26 Nisan 2024 Cuma

GENELGE GÖNDERİLDİ VE 3 AYLIK SÜRE BAŞLADI

GENELGE GÖNDERİLDİ VE 3 AYLIK SÜRE BAŞLADI

Isparta

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla, en riskli alanların 3 ay içinde Bakanlığa bildirilmesi gerektiğiyle ilgili 81 ile genelge gönderildi.

İstanbul Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralı kurtarıldığı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesinin ardından gözler riskli binalara çevrilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak, riskli binaları öncelikli olarak dönüştürecek yeni bir dönemi başlattı.

Konuyla ilgili genelge Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum imzasıyla tüm illere gönderildi.

Tüm il ve ilçelerde riskli binaları ortaya çıkaracak ve buna göre Kentsel Dönüşüm planlamasını yapacak olan Bakanlık, genelgeyle en riskli alanların 3 ay içerisinde bildirilmesini istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla tüm illere gönderilen genelgede şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımız 2023 vizyonu kapsamında, kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunların çözümü, dönüşüm sürecinin iyileştirilmesi ile yerleşim ölçeğindeki kentsel dönüşümün bütüncül bir şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaca binaen kentsel dönüşüme yeni bir çerçeve çizilerek dönüşüm hedefleri belirlenmiş olup bu hedeflerin hayata geçirilmesi amacıyla dönüşüm uygulamalarını yönlendirecek 'Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin il ve ilçe bazında hazırlanması gerekmektedir.

Bu kapsamda 'Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesinin Hazırlanmasına Yönelik İlke ve Esaslar' çerçevesinde iliniz sınırları içerisinde bulunan büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarınca kentsel dönüşüm strateji belgesinin hazırlanması ve yetki sınırları dahilinde bulunan en riskli alanların 3 ay içerisinde Bakanlığımıza bildirilmesi gerektiğinin ilgili belediyelere iletilmesi hususunda gereğini rica ederim."

BAKANLIK, "KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGESİ"Nİ AÇIKLAMIŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, 6 Şubat'ta düzenlediği "Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem Tanıtım Toplantısı" nda da Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'ni açıklamıştı.

Buna göre, her kent kendine özgü kentsel dönüşüm planlamasını yapacağı bir strateji belgesini hazırlayarak Bakanlığın onayına sunacak. Bu sayede şehirler, "kentine özgü bir dönüşüm anayasası"nın sahibi olacak, kentsel dönüşümü de hazırladıkları bu belgeye göre yapacak.

İller için kentsel dönüşümle ilgili bir harita hazırlanacak, bu haritalar üst ölçekli planlara, mekansal stratejik plana uygun olacak.

Dönüşüm alanları, kentin bir bölümünde değil bütününe yönelik yapılan analizler sonucunda belirlenecek. Dönüşüm alanlarının risk durumu, halkın beklentisi, finansal analizler, konut ve iş yeri ihtiyacı ile çevresel etkiler göz önünde bulundurularak öncelik sırasına konulacak.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

site sakini

21 Şubat 2019 Perşembe 11:24

diğer yorumlara katılıyorum anadolu dökülüyor ersmen duvarlar cok ince diğwer bloktaki sesleri cok rahat duyabiliyoruz o derece ANADOLU İLK KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMELİ ACİL

otuz evler

20 Şubat 2019 Çarşamba 21:47

EN GÜZEL KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI ÇOK GENİŞ KOOPERATİF ARSASI VE İKİŞER KATLI 1976 YAPIMI MÜKEMMEL MANZARALI MUZAFFER TÜRKEŞ MAHALLESİNDEKİ OTUZ EVLERDİR.

oğuzhan

20 Şubat 2019 Çarşamba 20:33

bırakın bu işleri mütahit nereden fazla kazanacağım onun hesabında kentsel dönüşüm **** önce sokacaksın madem şehir merkezıne kentsel dönüşümü merkezdeki binalar çok eski. hiç kontrol yokbinaların altına yap otopaklarını caddeleri genişlet

Fikri ileri görüş...

20 Şubat 2019 Çarşamba 16:44

Burdur deprem hattı dibimizde ama kimse önlem almıyor yapılar hemen denetlenmeli yüzde 80i zayıf yapı acil önlem alın yoksa çok geç olabilir ay yaklaştı çekim yüksek...bu 1hafta tehlikeli Hatay'da deprem oldu....

modern

20 Şubat 2019 Çarşamba 13:25

ilk önce anadoludan baslanmalı kentsel dönüşüme

Adem

20 Şubat 2019 Çarşamba 12:48

Kime nereye bildireceğiz

Isparta

20 Şubat 2019 Çarşamba 11:13

Ispartada 3 kattan fazla bina yapmaya ruhsat verilmiyordu! Doğru olanda odur!

ANADOLU SAKİNİ

20 Şubat 2019 Çarşamba 10:37

ANADOLU MAH 40 YILI ASKIN BİNALAR DÖKÜLÜYOR BENCE ÖNCE ORDAN BASLANMALI .BİRDE ESKİ VE COK KATLI OLMASI AYRI RİSK

serdar

20 Şubat 2019 Çarşamba 10:34

Kimse bir şey yapmaz konu ile ilgili tüm söylemler yeni bir bina çökene kafar rafa kaldırılır ,göstermelik 2-3 bina yıkım kararı alınır o kadar ,imar barışında bunlar yaşandı millete ver gazı

Spartacus

20 Şubat 2019 Çarşamba 10:15

Isparta İlk geldiğimde etrafı gezdim Ana caddeler iyi gibi ama bir arka sokaklar felaket öyle binalar varki rüzgar esse yıkılacak gibi.. Acilen müdahale edilmeli ne bekleniyor kendiliğinden yıkılmasımı?

vatandaş

20 Şubat 2019 Çarşamba 09:55

ıspartanın koparatifleşme ile yapılan eski ve çok katlı binaların yapıldığı anadolu mahallesine de el atılmalı yetkililere duyrulur.

halk

20 Şubat 2019 Çarşamba 01:09

Hatıratlarda 1914 Burdur-Isparta Depremi (https://www.academia.edu/35068588/Hat%C4%B1ratlarda_1914_Burdur_Isparta_Depremi)

JEOLOG

20 Şubat 2019 Çarşamba 00:57

Isparta yerleşim alanının zemini genelde volkanik küllerle kaplı. Yakınımızda 7-8 şiddetinde deprem üreten Burdur Fay Zonu bulunuyor. Ispartada yüksek katlı binalar bu volkanik kül biraz kazılarak üzerine oturtuluyor. Burdur-Isparta civarında 6 şiddeti üzerinde deprem olması halinde Ispartada dört-beş kattan daha fazla katlı olan binaların en az yarıdan fazlası yerle bir olacak. Ne kadar sağlam yaparsanız yapın Ispartanın zemini beş kattan fazlasını kaldırmaz. Malesef bu acı gerçek yaşanacak.

Harun

20 Şubat 2019 Çarşamba 00:25

Isparta oteli? (Şimdi İyaşpark Otel) . Vam depreminde yıkılan Bayram Oteli anımsatıyor. Onu da böyle giydirdiler, altında 24 kişi can verdi

Kentsel dönüşüm

19 Şubat 2019 Salı 23:41

Işıkkent Mahallesi'nde doksanlı yıllarda yapılmış olan siteler ilk önce kontrol edilmesi gerekir. Binalar dökülüyor resmen yüzde doksanı çürük çıkar

İsmail

19 Şubat 2019 Salı 23:32

Gülistan mahallesi tuhafiyeciler sitesi Cumhuriyet ve mimar Sinan caddesindeki 50 60 yaşındaki çok katlı binalar

Ahmet Yılmaz

19 Şubat 2019 Salı 23:05

Isparta' nın en riskli binaları Fevzipaşa İlkokulunun üstündeki sokaklardır...! Geleceğin yaşam merkezi ITKM' nin karşısında yaşanacak bir felaket bu şehrin Belediye.' sini çok zora sokar. Benden söylemesi, artık çok yaşlandım yurt dışında yaşıyorum. O zamanın yokluk şartlarıyla yaptığımız binalardı 55 yıl önce..

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR