28 Mart 2024 Perşembe

Evlenme Ehliyeti Alamayan Dünyaevine Giremeyecek

AK Partili İsmet Uçma'nın 'Evlenme ehliyeti' getirelim önerisine cevap geldi. Bakanlar Kurulu, evlenmek için "evlenme ehliyeti belgesi" alma zorunluluğu getirdi.

Isparta

Kadına Yönelik Şiddetin önlenmesine ilişkin daha önce 'Mahalleli etkin olsun' önerisiyle gündeme oturan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma'nın, 'Evlenme ehliyeti' getirelim önerisine yanıt geldi. Bakanlar Kurulu, evlenmek için "evlenme ehliyeti belgesi" alma zorunluluğu getirdi.

EHLİYETİ OLMAYAN EVLENEMEYECEK

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararında, Evlendirme Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin birinci fıkrasına, "Evlenme ehliyet belgesi: Kişinin evlenme anındaki milli hukukuna göre evlenme ehliyeti ve şartlarının yer aldığı ve evlenmeye sakınca bulunmadığını gösterir belge" alınması gerektiğine ilişkin bent eklendi.

Kararda yapılan bir değişiklikle, "Bu Yönetmelik hükümlerine göre evlenmek isteğini belirten, aksi ispat edilinceye kadar doğruluğu kabul edilen evlenme beyannamesi ve evlenme izin belgesini" hazırlaması gerektiği belirtildi.

'EVLENME'NİN TANIMI DA DEĞİŞTİ

Ayrıca, "evlenme" bendinin tanımı da, "Bir kadın ve bir erkeğin usulüne göre yetki verilmiş bir memur önünde bir aile kurmak amacı ile yapmış oldukları medeni hukuk sözleşmesi" olarak yenilendi.

Yönetmelikte yapılan bir başka değişiklikle, "evlenme izin belgesi"nin ve diğer belgelerin kontrolü de şu şekilde düzenlendi:

"Evlendirme memuru, evlenme talebine dair beyannamenin usulüne göre doldurulup imza edilip edilmediğini, evlenme ehliyet belgesi ile nüfus cüzdanı arasında bir fark olup olmadığını, bir fark varsa bu farklılığın şahısta hataya sebebiyet verecek nitelikte olup olmadığını, yaşlarının küçüklüğü veya kısıtlama sebebiyle ana, baba veya vasinin rızası ya da hakimin izninin zorunlu olduğu durumlarda rızanın veya hakim izninin, rıza belgesi vasi tarafından imzalanmışsa vasi tayinine dair mahkeme kararının bulunup bulunmadığını kontrol eder, varsa eksiklikleri tamamlar veya tamamlatır ve beyannamenin kaydını yaparak taraflara müracaat sırasına göre evlenmenin yapılacağı gün ve saati bildirir."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ramazan çelik

10 Şubat 2015 Salı 14:49

bi evlenmeye kalktık ortalık karıştı, bunlarla uğraşmayı bırakıp milletin maddi durumunu düzeltmekle uğraşın.

şaşirmışlar

10 Şubat 2015 Salı 13:28

sosyal polıtıkalar bakanlığinın sayesınde aile kavramı kalmayacak bu ülkede bu türk aile yapisını yıkmaktan başka bişey deyıl umarım bu işin içinde cemaat çikmaz buyasada din hıç yok mantık yok bilimsel bi araştırma hıçyok.umarım bu yalan haberdır

s.s

10 Şubat 2015 Salı 12:23

daha varmı acaba ak partının saçmalıkları bıtmeyen

Bojuware 201

10 Şubat 2015 Salı 11:14

Bu uygulamayı CHP yada bir başka sol parti yapsaydı çarıklı sarıklı kokar din bezirganları kıyameti koparır. Din elden gidiyor türküsü öttürürdü. Uygulama doğru değil eksk ve yanlış Akp zihniyetinden dolayı amacı farklı tuzak.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR