18 Nisan 2024 Perşembe

ET OLMAZSA SÜT ALMAZ

Bir insanın sağlıklı bir şekilde yaşaması için gerekli olan besinler et ve süt olduğuna değinen Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Şenol Demirtaş “Bu topraklarımız hem tarımsal gıda tahıl beslenmesiyle hem de et hayvansal beslenmesine yöneltilmelidir” dedi.

Isparta
Konuşmasında şu bilgilere yer veren Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Şenol Demirtaş “Biz Kırmızı Et Üreticileri birliği olarak kendimizi tarımından ayrı bir yerde göremeyiz. Tarım dediğin tüm olarak ele alınır. Daha doğrusu bir ülkenin bütün üretimi olarak ele alınır” dedi.

Hayvancılık, tekstil ve tütün ürünlerinin hepsi bir olarak ele alınması gerektiğinin altını çizen Demirtaş “Bir ülkenin gıdası tehlikeye girmeyecek şekilde üretim planlanmalıdır. Sermayenin isteği doğrultusunda değil, halkımızın gereksinimini karşılanması doğrultusunda planlamalar yapılmalıdır” şeklinde konuştu

Konuşmasında üretimin bölgelere ayrılıp düzenli bir şekilde üretime yönlendirilmesi gerektiğinede yer veren Demirtaş bu işlerin tamamının devlet tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

İTHALAT İHRACAT POLİTİKASI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
İthalat ve ihracat politikasıyla hayvancılığın ya da tarımın yürümesinin mümkün olmadığını söyleyen Demirtaş “Bu Tarım sahaları hayvancılık sahaları sınıflandırılarak desteklerde bu ölçüde sağlanmalı. Hayvancılık olması gereken bölgelerde hayvancılık daha çok desteklenmeli, destek ona göre verilmeli. Meyvecilik olması gereken yerlerde meyveciliğe önem verilmeli. Yani bir ülkenin tarımı tek bir dalda yönetilmez. Ama biz sadece gereksinimlerimize göre, günlük ihtiyaçlarımıza göre ithalat ihracat politikası gerçekleştiriyoruz. İthalat, ihracat politikasıyla ne hayvancılık, ne de tarımımız yürür” dedi.

HALKIMIZIN BESLENMESİNDEN BİZDE RAHATSIZ OLUYORUZ
7 yıl önce dünyada en önde gelen bir ülke olduğumuza inanırken, bugün yine et alır duruma geldiğimizi belirten Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Şenol Demirtaş “Şu an ki mesela halkımızın beslenmesinden bizde rahatsız oluyoruz. Bir insanın en iyi, sağlıklı bir şekilde yaşaması için gerekli olan besinler et ve süttür” şeklinde konuştu.

Konuşması şu şekilde devam eden Demirtaş “Eti sütü ayıramayız birbirinden, et olmazsa süt olmaz, süt olmazsa et olmaz. Et ve süt bir arada olmalıdır. Daha doğrusu tarım bir arada olmalıdır. Bu topraklarımız hem tarımsal gıda tahıl beslenmesiyle hem de et hayvansal beslenmesine yöneltilmelidir. Böyle bir çalışma içerisinde ülkemiz sermaye güdümünde olmadan çalışmalıdır” dedi.

TARIMSAL KREDİLERDE ÇEŞİTLİLİK YAPILMALI
Tarımsal kredilerde daha fazla çeşitlilik yapılması taraftarı olan Demirtaş “Mesela bizim Ziraat Bankamız tarımsal kredilerde daha fazla çeşitlilik yapmalı. Özel bankalar tarım kredisi veriyorlar. Tarımsal kredisi üretici kartı veriyorlar. Türk toplumunu Türk çiftçisini topraksız bırakıyorlar. Bu yanlış bir politikadır. Özel bankanın tarımsal üretime kredi açması doğru değildir. Eskiden 2 yıllık krediler vardı. Bu kredileri veren bankaların Biri ziraat bankası, diğeri de Şeker Bank’tı. Bu bankalar köylüye krediler veriyordu. Ama bunların hepsi kaldırıldı” dedi

YAPTIĞIMIZ İŞİN DEVAMINI YAPIN DİYEMİYORUZ
Hayvancılığın kolay bir iş olmadığına ve insanların bugün en çaresiz kaldıklarında tercih ettikleri bir meslek halini aldığını vurgulayan Demirtaş “Bu son 20 yıldır Türk tarımı, Türk hayvancılığı çok kötü biçimde yönlendirildi ve üretimimiz dışarıya yönlendirildi. Bundan biz rahatsızız. Bizim yaptığımız hayvancılık işi çok kolay bir iş değil. İnsanlarımız bugün en çaresiz kaldıklarında yapıyorlar bu mesleği. Biz çocuklarımıza yaptığımız işin devamını yapın diyemiyoruz. İşte son yıllarda köylü kişiler hastanelerde paspasçı yada güvenlik görevlisi oldular. Yani bu işle uğraşan çocuklarımız bir asgari ücret kazancını bile sağlayamıyorlar. Çok zor bir iş yapıyoruz. Biz ve bizden sonra bu işi yapacak jenerasyonda yok. Buna en acil şekilde el atılmalı. Biz bugün var yarın yokuz. Ama bundan sonra benim yaptığım işi yapacak kimse yok” dedi.

TARIM TOPRAKLARI KORUNMALI
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Şenol Demirtaş “Hayvancılık ve tarım çok büytük bir risk altında. Çünkü hayvan, tarım olduğu için besleniyor. Tarımsız hayvan olmaz. Tarım topraklarımız her gün işgal ediliyor. İmara açılıyor. Tarım toprakları korunmalı. Bu korunmanın dışına çıkanlar cezalandırılmalı. Dışa toprak satışımız durdurulmalı. Ben hayvanımı ithal samanla mı besleyeceğim. Ben hayvanlarımı yerli üretimle beslemeliyim. Bizim ülkemiz cennet bir ülke. Her şeyin yetişebileceği, hatta günde 4 mevsim yaşayan bir ülkedeyiz. Ancak bizim hayvan yemlerimiz dışarıdan geliyor. Tarım ülkesindeyiz kepek yok. Bizim besicilikteki en önemli yemdir. Bizim ülkemiz de mısır yetişecek durumda ama dışarıdan alıyoruz. Destekler tarıma daha iyi yönlendirilse hiçbir şekilde dışarıdan bir şey almayız.” şeklinde sözlerini noktaladı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR