19 Mart 2024 Salı

ESNAF DOSTU BAŞKAN

ESNAF DOSTU BAŞKAN

Isparta

            Hem ülke genelinde hem de Isparta özelinde esnafın yaşadığı maddi ve manevi sorunları burada uzun uzun anlatmama gerek yok. Her yıl çığ gibi artan ödenemeyen çekler, senetler; yine hiç bitmeyen kredi borçları esnafın belini büktüğü herkesin malumu.

            Özellikle 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminden sonra piyasalarda –zaruri ihtiyaçlar-dışında yaprak kıpırdamıyor desek yeridir. İşte bu mali durumla savaşan esnafın bir de manevi olarak yalnız bırakılmışlığı işin tuzu biberi idi. Dev markalar ve alışveriş merkezleri ile savaşan küçük esnaf ne her ay düzenli olarak vergi ödedikleri hükümetten (devletten) ne de bağlı bulundukları ve her ay aidat ödedikleri odalardan bir fayda görmedi.

            İkincikez göreve geldiği 2009 yılında; esnafına zulmeden, borcunu ödeyemeyen bir belediye devralan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ilk iş olarak bu soruna el atmıştı. Aradan geçen 8 yılda; ne esnafa zulmedildi ne de borç bırakıldı.

** İLK KIVILCIMKUNDURACILAR SİTESİ

            Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kurum olarak esnafa zulmetmemek ve yerli esnaftan alışveriş yapmanın da dışında fiili bir destek verme kararı aldı. Bunun ilk başlangıcı Tarihi Kunduracılar Sitesi’nden yapıldı.

            Site esnafına maddi-manevi her türlü desteği veren Başkan Günaydın burada “Bahar İndirim Günleri” adı altında bir çalışmaya imza attı. Bünyesinde sadece Kunduracı esnafını barındıran bölgenin en büyük “Ayakkabı Alışveriş Merkezi” hak ettiği değere ve popülariteye ulaştırıldı. Yaklaşık 40 sene evvel ayakkabı imalatı ve satışı için kurulan ancak ilgisizlik ve desteklenmemesinden dolayı günümüzde ne Ispartalıların nede dışarıdan ilimize okumaya gelmiş üniversite öğrencilerinin kapısından içeri bile girmediği Tarihi Kunduracılar Sitesi; Başkan Günaydın’ın çalışmasından sonra sadece 15 günde 150 bin (Kunduracılar Odası Başkanının verdiği rakam) ziyaretçi ağırladı.

            Bu çalışmanın önümüzdeki süreçte hem Üzüm Pazarı esnafı hem de Tuhafiyeciler Sitesi esnafı için de yapılması bekleniyor.

** ISPARTA ESNAFI ALIŞVERİŞ GÜNLERİ

            Yukarıda anlattığım çalışmanın dışında, ilimizde faaliyet gösteren diğer esnafında desteklenip sahip çıkılması adına Gökkubbe Fuar Merkezi’nde şu anda çok önemli bir organizasyon yapılıyor. Adına “Isparta Esnafı Alışveriş Günleri” denilen bu çalışmada, yüzde 75’i Isparta’dan olan esnaf ürünlerini sergiliyor, satışını yapıyor.

            Aynı organizasyon içerisinde Isparta Belediyesi’nin bu yıl mikro düzeyde başlattığı Yöresel Ürünler Standını mutlaka gezmelisiniz. Isparta'nın en ücra köşelerinde kirlenmemiş, kimyasal gübrelerle mahvolmamış topraklarından elde edilen, tamamen organik ve direk üreticiden temin edilen;Gelendost’un ak nohudundan Aksu’nun çileğine, Çaltı’nın sarımsağından Sütçüler’in pekmezine kadar yüzlerce çeşit; Isparta yöresine ait ürünler 420 metrekarelik dev stantta sergileniyor.

            Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın “yöresel ürünler standı” ile ilgili çalışmasında neyi amaçladığını ve nereye varmaya çalıştığını bir başka yazıda anlatacağım.

             Esnafa verdiği destek özelinde değerlendirmek gerekirse; Isparta’da yetişmiş, yaşamış ve bu memleketin sokaklarında gezip, insanları ile hasbıhal etmiş bir insanın Belediye Başkanı olmasının meyveleridir bunlar. Tüm yöneticilerimize örnek olması dileğiyle…

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

hakan

25 Mayıs 2017 Perşembe 12:21

(yandaş)Esnaf dostu-Halk düşmanı maalesef yeter reklam yaptığın yeter.....!!!! Bu ne tribünlere oynamalar,bu ne devletin milletin parasını çarçur etmeler.Ama milletimiz seçime az kala yaptığın göz boyama icraatlerine kanmasa sana sandıkta cevabını mutlaka verecektir inşALLAH....!

muh

25 Mayıs 2017 Perşembe 09:50

enver taha bir kerede başkanı eleştirebilecek mi acaba? hiç sanmıyorum...suç başkanda yada diğer idarecilerde değil, etraflarındaki yağcılarda...

namık

25 Mayıs 2017 Perşembe 08:31

o kafelerin,dükkanların çıkıntı yaparak komple işgal ettiği yaya kaldırımları yüzünden birisine yolda yürürken araba çarpsında göreyim ben sizi.dünyanın tazminatını ödersiniz

boş laf

25 Mayıs 2017 Perşembe 06:30

kaldırımlar esnaf malzemeleriyle dolu otobüs durakları araba park yeri.pazar yerlerinin ortası seyyar satıcı dolu.kaldırımlar eski araba mezarlığı.güleç seçkin yurdunun yanında yılardır kaldırımda eski araba var.yolların kenarı eski araba mezarlığı.pazarda etiket yok.fırınlar dahil dükkanları içinde sigara içen çok.**** bir deftiş yok.adam dönerci bir karış sakal elinde sigara.

ZÜBÜKZADE

24 Mayıs 2017 Çarşamba 22:08

BEN BURADA YERLİ ESNAFI AZ GÖRDÜM alayı küresel esnaftı, ayrıca her şey kazıkklıydı.......

Kadirgiller

24 Mayıs 2017 Çarşamba 16:20

Yöresel ürünler projenizin aslını anlayamadık. Isparta esnafından müşteriler neden alışveriş etmeyip; komşu pazarlara yöneliyor. nedenini bir SDÜ akademisyenleri ile anket yöntemiyle araştırma yaptırsanız..

Recepgil

24 Mayıs 2017 Çarşamba 16:16

Pazar yerlerini bir denetleyin. Esnafın iletişim dili zayıf. Müşteriyi azarlıyor. Bir denetleyin de görürsünüz.. Eski mal ile yeni malları karıştırıp satıyor iddiası var..

hasan

24 Mayıs 2017 Çarşamba 16:12

ne dost be hep esnfin dediğini yaptı yollar kaldırımlar hep işgal eeeee esnaf parayı basıyor hop cebe yaya yi düşünen yok

Ertokuş

24 Mayıs 2017 Çarşamba 15:23

Doğru söylüyorsunuz Başkan Pazar esnafına bir fiyat etiketi koydurtamadınız.Zabıtanız ne iş yapar bilmiyorum.

sen

24 Mayıs 2017 Çarşamba 16:40

bi ara uğra ne iş yaptığını gör akşma kadar ekiple çık öğrenirsin sende ne iş yaptığını ukalalık yapma

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR