19 Nisan 2024 Cuma

FETÖ DAVASININ BUGÜNKÜ OTURUMU BİTTİ

FETÖ DAVASININ BUGÜNKÜ OTURUMU BİTTİ

Isparta

Isparta'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na ( FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan ve aralarında eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı eski rektör yardımcılarının da bulunduğu 49'u tutuklu 130 sanığın yargılanmasına devam edildi.

 

Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.

 

Duruşmada, aralarında eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicoğlu, eski Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Talip Türcan, Prof. Dr. Süleyman Seydi, eski Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Halil Karakoç, eski Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer, iş adamları Bedri Ayhan, Alper Bayhan, Özcan Pınarcı, örgütün "Isparta bölgeimamı" olduğu iddia edilen Osman Demirhan'ın da bulunduğu 49 tutuklu sanıkile tutuksuz yargılanan bazı sanıklar hazır bulundu.

 

Akşehir Cezaevi'nde bulunan tutuklu eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

 

Duruşmada söz alan tanık SDÜ Rektörü İlker Çarıkçı 2011 rektörlük seçimlerinden sonra 1 sene İletişim Fakültesi dekanlığı görevi yaptıktan sonra,  FETÖ yapılanmasına tepki göstererek görevinden ayrıldığını anlattı.

 

2015 seçimlerinde aday olduğunu ve rektör seçildiğini söyledi. Çarıkçı, 2011 yılında Bilimsel Düşünce Topluluğu adı altında muhafazakar milliyetçi öğretim üyelerinden oluştuğunu bildiği platformun toplantılarına davet edildiğini ve bu toplantıların 4-5 kez yapıldığını kaydetti.

 

 

-"Yapılanmaya karşı mücadele ettik"

 

Çarıkçı, o platformun bu yapıyla değil, iyi niyetli bir yaklaşım olduğunu bildiğini, platformda adaylardan Hasan İbicioğlu desteklendidiğini kaydetti.

 

Dekanlık görevinden rektörlük yönetiminin bu yapılanma içinde olduğunu hissederek tepki amaçlı ayrıldığını ifade eden Çarıkçı “Tabi 2011yılında şartlar çok farklıydı. Güçlü bir yapıydı. Biz o dönem yapılanmaya karşı mücadele verdik” dedi.

 

O dönem açık biçimde gölge bir yapılanma olduğuna şahit olduklarını vurgulayan Çarıkçı, Rektör Yardımcısı Numan Tamer’in ağzından kendisine yakın isimleri alacağını bizzat duyduğuna dikkati çekti.

 

İbicioğlu’nun ABD’ye gittiğini internet haberinden gördüğünü anlatan Çarıkçı, dekanlık görevindeyken bu yapıya uzak kişilerin başka yerlere haberi olmadan görevlendirildiğni kaydetti.

 

- " Hayatın olağan akışına uygun olmayan atamalarla ilgili dosyaları tek tek inceledik"

 

Üniversitede kendisinden bu yapını para istemediğini ancak çevreden para toplandığını duyduğunu aktaran Çarıkçı, şöyle konuştu:

 

"Ben göreve geldikten sonra üst yönetimdeki isimler değişti. Hayatın olağan akışına uygun olmayan atamalarla ilgili dosyaları tektek inceledik. Olağan akışa uygun olamayan diyorum, çünkü bu kadar hızlı yükseliş olamazdı. Hastaneye alınan 4B’li sözleşmeli personelle ilgili kişiye özel düzenlemeler olduğunu dosya incelemelerinde gördük. Taşeron olarak alınan işçiler uzun yıllardır büro elemanı olarak görev yapmıştı. Bunlar dururken,yeni başlayan kimselerin 4B’li olarak alınmasında özel kadrolar yazıldığını hissettik ve onların sözleşmelerini iptal ettik.” 

 

Çarıkçı, mahkeme heyetinin 'KHK ile açığa alınan personelin sayısı ve açığa alınanların ne kadarı İbicioğlu döneminde alındı" sorusuna""500’e yakın kişi açığa alındı. 210 civarında ihraç var. Ama henüztam bir raporlama çalışması yapılmadı. Halen KHK kapsamında bilgileri topluyoruz. İstastiki bir çalışma henüz yok” yanıtını verdi.

 

Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, avukatlardan tanık Çarıkçı’ya sorulan soruların sanki bir sanığı sorgulayıcı nitelikte olduğunu söylerek, duruşmanın suiistimal edildiği gerekçesiyle duruşmaya ara verdi.

 

Bu sırada soru sormak isteyen tutuklu sanık Eski Rektör Hasan İbicioğlu “Benimle ilgili iddiaları var. Bunun için soracağım sorular çok önemli. Ben hapisteyim” diyerek soru sorulamamasına tepki gösterdi.

 

Başkan Yazıcı, sanık avukatlarının talebi üzerine, mahkeme başkanı Çarıkçı’yı yeniden kürsüye çağırdı. İbicioğlu, Çarıkçı’ya profesörlük kadrosunu kimin döneminde aldığı, kendisi dönemindeki 8 daire başkanının görevden alınıp alınmadığını sordu.

 

Çarıkçı, profesörlük kadrosunu İbicioğlu döneminde aldığını belirtirken, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve getirilen kişilerle ilgili sıkıtı olmadığını gördüğünü çğlışooş,

 

Çarıkçı, İbicioğlu’nun ‘üniversite kaynaklarını ben cemaatepeşkeş çektim mi?’ sorusunu yanıtsız bıraktı.

 

-"cemaatçilik yapmayın" diyerek tepki gösterdim

 

Duruşmada tanık olan konuşan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Sedat Aktan kendisinin 28 Şubat mağduru olduğunu, bu dönemde özlük hakkıyla oynandığını ve soruşturma geçirdiğini anlattı. Bu nedenle üniversiteye daha muhafazakar bir rektörün seçilmesinin üniversitede oluşan genel kanıyla örtüşür şekilde kendisinin de istediğini belirten Aktan, eski SDÜ Rektörü Metin Lütfü Baydar'ın milletvekili seçilmesi nedeniyle istifa etmesinin ardından rektörlükseçimleri için bir platform kurulduğunu anlattı. Bu platforma çoğunluğumu hafazakar akademisyenlerin katıldığını anlatan Aktan, platformda 3 aday arasından Hasan İbicioğlu'nun desteklenmesi şeklinde bağlayıcı olmayan bir karar çıktığını anlattı.

 

İbicioğlu'nun rektör seçilmesinin ardından rektör yardımcılıkları ve diğer önemli görevlere FETÖ yanlılarının getirildiğini anlatan Aktan, İbicioğlu'na kısa süre sonra "cemaatçilik yapmayın"diyerek tepki gösterdiğini kaydetti. Süreç içerisinde üniversite yönetiminin FETÖ lehine kadrolaşmaya devam etmesi nedeniyle bu gruptan ayrıldığını anlatan Aktan, İbicioğlu yönetimi boyunca hiç bir idari görev de almadığını vurguladı.FETÖ’ye üniversitede oluşan tepki nedeniyle 17-25 Aralık sürecinden çok önce demokratik yollarla yönetimin değiştirilmesi hususunda mücadele ettiklerini söyledi.

 

-Örgüt üyeleri bu dönemde yoğun bir şekilde üniversitede kadrolaştı

 

İbicioğlu'nun pragmatik olarak bu örgüte yanaşmadığını aksine örgüt üyesi olduğunu düşündüğünü belirten Aktan, İbicioğlu'nun 17-25 Aralık darbe girişimin ardından Menzil grubuyla yakınlık kurmaya çalıştığını savundu.Aktan İbicioğlu’nun 17-25 Aralık girişiminden sonra bile ABD’deki İstanbul Center aracılığıyla Rene Garcia, Bettina Rodrigez Aguilera gibi Gülen örgütünün destekçilerini Isparta’da ağırladıklarını, bu heyetin Türkiye’de Kimse Yok mu,Tuskon gibi FETÖ kuruluşlarını da ziyaret ettiklerini söyledi.

 

Kendisinin şu anda personelden de sorumlu rektör yardımcısı olduğunu ve YÖK denetleme kurulunun talebi üzerine incelemeci olarak görevlendirildiğini dile getiren Aktan "İbicioğlu döneminde personel alımlarında usulsüzlükler tespit ettim. Örgüt üyeleri bu dönemde yoğun birşekilde üniversitede kadrolaştı. Isparta, örgüt için önemli bir şehirdi. Çünkü SDÜ'de doktora programları çok yoğundu. Burada doktorasını yapan kişi kolay bir şekilde akademisyen oluyordu" dedi.

 

Aktan, şu an soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Orhan Adıgüzel, Erkan Uz ve İrfan Ateşoğlu'nun akademik personel alımlarında genelde jüri üyesi olduğunu, tutuklu sanık eski SDÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Talip Türcan döneminde bu fakülteye alınan akademik personelden çoğunluğunun açığa alındığını veya ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

 

Duruşma yarına ertelendi. 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

İncelensin artık

30 Ağustos 2017 Çarşamba 08:57

Şuanki yönetimde tüm aşağı yukarı makamlardan görev yapanlar İNCELENMELİ. Neyi bekliyorsunuz. Anlamadım.

devam

16 Ağustos 2017 Çarşamba 09:15

Temizliği devam

Yandık

01 Ağustos 2017 Salı 07:24

Aktan ve Yök ekibi hala görevdelerse bukadar personel alımında bunlar yetkiliye .SAYIN YÖK siz bunları duymuyormusunuz. derhal SDÜ NÜN YOÖK EKİBİ görevden alınmalı bunlar şaibelidir.

adaletin kör tarafı

18 Kasım 2016 Cuma 22:44

eyyyyy çarıkçı ibicioğlunun zamanında işe alınan yemekhane temizlik, güvenlik, park bahçe,hastahane v.b personeller hakkında neden işlem yapmıyor ve bu kişileri bu kurumdan neden uzaklaştırmıyorsun ? bu insanların ısparta denilince ilk akla gelen kurumda hala ne işleri var? ibicioğlu ve ekibindeki hain kişiler vasıtasıyla işe girmiş bu kişiler bu devletin parasını sdü ye bu devlet yolluyorda maaş veriliyor devletin bu parası bu insanlara helal mi sorarım sana?

Hiç inandırıcı değilsin

12 Kasım 2016 Cumartesi 09:57

Hem bir taraftan fetöyle (İbicioğlunun takımıyla) mücadele ettiğini söyleyeceksin, hem İbicioğlu’nu usulca emekli edip onu servete boğacaksın ardından da ihraç ettiğini açıklayacaksın. Hem fetöyü sevmeyeceksin hem de İbicioğlunun işe aldıklarına makamlara yerleştirdiklerine dokunmayacaksın. Yemezler..

sıradaki

12 Kasım 2016 Cumartesi 00:54

ee rektör bey,cezaevi darbeleri isyanlarıda başarısız oldu şimdi ki umut kapınız nedir.kıyametmi kopsun da kurtulsun bu fetöcüler.....iyisimisen bekleme artık birşey olacak diye ver fetöcüleri rahatla şöyle bir.

retorik

11 Kasım 2016 Cuma 21:58

artık sana kimse inanmıyor çarıkçı .hadi ver kurtul şu koruduğun paralelcileri.

Vatan Millet için

11 Kasım 2016 Cuma 11:00

Eğer fetöcüysen cezanı son dakikasına kadar çek, eğer mağdursan seni açığa alanların neden açığa aldıklarını gör ve hakkını son kuruşuna kadar al. Açığa alınmanın kanıtı İbicioğlu zamanında işe alınmaksa, bil ki o şekilde SDÜ'ye girmiş ve halen kendisine dokunulmamış çok sayıda kişi var SDÜ'de. Onları araştır bul ve vatan millet için Emniyet'e Bimer'e vs hem kendi hakkını iste hem de onların neden hala orada çalıştırıldıklarını sor.

Vatandaş

11 Kasım 2016 Cuma 09:51

Çarıkçı'nın İbicioğlu'nun 8 daire başkanına sahip çıkması tuhaf..

adalet

11 Kasım 2016 Cuma 01:53

bu çarıkçının karısı cemaatte üst düzey çalışanlardan ve ıspartanın yarısı bu gerçeği bildiği halde mahkeme nasıl bu durumdan haberdar olamıyor gerçekten tuhaf??

mağdur hemşire

10 Kasım 2016 Perşembe 15:56

İbicioğlu döneminde şirkette işe başlayıp daha sonra açılan kadrolara müracat sonucu 4/b li olarak işe alındım.2012 yılında açılan kadroyada müracat ettim ancak işe alınmadım.Bu arada değişik üniversitelerin açılan kadrolarınada müracat ettim işe alınmadım.Madem kişiye özel olarak kadro açılıyorda niye açılan bazı kadrolara 3-4 kişi müracat ediyor veya edebiliyor içlerinden puanı yüksek olan alınıyor. Türkiyedeki tüm üniversitelerde uygulanan uygulama bu şekilde ille ibicioğlu döneminde işe girince fetöcümü olunuyor.Çalışma özelliğimiz. ****retli ve özverili çalışmamız takdir edilmiş olamazmı,üç aydır mağdur durumdayız. İncelemeler niye hala sonuçlanmadı.Şimdi işe girenler neci olacak aynı şartlarla alım yapılmıyormu bundan sonrada aynı şartlarla yapılmayacakmı,fetöcü olupta halen çalışan personel yokmu benim hiçbir alakam olmadığı halde ibicioğlu dtöneminde işe girdim diye açığa alındım sayın röktürümüzden allah rızası için rica ediyorum.Bizim mağduriyetimize son verin gece uyku uyuyamıyoruz.siz rahat uyuyormusunuz.

ıspartalı

10 Kasım 2016 Perşembe 08:51

neden kuşkulu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR