19 Nisan 2024 Cuma

Günaydın: Yurda karşı değiliz

Günaydın: Yurda karşı değiliz

Isparta

"7 Aralık 2015 günü yapılan Aralık Ayı Belediye Meclis Toplantısı ilk birleşiminin sonunda, SDÜ Kamu Yönetimi öğrencilerinin, ilimizde yaşanan yurt sorunu ile ilgili sordukları bir soru üzerine verdiğim cevap kamuoyuna yanlış aksettirilmiş ve bunun neticesinde de şahsımın ve belediyemizin yurt yatırımlarına karşıymışız gibi bir algı oluşturulmaya çalışılmıştır.

30 Kasım 2015 Pazartesi günü Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hüseyin İlker Çarıkçı’yı ziyaret ettim. Sayın Rektörümüzle görüşmemizde üniversite ve Isparta’ya yapılması muteber projeler üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Bu çerçevede öğrencilerimizin barınma problemine istinaden geçmiş yıllarda SDÜ yönetimine yurt yapılması için toplamda 235 bin metrekare inşaat alanı olan 2 ayrı yer tahsisinde bulunduğumuzu, bu yurtların henüz yapılmadığını, bir an evvel yapılması gerektiğini belirttim.

Sayın Rektörümüz de bizim tarafımızdan tahsis edilen arsaların bir tanesine çarşı projesi düşündüklerini belirtti. Bende kendisine bunun çok uygun olacağını, geçmiş SDÜ yönetiminin gündeme getirdiği, imarda“eğitim alanı” olarak görünen, genel vaziyet planının tam ortasında yer alan AVM projesinin zaten “kanunsuz” olduğunu belirttim. Eğitim alanında ticari işletme olan AVM kurmak kanunlara uygun mudur? Hatta Sayın Rektörümüzde bu konuda benimle aynı düşündüğünü söyledi.

Bu görüşmemizi meclis toplantımızda gündeme getirdiğimde,SDÜ’nün geçen yönetimi tarafından yapılan AVM projesi için söylediğim“kanunsuz” cümlesi sanki İl Özel İdaresinin yaptığı yurt yatırımı içinsöylenmiş gibi kamuoyuna lanse edildi.

Şunu ısrarla belirtmek istiyorum ki; Isparta Belediyesiolarak biz yurt yatırımına asla karşı değiliz. Hatta;

 BİR: Yurt yapılması için, Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) belediyemize yaptığı tüm başvuruları kabul ettik. Yine yurt yapılması için 235 bin metrekare inşaat yapılabilecek alanları belediye meclisimizden kısa sürede geçirdik.

İKİ: İl Özel İdaresi’nin ihalesini yaptığı 5 bin kişilik öğrenci yurdu için İmar Çapı müracaatı İmar Müdürlüğümüz tarafından hızlıca düzenlenmiş ve ilgili firmaya resmi yazı ile imar çapını belediyeden gelip alması istenmiştir. Ancak Isparta Yatırım ve Yurt İşletme AŞ yöneticileri halen İmar Müdürlüğümüzde bekleyen imar çapını gelip almamıştır.

ÜÇ: İmar Çapı ilgili firma tarafından gelip alınmamasına vemeclis başvuru harcını yatırmamalarına rağmen, son meclis toplantımızda görüşülen İmar Planı tadilatlarının 4.’ncü maddesinde “Isparta Yatırım ve Yurt İşletme AŞ’nin İl Özel İdaresi ile yapmış olduğu anlaşma gereğince yurt yapılmasının planlandığı, tapunun Çünür 63-64 pafta, 5492-5493 nolu parsellerine servis sağlamak için parsellerin haricinde planda olmayan 15 metrelik yolun imar planına işlenmesi teklifi” hem İmar Komisyonumuzdan hem deBelediye meclisimizden OY BİRLİĞİ ile geçirilmiştir. Sadece bu anlattıklarım bile bizim yurt yapımına asla karşı olmadığımızın en bariz göstergesidir.

Isparta Belediyesi olarak bugüne kadar ısrarla altınıçizdiğimiz en önemli konu; yapılacak yurt alanının altyapısının OLMAMASIDIR. Bualanın altyapısının müteahhit firma tarafından yapılması veya bunun bedelinin Belediyemize ödenmesi İmar Kanunu’nun 23. Maddesine göre ŞARTTIR. Bu kanunmaddesinde, yurt inşaatına belediye olarak ruhsat verebilmemiz için şunlarbelirtilmektedir; “İskân hudutları içinde olup da, imar planında beldenininkişafına ayrılmış bulunan sahalarda her ne şekilde olursa olsun, yapı izniverilebilmesi için;

a) Bu sahaların imar planı esaslarına ve yönetmelikhükümlerine uygun olarak parselasyon planlarının belediye encümeni veya ilidare kurulunca tasdik edilmiş bulunması,

b) Plana ve bulunduğu bölgenin şartlarına göre yollarının,pis ve içme suyu şebekeleri gibi teknik alt yapısının yapılmış olması şarttır.

Ancak, bunlardan parselasyon planları tasdik edilmiş olmakla beraber yolu, pis ve içme suyu şebekeleri gibi teknik alt yapısı henüz yapılmamış olan yerlerde, ilgili idarenin izni halinde ve ilgili idarece hazırlanacak projeye uygun olarak yaptıranlara veya parselleri hizasına rastlayan ve yönetmelikte belirtildiği şekilde hissesine düşen teknik alt yapı bedelini % 25 peşin ödeyip geri kalan % 75 ini alt yapı hizmetinin ilgili idaresince tamamlanacağı tarihten en geç altı ay içinde ödemeyi taahhüt edenlere de yapı ruhsatı verilir. Kanalizasyon tesisinin yapı bitirilip kullanılmaya başlanacağı tarihe kadar yapılmaması halinde, foseptik veya benzeri geçici bir tesis yaptırılması yoluna gidilir. Bu yapılmadığı taktirde yapıya kullanma izni verilemez”

Bizim ısrarımız kanunda yer alan işte bu 23.’ncü maddedir.Kanun maddesi bize bunu emrederken bizim kanun dışı hareket etmemiz söz konusu değildir. Aksi taktirde bizi kanunsuzluk durumuna düşürülür.

Bizim Isparta Belediyesi olarak beklentimiz; özel bir firmatarafından yapılan ve daha sonra işletilecek olan bu yurdun altyapısı içingerekli kaynağın sağlanmasıdır. Özel bir firmanın işleteceği ve para kazanacağıbu yurdun altyapısı için Ispartalıların parasını harcamamız ne kanunen ne devicdanen uygun değildir.

Bu hususlarda, ihaleyi yapan kurumun, ihaleyi alan firmanın ve siyasi iradenin Isparta Belediyemizle birlikte hareket ederek, ivedilikle,iyi niyet çerçevesinde bir araya gelmesi ve ortak akıl geliştirmesini bekliyoruz. KAMUOYUNA SAYGILARIMLA ARZ EDERİM."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

sengetli

15 Aralık 2015 Salı 11:05

sn.başkan.ısparta zengin şehri.ev ve kira fiyatları uçuk derecede.300 den başlayan fiatlarla ev.600 tl den başlayan fiyatlarla kira.hiç merhamet insaf kalmamış insanlarda.yazık.

Ali

15 Aralık 2015 Salı 09:27

Kentsel dönüşümün hızlanması için bu işin tokiye devredilmesi gerek

Barut Osman

14 Aralık 2015 Pazartesi 12:10

Sen bu kira ve ev fiyatlarıyla devam edersen, mhp ıspartada belediye seçimlerinde bi gömülür sandığa, kimse de çıkaramaz, aklını başına al yüksek mimarım

hadi ordan

14 Aralık 2015 Pazartesi 09:46

Bırak bu yalan lafları başkan senin yüzünden ıspartada millet ne kirada durabiliyor ne de ev satın alabiliyor. Zengin şehri oldu ısparta senin sayende aylık 10 binliraya çalışanlar ev alabiliyor artık. Su parası çtv ktv ötv kdv vvvvvv... hepsi senden çıkıyor ıspartayı bitirdin. Sadece inşaatçılar köşeyi döndü onlarda sana iyi bakıyor zaten. Hakkımız haram olsun bunlara bi dur demedin. Ahirette iki çocuğumla senin yakandayız bunu bil.

GENÇ SENİRKENTLİ

14 Aralık 2015 Pazartesi 09:14

SN.BAŞKAN BU VATANİ BİR MESELE BU. GODAMANLAR KÜMES GİBİ DAİRELERİ 500/600/700/800 TL YE ALLAH KORKUSU OLMADAN BİZE DAYATIRKEN FAKİR KESİM ÖĞRENCİLER ÇOK MAĞDUR OLURKEN ACABA SEÇİM VAADİNDE SÖZ ETTİĞİNİZ GİBİ HALKINIZIN YANINDA MI OLACAKSINIZ YOKSA O VİCDANSIZLARIN MI ? LÜTFEN YURT İÇİN ENGEL ÇIKARTILMASIN BU KADAR İNSANI MAĞDUR ETMEYİN..LÜTFEN ENGELLERİ VE BÜROKRASİYİ BELEDİYE OLARAK KALDIRIN.. BU İŞ HIZLANSIN VE BİTSİN ...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR