Isparta’da her parti yaklaşan seçimler için hızla koşuşturuyor. Araçların biri geliyor biri gidiyor. Henüz genel başkanlar şehrimize teşrif etmediler ama seçmenin büyük bir bölümü zaten kararını vermiş durumda. Oylarını değiştirmeleri beklenmiyor. Ama siyasilerin de çok iyibildikleri güvercin oylar ve yeni oy verecek genç seçmenler gerçek hedef kitle durumundalar. Şehrimiz adına söylersek, bu grubun oyu % 15-20 civarında.Dolayısıyla her parti bu yeni seçmen grubunun üzerine hesap-kitap yapıyor. Buda gayet doğal. Yani güvercin oy dediğimiz bu seçmen kitlesi beklenti içinde vebiraz da kararsız. “Umut ve vaat” satın almak istiyor. Müjde bekliyorlar.Önümüzdeki günlerde şehrimizde esecek bu siyasi havadan etkilenerek de oylarınınereye vereceklerini belirleyecekler.

Bir önceki seçimde(2011) Isparta’da partilerin almış oldukları oy sayılarına baktığımızda yaklaşık şu sonuçlarla karşılaşmıştık.

Ak Parti            135.000              2 (iki) vekil

CHP                     55.000              1 (bir) vekil

MHP                    50.000              1 (bir) vekil

Yani şehrimizde yaklaşık 50.000 sayısını bulan parti birvekil çıkarabiliyor. Bu şu demektir. Bu sayıyı ne kadar katlarsanız o kadar çokvekil çıkarıyorsunuz. Sanırım Süreyya Sadi BİLGİÇ bey de bu hesabı yaparak “160bin oy alırsak 4-0 yapar ve dört vekil çıkarırız” demişti. Haksız da değil.Zira bu çıtaya en yakın kendi partisi var. MHP veya CHP’nin bu çıtaya yaklaşması pek mümkün gözükmüyor. Herhalde hayali bile lüks!...

Isparta MHP seçmeni, bu noktada genel başkanlarının beyanatını dikkate alarak bana itiraz edecek ve “hayır, biz en az 2 (iki) vekil çıkaracağız ve üçüncü vekili de zorlayacağız” diyecekler. Ancak Isparta’dan ilkiki sıra (vali ve büyükelçi) vekil adayı ile fotoğraf çektirip diğer adaylarıpas geçerek (!) feda eden Bahçeli beyin tavrı için MHP seçmeni ne diyor ben onumerak ediyorum. Bu anlamda Nuhoğlu bey ve Demirtaş beyin yerinde olmak hiçistemezdim.

Isparta CHP seçmeni ise MHP’den pek farklı değil.  Onlar da “İki vekil garanti, üçüncüyebakıyoruz” iddiasındalar. Geçen seçimde ikinci sırada olmasına rağmen 50 bin oyu ancak bulan, yani seçmeni sürükleyemeyen İrfan BAKIR beyden bu kez lokomotif olma görevi neden bekleniyor yine çok merak ediyorum.

İlimizde kendi ifadelerine göre iddialı durumda olan HDP ve Saadet Partileri ise ülkenin her tarafında olduğu gibi “mucize bir çıkış” ve baraj dertlerindeler.  Onların da işi çokzor, hatta imkansız. Bu değerlendirmelere, genel başkanların şehrimizde önümüzdeki günlerde yapacakları mitinglerin havalarına ve seçmenlerin hangi partiye, hangi genel başkana ve mitingine teveccüh ettiği ile devam edeceğiz.

İktidar partisi Ak Partinin durumuna tekrar dönelim. Ak Partinin Isparta’da mevcut vekil adaylarımızla yarışa girmesi kamuoyunda günlerdir sorgulanıyor. Bu konuda bana da yeteri kadar soru geliyor. Öncelikle şunusöylemek gerekir. Genel merkezi bu konuda anlıyorum. Bir kere Süreyya bey bupartiye lazım. Çünkü Ak Parti’de “üç dönem” kuralı gereğince 80 kadar vekilimiz siyaseten emekli olacak. Dolayısıyla Süreyya bey gibi, Plan-Bütçe Komisyonundatecrübeli ve pratiği olan bir milletvekiline çok ihtiyaç duyulacak. Süreyyabeyin şehrimizde az görüldüğü söylentileri ise bence haksızlık. Zira vekillikhizmeti daha çok Ankara’da yapılıyor. Hele bir de partide ve meclistePlan-Bütçe Komisyonu Başkanlığı ve Yardımcılığı gibi teknik bir göreviniz varsaAllah yardımcınız olsun. Bu anlamda büyük yoğunluğu olan Bilgiç bey yine desürekli şehrimize geliyor ve toplantılarımıza katılıyor. Törenlerimize iştirakediyor. Ayrıca bu şehre çok büyük maddi kaynaklar da aktardı. Vatandaşlarımızla görüştü, yardımcı olmaya çalıştı ve TV programlarına da katıldı.

Recep bey ise, Adalet Komisyonunda görevli idi. Güneydoğu açılımı, yeni anayasa ve MİT gibi çok nazik konularda meclise verdiği önergelerle epey bir yoğunluk içerisindeydi. Partinin kendisine verdiği bütün görevleri hakkıyla başararak tekrar aday olmayı hak etti. Recep bey,teşkilatına daha hâkim. Zira kurucu il başkanı. Bu partinin her kademesinde siyaset yaptı. Halkla epey iç içe. Recep bey de dolayısıyla bu partinin bu dönemdeki milletvekili profiline aynen uyuyor.

İsmail Özdemir bey ise çok iyi bir bürokrat. Ankara’daIspartalılar Vakfında uzun yıllardır başkanlık yapıyor. Altan Raşit ve RamazanTopraklı ekolünden geliyor. Uzun yıllar Ankara EGO’da çalıştıktan sonra en son İçişleri Bakanlığında daire başkanıydı. İsmail bey, teşkilat ve delege bazında çok seviliyor. Geçen seçimde de aday adayımız olmuştu. İş bitirici ve çalışkan bir arkadaşımız. Hemşerilerimizin kanaatine göre, milletvekili olduğunda bu şehir adına epey hizmet ve iş yapacak bir ideale sahip. Bu anlamda bu şehir için bir şans.

Son sıramız Havva Usta hanımefendi ise Yalvaçlı bir işkadını. Ankara’da çalışıyor. Girişken ve işkolik bir yapısı var. Vekil olsaacemilik çekmeyecek. Zaten partinin her kademesinde dostluklarının olduğunu bençok iyi biliyorum. Kentimize işsizlik ve istihdam konularında faydası dokunacak bir iş kadını arkadaşımız.

Şimdi tekrar en başa dönelim. Süreyya beyin 4-0 iddiası,adaylarımızı yakından tanıdıkça pek de hayal gelmiyor. Sizce dört vekilimiz olsa, vekillerimizin seçmen yükü dağılıp ve insanlarımız vekillerimizden daha çok istifade etmezler mi? Dört vekilimiz olsa, Ankara’ya şehrimiz adına birproje ve iş için gittiğimizde daha iyi verim alınmaz mı? Dört vekilimiz olsa,Başbakanımız ve bakanlarımızın nezdinde il olarak başımız daha dik olmaz mı?Başbakanımız bu görüntümüzü değerlendirmez mi? Değerlendirip bir arkadaşımızıbakan yapmaz mı?

Ben 4-0 iddiasını yerinde buluyorum. Zira partimizin İsmail Özdemir ve Ayşe Usta gibi iki yeni ismi var ve bunlarla 20-25 bin oy daha alırsak 4-0 bağıra-çağıra gelir. Bu sayıya ulaşması muhtemel tek parti de bizim partimiz. Biz bu oyları zaten il genel meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldık. Bir kez daha neden almayalım ki? Bunun tek yolu var. Herkes fedakârlık yapacak ve herkes çalışacak. Biz zaten 13 senedir fedakârane çalışıyoruz vekazanıyoruz. Yine kazanacağız inşallah…

 İsmail TANIŞMAN

Ak Parti Demokratik Hakem Kurulu Başkanı

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Zenith Loan Limited

12 Haziran 2015 Cuma 11:08

Dikkat :::::Biz, verimli, güvenilir, güvenilir, sertifikalıdinamik ve güvenilir, hızlı, ****rimenkul için finansör ve işletme finansmanı her türlü işbirliğiuzun vadeli kredi sorunuBiz borç azami kredi miktarı 500.000.000 olduğunu.Biz bu kredilerin türleri ve daha birçok sunuyoruz:Bireysel Krediler (teminatsız kredi)İşletme Kredileri (teminatsız krediler)Konsolidasyon KredileriKredi kombinasyonue-posta: zenithloanlimited@gmail.com

Telli

14 Mayıs 2015 Perşembe 09:15

Senin bu memlekette konuşman bile lüks. İki dakika sus

vatandas

11 Mayıs 2015 Pazartesi 13:02

ADNAN MENDERES ICIN DE MILLET YANIP TUTUSUYORMUS ÖYLEKI ONUN ICIN OGLUNU KURBAN ETMIYE KALKANLAR VARMIS! LAKIN IDAM EDILDIGI GÜN ORTALARDA HIC KIMSE YOKMUS! MEHMET SEVKET EYGIDEN BASKA BU KONUDA O ZAMAN KALEM BILE KIPIRDAMAMIS! SADECE KORKUSUZCA O YAZMIS O TARIHTE" KANLI PAZAR!" DIYE BIR YAZI.VE TUTUKLANIP GAZETESI KAPATILMIS!!!!! YANI SIZIN GIBI SEVENLER, GÜCTEN YANA YAZANLAR; GEMI BATARKEN HERKESTEN ÖNCE TERKEDER YAGLACILAR GEMIYI!

demokrat

09 Mayıs 2015 Cumartesi 19:31

Ne adammışsın be ismail usta sen siyaseti işte bu kadar biliyorsun,ki sendende yazdıkların kadar siyasetçi olur, siyaset sadece tüpçü dükkanına gelen gidenle yapılmaz. milletin derdine 2 dönem vekillik edenler ne kadar melhem oldular? bunların dördünü biraraya koysan ne olur?bence bir 4 yıldaha yatarlar. Hayırlı işler sana usta.

Basketci

09 Mayıs 2015 Cumartesi 15:21

doğru 8 haziranda herkes tekrar görecek ne olduğunu.. tıpkı 13 senedir olduğu gibi.. yine kaybedeceksin zavallı.. aklına al artık başına..

sinan aydın

09 Mayıs 2015 Cumartesi 14:09

tarkan çetinin elindeki en büyük ŞARLATON by tüpçü

Yargıç

09 Mayıs 2015 Cumartesi 13:14

Akp yalayıcıları meydan bulsun diye modorötör adeta motor olmuş. karşıt düşüncelerine takoz oluyor. 8 haziranda kimlerin uzantılarını zevkle yalıcaksınız bakalım.

veli

09 Mayıs 2015 Cumartesi 02:26

çok ayıp. önce ticari emtianı kaldırımdan kaldır. bizlerin geçiş yolundan yaya olarak rahat geçmemizi sağla. ha birde kıytırık araçlarına tüpleri gürültü çıkartmadan indir ve yükle. sonra sana kaç vereceğiz biz bakacağız.

Ak Ispartalı

09 Mayıs 2015 Cumartesi 01:23

Namaz kılmayanlara oy verilmez. Elinde kuranla gezmeyenlerede oy verilmez. Bu sefer 4 vekil çıkarcaz ismail bey allahın izniyle. Allah Ak partinin yanında. Diğerlerini Allahda sevmiyor.

Mehmet kurt

09 Mayıs 2015 Cumartesi 00:26

tüpcü bence sen şu bindiğin elektrikli bisiklete lpg bağla , az yakar azyakar :)) ismail amca seni gecen gördüm bisikletin üstünde avanak avanak etrafa bakınıyodun senin ascık psikolojik sorunların var . Sen cipralexi 20 mg ye cıkar bide zanaxı bırakma devam et :)) komik adamsın vesselam , işallah yazılarına devam edersinde yüzümüzden gülücük eksik olmaz :)

fenatzi

08 Mayıs 2015 Cuma 23:24

Fantaziye bak.

Seçmen

08 Mayıs 2015 Cuma 23:17

Başına tuğla dütü herhalde, sahipsiz hazinemi buldun ustaların gibi de dört istiyon. Dikkat et Seçmen dürtmesin.

Mehmet kurt

08 Mayıs 2015 Cuma 23:12

tüpcü bence sen şu bindiğin elektrikli bisiklete lpg bağla , az yakar azyakar :)) ismail amca seni gecen gördüm bisikletin üstünde avanak avanak etrafa bakınıyodun senin ascık psikolojik sorunların var . Sen cipralexi 20 mg ye cıkar bide zanaxı bırakma devam et :)) komik adamsın vesselam , işallah yazılarına devam edersinde yüzümüzden gülücük eksik olmaz :)

HAYRLCİ

08 Mayıs 2015 Cuma 22:30

HAYEL GÜCÜN ÇOK KUVVETLİ SENİ ISPARTA NASIL TANIR ÇİVRİLLİ

KIRGIN

08 Mayıs 2015 Cuma 21:06

İsmail abi güzel yazı olmuş. çok doğru fedakarlık yapıp çalışılmalı. ancak kırgın ve küskünler ile acilen barışılmalı. yoksa kaçan balık büyük olacak. allah yar ve yardımcımız olsun. ülkeye hizmet nasibi versin Allah...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR