26 Nisan 2024 Cuma

GERGEDAN BÖCEĞİ İLE İMTİHANIMIZ!

ISPARTA'DA gergedan böceğini bulan vatandaşların İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Orman Müdürlüğü'ne götürdükleri ancak yetkililerin böcekleri kabul etmedikleri iddia ediliyor.

Isparta

Türkiye'de bir çok bölgede ortaya çıkan gergedan böceği çılgınlığı sürüyor. Isparta'da da bir çok kişi gergedan böceğini bularak sosyalpaylaşım sitelerinde yayınlıyor. Aslında böceğin söylenildiği gibi pahalıolmadığı uzmanlar tarafından açıklandı. Ancak böceği bulan vatandaşların yetkili kurumlara teslim etmek için götürdüğü fakat yetkililerce kabul edilmediği iddiaları ortaya atılıyor. Bakanlık ise gergedan böceği bulunması halinde yetkili kurumlara teslim edilmesini açıklamıştı

'TOPLATILMASI VE SATILMASI YASAK'

Gergedan böceklerinin toplanması ve bunun yurtdışına satılmasının kesinlikle yasak olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Avcı, bununbiokaçakçılık suçu kapsamında değerlendirilerek ciddi cezaları olduğunukaydetti. Prof. Dr. Avcı, şöyle dedi: "Fiyatının çok yüksek olduğunu duyanların bu böcekleri toplama ve satmaya yönelmesi de suç işlemeye girmektedir. O nedenle bu yola kimsenin gitmemesi gerekir. Önemli bir zararı da eğer rastladığı böceği toplayıp öldürüp satmaya kalkarsa doğadaki popülasyonuda azaltmamız söz konusu olur. ve böceklerin neslini sıkıntıya sokabiliriz. Hiçkimsenin bu yola gitmemesini öneriyorum."

PARA CEZASI VAR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, gergedan böceklerinin ticaretini yapanlara Hayvanları Koruma Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince bin 673 lira idari para cezası, bu böceklerin toplanmasının biyolojik çeşitliliği tahrip ettiğinin tespit edilmesi halinde Çevre Kanunu uyarınca 38 bin 751 lira idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR