24 Nisan 2024 Çarşamba

En büyük tehlike: Orta Gelir Tuzağı

En büyük tehlike: Orta Gelir Tuzağı

Isparta

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ibicioğlu, ihracatta mutlaksurette katma değeri yüksek ürünlere odaklanılması gerektiğini söyledi:"Japonya'nın ihracatının 1 kg değeri: 6 Dolar. Bizim ise 1.7 Dolar. Tek çarebilim''

 KABLOSUZ ELEKTRİK İLETİMİ:

 Prof. Dr. Ibicioğlu, 'elektriğin kablosuz şekilde iletimiüzerinde çalıştıklarını; yüksek düzeyde AR- GE için finansman aradıklarınıifade etti. Rektör Ibicioğlu, Projenin mayın ve savaş uçaklarının etkisiz halegetirilmesinde hayati değer taşıdığını kaydetti.

 MADENLERE ROBOTLAR GİRMELİ:

 SDÜ Rektörü Ibicioğlu. Robot/Teknolojisi'ni çok önemsediğinikaydetti: Soma ve Ermenek'te yaşanan facialara atıf yaptı: 'Madenlere robotlargirmeli. İbicioğlu, 10 yıl içerisinde Dünya'nın en iyi 50 üniversitesilistesine girilebileceğini öngördü.

 MAYINLAR TEMİZLENİR SAVAŞ UÇAKLARI ETKİSİZ HALE GETİRİLEBİLİR

 Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. HasanIbicioğlu, elektriğin kablosuz şekilde iletimi konusunda büyük mesafealdıklarını söyledi. Araştırma- Geliştirme (AR- GE) için yüksek düzeydefinansman desteği arayışlarının sürdüğüne işaret eden Prof. Dr. Ibicioğlu"bu konuda Bilim Bakanlığı'nın da desteğini almak istiyoruz. Proje özellikle mayın imhalarında ya da düşman uçağını ileridüzeyde uzak mesafede de olsa etkisiz hale getirebilecek" dedi.

 JAPONYA: 6 DOLAR TÜRKİYE: 1 DOLAR

 SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Orta GelirTuzağı'ndan kaçmak için en önemli unsurlardan birinin ihracat olduğunu söyledi.Ancak Japonya ile Türkiye'yi karşılaştıran Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, çarpıcıanalizlerde bulundu:

 "Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşu'nun 100'üncüyıldönümü olan 2023'te 500 Milyar Dolar'lık ihracat ve kişi başına 25 Bin Dolargelir hedefi çok önemli. Ancak bu hedefe bilimle ulaşabiliriz. İhracat kaldıraçaçısından ekonomi için çok önemli. Orta Gelir Tuzağına düşülmemesi açısından hayatideğer taşımaktadır. İhracat artık konvansiyonel ürünlerden, daha ileriteknoloji içeren şekle dönüşmelidir Japonya'nın ihracatının 1 kg 6 Dolar. Türkiye'nin ise 1 Dolar 70 Cent.Bilgi ve bilim odaklı ürün geliştirmeli. Ürünleri ihraç etmeli. Prodüktiviteolmalı AR- GE çok önemli ve öne çıkıyor.

 Türkiye'deki işletmelerin yüzde 98'i KOBİ... Kâr baskısı çokyüksek... Bu nedenle devreye üniversiteler girmelidir. İnsan kaynağı, teknolojialtyapı, bilinç açısından içselleştirmeliyiz. Bunu üniversiteler yapabilir.Bilimsel araştırmalara çok ayrı bir özen göstermelidir. Üretilen bilgiekonomiye kanalize edilmelidir.'"

 

ROBOTLARA YATIRIM YAPILSA SOMA VE ERMENEK OLMAZ

 

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasanİbicioğlu'nun mesajları ana hatları ile şöyle:

 

Soma ve Ermenek'te büyük facialar yaşadık. Oysa madenlerderobotları çalıştırmalıyız. Can kaybı olmaz. Risk az olur. Hızlı sonuç alınır.

 

ÜNİVERSİTELER ESAS GÖREVİNE DÖNDÜ

 

Son 10 yıla kadar üniversiteler esas gündemleri olmasıgereken bilimsel araştırmaların dışında idi. Ancak bu değişmeye başladı.Bilimsel araştırmalar ağırlık kazanıyor. En önemli unsur kaynak aktarılıyor.Yürütme ile üniversiteler uyumlu çalışıyor. Ekonomiye destek olunuyor.Üniversitelerimizin uluslararası Skala'daki yerleri hızlı bir şekilde yükselişgösteriyor. 5- 10 yıl içerisinde üniversiteler ilk 50'de görülecek

 

ÜNİVERSİTELERE KAMU ÇOK KAYNAK AKTARIYOR ASLINDA SORUN BUNUNNEREDE KULLANILDIĞI

 

Türkiye'nin sorunu kaynaklar nerede kullanılıyor. Kamuüniversitelere çok kaynak ayırıyor. Nijer, Osmanlı yadigârı. SDÜ, Nijer'deproje yapıyor. 17 akademisyen 23 öğrenciye eğitim verdik. Ülkelerine döndüler.Şimdi yenileri geldi.

 

YENİLİKÇİLİ VE GİRİŞİMCİ ÜNİVERSİTE GELECEKTE DAHA ÇOK PAYOLACAK

 

Bilim Bakanlığı son 3 yıldır Türkiye'nin En İyi Yenilikçi veGirişimci Üniversiteleri Endeksi'ni açıklıyor. SDÜ ilk 25'te Gelecektekaynaklar, bu endekse göre dağıtılacak. Daha önce SDÜ'de Bahar Şenliğiyapılıyordu. Son 3 senedir Bilim ve Bahar Şenliği şekline dönüştürdük. Bilim,AR- GE, Edebiyat, Sanat yarışmaları yapıyoruz. Proje Eko-Sistem'i oluşturduk.68 dalda çalışmaları ödüllendiriyoruz.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ıspartalı

24 Kasım 2014 Pazartesi 00:47

sayın rektör secimler yaklaşıyor gene gün yüzüne cıktın secildiginden bu güne kadar neler yaptın nerelerdeydin rektör sana güle güleeeeeeeeeeeeeeeee

şarkikaragac

24 Kasım 2014 Pazartesi 00:05

sayın hocam akademik açılışın neden yapılmadığını açıklayın, merak ediyoruz sebebini bilmek hakkımız.... ödüller kime veriliyor ve neye göre veriliyor?

ekonomist

22 Kasım 2014 Cumartesi 18:19

Birde hastane işletmesi nasıl verimli hale getirilir sizden bu konuda bilgi bekliyoruz sayın rektör

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR