27 Nisan 2024 Cumartesi

FETÖ DAVASINDA TANIK OLARAK DİNLENDİLER

FETÖ DAVASINDA TANIK OLARAK DİNLENDİLER

Isparta

Isparta'da duruşması devam eden FETÖ/PDY'ye yönelik 49'u tutuklu 130 sanıklı davanın bugünkü duruşmasında mahkeme heyeti tanık olarak SDÜ Rektörü İlker Çarıkçı ve rektör Yardımcısı Sedat Aktan'ı dinledi.

Duruşmada söz alan tanık SDÜ Rektörü İlker Çarıkçı 2011rektörlük seçimlerinden sonra 1 sene İletişim Fakültesi dekanlığı görevi yaptıktan sonra,  FETÖ yapılanmasınatepki göstererek görevinden ayrıldığını anlattı.

 

2015 seçimlerinde aday olduğunu ve rektör seçildiğini söyledi. Çarıkçı, 2011 yılında Bilimsel Düşünce Topluluğu adı altında muhafazakar milliyetçi öğretim üyelerinden oluştuğunu bildiği platformun toplantılarına davet edildiğini ve bu toplantıların 4-5 kez yapıldığını kaydetti.

 

 

-"Yapılanmaya karşı mücadele ettik" 

 

Çarıkçı, o platformun bu yapıyla değil, iyi niyetli biryaklaşım olduğunu bildiğini, platformda adaylardan Hasan İbicioğludesteklendidiğini kaydetti.

 

Dekanlık görevinden rektörlük yönetiminin bu yapılanma içindeolduğunu hissederek tepki amaçlı ayrıldığını ifade eden Çarıkçı “Tabi 2011yılında şartlar çok farklıydı. Güçlü bir yapıydı. Biz o dönem yapılanmaya karşımücadele verdik” dedi. 

 

O dönem açık biçimde gölge bir yapılanma olduğuna şahitolduklarını vurgulayan Çarıkçı, Rektör Yardımcısı Numan Tamer’in ağzındankendisine yakın isimleri alacağını bizzat duyduğuna dikkati çekti.

 

İbicioğlu’nun ABD’ye gittiğini internet haberinden gördüğünüanlatan Çarıkçı, dekanlık görevindeyken bu yapıya uzak kişilerin başka yerlerehaberi olmadan görevlendirildiğni kaydetti. 

 

- " Hayatın olağan akışına uygun olmayan atamalarlailgili dosyaları tek tek inceledik"

 

Üniversitede kendisinden bu yapını para istemediğini ancakçevreden para toplandığını duyduğunu aktaran Çarıkçı, şöyle konuştu:

 

"Ben göreve geldikten sonra üst yönetimdeki isimlerdeğişti. Hayatın olağan akışına uygun olmayan atamalarla ilgili dosyaları tektek inceledik. Olağan akışa uygun olamayan diyorum, çünkü bu kadar hızlıyükseliş olamazdı. Hastaneye alınan 4B’li sözleşmeli personelle ilgili kişiyeözel düzenlemeler olduğunu dosya incelemelerinde gördük. Taşeron olarak alınanişçiler uzun yıllardır büro elemanı olarak görev yapmıştı. Bunlar dururken,yeni başlayan kimselerin 4B’li olarak alınmasında özel kadrolar yazıldığınıhissettik ve onların sözleşmelerini iptal ettik.”  

 

Çarıkçı, mahkeme heyetinin 'KHK ile açığa alınan personelinsayısı ve açığa alınanların ne kadarı İbicioğlu döneminde alındı" sorusuna""500’e yakın kişi açığa alındı. 210 civarında ihraç var. Ama henüztam bir raporlama çalışması yapılmadı. Halen KHK kapsamında bilgileritopluyoruz. İstastiki bir çalışma henüz yok” yanıtını verdi.

 

Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, avukatlardan tanıkÇarıkçı’ya sorulan soruların sanki bir sanığı sorgulayıcı nitelikte olduğunusöylerek, duruşmanın suiistimal edildiği gerekçesiyle duruşmaya ara verdi.

 

Bu sırada soru sormak isteyen tutuklu sanık Eski Rektör Hasanİbicioğlu “Benimle ilgili iddiaları var. Bunun için soracağım sorular çokönemli. Ben hapisteyim” diyerek soru sorulamamasına tepki gösterdi.

 

Başkan Yazıcı, sanık avukatlarının talebi üzerine, mahkemebaşkanı Çarıkçı’yı yeniden kürsüye çağırdı. İbicioğlu, Çarıkçı’ya profesörlükkadrosunu kimin döneminde aldığı, kendisi dönemindeki 8 daire başkanınıngörevden alınıp alınmadığını sordu.

 

Çarıkçı, profesörlük kadrosunu İbicioğlu döneminde aldığınıbelirtirken, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve getirilen kişilerleilgili sıkıtı olmadığını gördüğünü çğlışooş,

 

Çarıkçı, İbicioğlu’nun ‘üniversite kaynaklarını ben cemaatepeşkeş çektim mi?’ sorusunu yanıtsız bıraktı. 

 

-"cemaatçilik yapmayın" diyerek tepki gösterdim

 

Duruşmada tanık olan konuşan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Sedat Aktan kendisinin 28 Şubat mağduru olduğunu, bu dönemde özlük hakkıylaoynandığını ve soruşturma geçirdiğini anlattı. Bu nedenle üniversiteye dahamuhafazakar bir rektörün seçilmesinin üniversitede oluşan genel kanıyla örtüşürşekilde kendisinin de istediğini belirten Aktan, eski SDÜ Rektörü Metin LütfüBaydar'ın milletvekili seçilmesi nedeniyle istifa etmesinin ardından rektörlükseçimleri için bir platform kurulduğunu anlattı. Bu platforma çoğunluğumuhafazakar akademisyenlerin katıldığını anlatan Aktan, platformda 3 adayarasından Hasan İbicioğlu'nun desteklenmesi şeklinde bağlayıcı olmayan birkarar çıktığını anlattı. 

 

İbicioğlu'nun rektör seçilmesinin ardından rektöryardımcılıkları ve diğer önemli görevlere FETÖ yanlılarının getirildiğinianlatan Aktan, İbicioğlu'na kısa süre sonra "cemaatçilik yapmayın"diyerek tepki gösterdiğini kaydetti. Süreç içerisinde üniversite yönetimininFETÖ lehine kadrolaşmaya devam etmesi nedeniyle bu gruptan ayrıldığını anlatanAktan, İbicioğlu yönetimi boyunca hiç bir idari görev de almadığını vurguladı.FETÖ’ye üniversitede oluşan tepki nedeniyle 17-25 Aralık sürecinden çok öncedemokratik yollarla yönetimin değiştirilmesi hususunda mücadele ettiklerinisöyledi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Themis

11 Kasım 2016 Cuma 01:50

bu nasıl bir mahkemedir ki yalancılık ve sahtekarlığıyla malum (sedat atkan)kişilerin şahitliğini dikkate alıyor ve kendilerine sunulan delilleri görmezden geliyor düpedüz bir tiyatro dönüyor burda.. dalga mı geçiyorsunuz anlamdım ki

Themis

11 Kasım 2016 Cuma 01:43

Sedat haini sen Talip Türcan'ın cemaatçilere karşı tavır aldığını ve sırf cemaatçilere kadro verdiği için numanla tartıştığını bizzat bildiğin halde hangi vicdanla onun cemaatçi olduğunu söyleyebiliyorsun be adam?

Lidyum

10 Kasım 2016 Perşembe 12:26

Sedat Aktan’a problemimi arz etmek için randevu talebinde bulunmuştum. Bana randevu vermediği gibi telefonda bile konuşmaya tenezzül etmedi. Kendisiyle konuşmaya çok ihtiyacım olduğunu söylememe rağmen kabul etmedi.. SDÜ yönetiminin fetöyle mücadele ettiğine inanmıyorum.

Vtandaşın Biri

10 Kasım 2016 Perşembe 13:55

Sana randevu vermedi diye adama mücadele etmiyor diyemezsin.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR