19 Nisan 2024 Cuma

Fahiş fiyat soruşturmasında flaş gelişme... Zincir marketler savunma yaptı

Fahiş fiyat soruşturmasında flaş gelişme... Zincir marketler savunma yaptı

Isparta

Gıda fiyatlarında haksız kazanç iddialarının ardından harekete geçen Rekabet Kurumu inceleme ve tespitler sonucunda, 5 zincir market, 2 tedarikçi firma hakkında idari para cezası uygulanmasını talep etti. Zincir marketler iddialar karşısında savunma yaptı. İşte detaylar…

Rekabet Kurumu, koronavirüs salgını sürecinde fiyat davranışlarının incelenmesine yönelik haklarında soruşturma başlatılan zincir marketler ile tedarikçi firmaların temsilcilerinden sözlü savunma aldı. Rekabet Kurumu soruşturma heyeti, inceleme ve tespitler sonucunda, 5 zincir market, 2 tedarikçi firma hakkında idari para cezası uygulanmasını talep etti.

Perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile uğraşan zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmanın sözlü savunma toplantısı, Rekabet Kurumu'nda yapıldı. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, hakkında soruşturma yürütülen tarafların yazılı savunma sürecinin tamamlandığını ve bugün sözlü savunma toplantısının yapılmasına karar verildiğini hatırlattı.

'PİYASANIN ORGANİZE EDİLDİĞİ TESPİT EDİLDİ'

Ardından, iddiaları ve dosyanın içeriğini özetlemek üzere soruşturma heyetine söz verildi. Soruşturma heyetince yapılan inceleme ve tespitler sonucunda elde edilen bulguların, ilgili mevzuat ve içtihat çerçevesinde değerlendirildiği belirtilerek, şöyle denildi:

"Ulusal zincir marketler arasında, doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla dolaylı temaslar yoluyla, satış fiyatlarının ve fiyat artışlarının koordinasyonunun sağlandığı, elde edilen belgelerde 'piyasanın organize edildiği', artırılan fiyatların 'rakiplerle eş zamanlı raflara yansıtılacağı' yönünde ve benzer nitelikte pek çok ifade bulunurken, zincir marketlerin fiyat hareketlerinin de bu bulguları büyük ölçüde teyit ettiği, yine doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla geleceğe dönük fiyatlar, fiyat artış tarihleri, dönemsel kampanyalar ve indirimler gibi rekabete hassas bilgilerin paylaşıldığı; fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatların arttığı dönemde henüz fiyat artışı yapmayan zincir marketlerin fiyatlarına tedarikçiler aracılığıyla müdahale edilmek suretiyle söz konusu zincir marketlerin fiyatlarının tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı; nitekim bu durumun genellikle 'bozuk fiyatların düzelttirilmesi' şeklinde belgelere yansıdığı kanaatine ulaşılmıştır."

İDARİ PARA CEZASI TALEBİ

Ayrıca rakip zincir marketlerin fiyatlarının yükselmemesi halinde ürün veya bölge özelinde süratle hayata geçirilen fiyat indirimleri veya tedarikçiye iade faturası kesmek gibi cezalandırma yöntemleriyle teşebbüsler arasındaki koordinasyona uyumun sürekli olarak gözetildiği ifade edildi. Bu çerçevede 5 zincir market ve 2 tedarikçi firma hakkında 4054 sayılı Kanun'un 16'ncı maddesi uyarınca idari para cezası uygulanması gerektiği kanaatine ulaşıldığı kaydedildi.

Toplantıda daha sonra söz konusu zincir marketler ve firmaların temsilcileri sözlü savunma yaptı. Şirket temsilcileri genel olarak maliyet artışlarına dikkat çekti. Kurul kararının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ispartali

28 Ekim 2021 Perşembe 11:34

Kebabcilaedan sonra zincir marketlerde terörist listesine alınmak üzere.Yarin binm den a101 den şok tan...alis veriş yapanlar kredi kartlarından tespit edilip teröre destek vermekten yargilanabikirsiniz.Benden söylemesi.Duymadim demeyin.

mahoninin asker arkadaşı

28 Ekim 2021 Perşembe 09:38

2023de gaz çıkarıciyik

remzi

28 Ekim 2021 Perşembe 09:36

Savunma bile vermeyin. Gerek yok bence esnaf rahat olsun. Öyle bi yasa yok çünkü. Kar oranı ticarette serbesttir. Mahkemeden döner.

GÖKTÜRK

28 Ekim 2021 Perşembe 08:52

Valla köy grajında bir elektrilçi var yaşlı bi adam çıt çıt düğme 10 Tl istedi başka yerde 3 tl deyince elimden aldı git ordan al diye azarladı gittim yürüyerek fatih çarşısından 3 TL ye aldım asıl bunları denetlesinler

özün sözü

28 Ekim 2021 Perşembe 08:12

bunlar fetöyle beraber iktidardayken ingiltere ve amerikadan bunların önünü açmak ve yapacakları operasyonlar için(türk ordusuna ergenekon vb.) aşırı derecede sıcak dolar pompalanıyordu,sonra bunlar fetöyle kavga edince parada suyunu çekmeye başladı,

Isparta esnafı

28 Ekim 2021 Perşembe 05:24

Devletin tarım kredi kooperatifi sanki çok dürüst bir yer sahtekarlık diz boyu kömür Almışlar net 25 kilo diyor tartınmı 21 kilo geliyor biz kime güveneceğiz

Vatandaş

28 Ekim 2021 Perşembe 02:30

Bu AKP'lilere ne söylersen söyle anlatamazsın onun için boşuna yorulmayın arkadaşlar. Sadece akp için demiyorum tüm partiler için diyorum bir insan bir partiyi çılgınlar gibi ne yaparsa yapsın savunuyorsa ya çok cahildir onun için laftan anlamaz, ya da bir çıkarı vardır(torpil, adam kayırma, makamda yükselme v.s gibi) yine laftan anlamaz. Arkadaşım bir dönem de başka parti yönetsin ya baktık olmuyor ülkeyi yönetemiyorlar gelin hep beraber sonraki seçimde yine akp'ye oy verelim. Bu kadar basit.

İSOO

27 Ekim 2021 Çarşamba 22:07

Tarım Kredi Kooperatifi marketlerindeki çoğu ürünün fiyatları diğer zincir marketlerden daha yüksek, orayı kim denetleyecek? Tarımda ve hayvancılıkta yetiştirme ve üretim maliyetleri yüksek, pazarlayan satan ne yapsın? Problemin kaynağını yanlış yerde arıyorlar, aradıkları ilan edilecek günah keçisi olmasın?

Sözün Özü

27 Ekim 2021 Çarşamba 21:54

Kılıçdaroğlu kendisini aday gösterip girdiği hiç bir seçimi kazanamadığı ve bu alanda başarısızlık rekoru kırarak tarihe geçtiği için, olmayan iktidar icraatini maalesef değerlendiremiyoruz. Kasetle işbaşına belli bir amaç İçin getirildiği bilinen bu zatın SSK’yı iflasa sürüklediği dönemini örnek alırsak yaptıklarını yapacaklarının teminatı sayabiliriz. Aklı sıra kinaye yapan amigolara duyurulur.

Dnndn

27 Ekim 2021 Çarşamba 21:24

erken seçim şart temel ihtiyaçlarımızı gideremiyoruz daha ötesi yok

Vatandaş

27 Ekim 2021 Çarşamba 21:10

Ah bu dış güçler ve diyarbakırda meğri meğri diye ağlayan gılıştaroğlu ve onun eski tayfası babacan amca ve kavukoğlu sonra gölün ötesindeki tayfa sonra şener abla bunlar sebeb bunlar 20 yılda neler ettiler bu ülkeye hepsi vatan haini bunların bi daha verin yetkiyi asıl o zaman görün tepkiyi hepinizi düzeltecek bunlar geçici şeyler kalıcı şekilde yapacaz herşeyi beraber gezdik bu dağlarda unutmayın

Bahçeliiçinadlet

27 Ekim 2021 Çarşamba 20:13

Fiyatları artıran kebapçı bahçelidir

Ispartali

27 Ekim 2021 Çarşamba 19:38

Hangi fahis fiyattan bahsediyorsunuz. Akaryakita hergün 10 kurus zam koyan kim ??

Mahoninin oğlu

27 Ekim 2021 Çarşamba 18:59

Dolardan sıfır atılsın hatta Dolar yasaklansın,hatta sosyalizm ilan edilsin,kapansın el kapıları birdaha açılmasın,ne diyorum lan ben

O birisi

27 Ekim 2021 Çarşamba 17:01

Zincir marketlerin, satın alma, tedarik/çeşitli demartmanlarının whatsapp grubu var sattıkları ürünleri güya bize göre birbirlerine rakip/rekabet yapan marketler bu whatsapp grubunda ortak fiyat belirliyorlar. Mesela bir ürünü hepiniz aynı yerdenmi aldınız hepinizin fiyatlarıda aynı hiçbiriniz farklı fiyattan almadınız mı? Mesela birbirine rakip gibi görünen bu marketlerin reyon çalışanları rakip market raflarını fotoğraflayarak kendilerinde ucuz olanı yönetime bildirerek aynı fiyata yükseltiyor

Mahoninin komşusu

27 Ekim 2021 Çarşamba 16:36

Gazyagi alamadigggkk

Mahonin enistesi

27 Ekim 2021 Çarşamba 16:22

Fiyatlar uygun abartmayın.

Terorist kebebci

27 Ekim 2021 Çarşamba 16:20

Bütün suç cehape de , reisin suçu, günahı yok.Ekonomiyi ,dış politikayı iktidarı kilicdar yonetiyor

Ispartalı

27 Ekim 2021 Çarşamba 16:19

Güneşten üretilen elektriğin fahiş fiyatı ne olacak?

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR