29 Mart 2024 Cuma

GÜL HASAT SEZONU DUALARLA AÇILDI

Yıllık yaklaşık 7 bin ton gül rekoltesi ile dünya yağ gül yağı ihtiyacının yüzde 65’inin karşılandığı Isparta’da 2016 yılı gül hasat sezonu Keçiborlu içesine bağlı Kılıç köyünde yapılan törenle başladı.

Isparta

Törene Vali Vahdettin Özkan başta olmak üzere, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkcı, sektör temsilcileri,  daire müdürleri ve gül üreticileri katıldı.

GÜL SADECE EKONOMİK BİR DEĞER DEĞİL

Vali Vahdettin Özkan programda yaptığı konuşmada “2016 yılı gül sezonunu çiftçilerimizle,kamu kuruluşlarıyla, sanayicilerimizle hep beraber gül toplayarak gül sezonunu başlattık. Müftümüzde duasının yaptı çiftçimizde burada emek veren ablalarımızla, abilerimizle köyde hep beraber gül topluyoruz. Isparta bu işin merkezi,gülünen fazla yetiştirildiği şehrimiz. 10 bine yakın çiftçimiz istifade etmektedir yöremizin maişet kaynağı. Güle sadece ekonomik olarak bakmıyoruz. Kültürel anlamda da çok önemli bir yeri var. Turizm açısından çok çok önemli bir cazibe unsuru. Özellikle gül mevsiminde yöremize hem dünyanın dört birçok ciddi bir temayülün olduğunu görüyoruz. Bu konuda da yoğun bir haraketlilik var. Turizm açısından bunun artarak devam etmesi turizm sektörünün önemli bir girdisi olacaktır.

AR-GE ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLECEK

Gül bahçeleri insanlarımızın hem emeği, hem geçim kaynağı hem de kültürümüzün bir parçası. Bu bakımından tabi çiftçilerimizin desteklenmesi önemli husus. Özellikle tarlaların gençleştirilmesi ve yaygınlaştırılması önem arz etmektedir. AR-GE birimlerimiz, üniversitemiz ve araştırma enstitülerimiz çiftçilerimizin hizmetinde olacaklardır. Milli ürünümüzün kültürel değerinin de artırılması ve geliştirilmesi için neler yapılabilir konusunda AR-GE birimlerimize çok işler düşmekte. Bu yönüyle de üniversitemiz ve araştırma birimlerimiz burada var olan çalışmalarını devam ettireceklerdir.

ÇİFTÇİMİZİN DURUMU DAHA DA İYİLEŞECEK

Diğer bir yapısal sorunumuz alanların biraz daha büyütülmesi ölçek sorunu tarlaların daha büyütülerek hizmete sunulması verimi artıracaktır. Gül üreticisiyle,sanayicisiyle, kamu birimleriyle, sektör temsilcileriyle ortak akıl toplantıları düzenleyerek bu sene ve bundan sonrada çiftçilerimizin durumunu daha da iyileştirmek için neler yapabiliriz buna bakacağız. Zaten ilgili bakanlığımızın desteklerle ilgili birçok çalışması var. Desteklerin artması yönünde işletilmesi gereken mekanizmalar nelerdir bunları derleyip ilgili kamu otoritelerine sunacağız.

ALIN TERİ DÖKEN KARŞILIĞINI ALMALI

Esas unutulmaması gereken burada yaşayan tarlada emek sarf eden terleyen gül toplayan insanlarımızın hem ekonomik olarak karşılığını alması hem de milli kültürümüzde var olan kültürel ürünümüzün muhafazası, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasıdır.Sadece ilimiz için değil dünya ile bu güzelliği paylaşmalıyız. 2016 yılının gül toplama hasat döneminin bütün çiftçilerimize hayır bereket getirmesini diliyorum” dedi.

Ardından dualar eşliğinde ilk hasat Vali Vahdettin Özkan ve diğer katılımcılar tarafından gerçekleştirildi. 






YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR