24 Nisan 2024 Çarşamba

EN AZ 150 MİLYON DOZ AŞIYA İHTİYACIMIZ VAR

EN AZ 150 MİLYON DOZ AŞIYA İHTİYACIMIZ VAR

Isparta

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Türkiye’de Covid-19 aşısı tedarikinde yaşanan sorunlar hakkında TBMM Genel Kurulu’nda Meclis kürsüsünden konuştu. Konuşmasında Sağlık Bakanı Koca’ya sorular yönelten Cesur, hükümeti gerekli tedbirlerin alınması konusunda uyardı.

AŞILARIN NÜFÜSU KAPSAMA ORANINDA DÜNYA’DA 70.YİZ

“Aşı ile ilgili gelişmeler kaygı verici” diyen Milletvekili Dr. Aylin Cesur, “Geç alınan tedbirler veya alınmayan tedbirlerden dolayı salgın illetinden kurtulma şansımız kalmadı. Tek çaremiz bir an önce sürü bağışıklığının kazanılabilmesi ve bu da hemen herkesi aşılamakla mümkün. Bunun için en az 150 milyon doz aşı ve aşılamanın bir an önce yapılması gerekiyor.” dedi.

Türkiye’nin sadece 50 milyon dozluk aşı anlaşmasının bulunduğunu belirten Cesur, Türkiye’nin aşı sözleşmeleri ile nüfusu kapsama oranında dünyada 70. Sırada yer aldığını söyledi, “100 milyon doz aşımız olsa dünyada 55. olacağız. 150 milyon doz olsa 46., 200 milyon doz olsa 39. Olacağız” dedi.

AŞILARIN TEK BİR FİRMADAN DEĞİL, ÇEŞİTLİ FİRMALARDAN GELMESİ ŞART

“Dünya’daki pek çok ülke en az 3 firma ile, AB, ABD, İngiltere gibi ülkeler ise 6-7 firma ile aşı sözleşmesi yaptı. COVAX’a girmeyerek çeşitli aşılardan alma şansımızı da düşürdük.” diyen Cesur, derhal farklı firmalarla aşı çeşidini ve sayısını arttırmak için sözleşmeler yapılması konusunda hükümeti uyardı.

“Çeşitli aşılarımız olursa; bir aşının tedariki geciktiğinde aşılama sekteye uğramaz. Tedarikteki gecikmelerden dolayı 2 kez aşılama durdu. Aşı varken aşılamada Dünya’da 12.’ydik. Tedarik durunca 30. sıralara geriliyoruz. Aşıların koruyuculuğu tahminlerle kısıtlı sayılır, bu sebeple, yarın diğer aşılara ihtiyaç olursa elimizde uygun aşı olur.” dedi.

TÜRKİYE’NİN BÜTÜN SORUNLARI ŞEFFAF OLUNMAMASI YÜZÜNDEN

“Sağlık Bakanı Koca, bundan sonra ne kadar aşı geldiğini açıklamayacakmış, küstü galiba biz habire aşı aşı deyince! Latife yapıyoruz ama Sayın Bakan’ın bu sözünden verdiği sözü tutamayacağı kokusu alıyorum. Yoksa millet bu kadar kaygılıyken, iyi bir haberi olan kişi neden bunu milletine söyleyip rahatlatmasın ki! Biz şeffaf olun dedikçe, bilgiler saklanıyor. Türkiye’nin bütün sorunları zaten şeffaf olunmaması yüzünden ortaya çıkıyor.”

“Daha önce vaka sayılarını dert etmeyin, her yerde çok vaka var gibi davranın dendi; sonuçta vaka sayıları 30.000’lere fırladı. Şimdi aşı sayılarını dert etmeyin her yerde aşı çok gibi davranın mı demek bu? Bu bakış açısının sonucu; Covid Performans Endeksi’nde 100 ülkeden 74. Yüz.”

MİLLETVEKİLİ CESUR, BAKAN KOCA’YA SORDU

“Hala Çin ile yapılan anlaşmanın içeriğini bilen yok. Bir doz aşıya ne kadar ödüyoruz? Neden aşı sevkiyatları gecikti? Paramız mı yok? Neden Aralık’ta 50 milyon aşı gelecek denirken yalnızca 13,5 milyon doz geldi? Anlaşmada gizli ne var, bunları açıklayın.”

“Rusya ile anlaşması yapıldığı söylenen Sputnik-V aşısının Türkiye’de üretilmesinin koşulları neler? Bu anlaşmayla kaç aşı alacağız? Neden Çin ile benzer Türkiye’de lisanslı üretim anlaşması yapmadık? Neden Pfizer aşısından da getirilemedi? Biz sorularımıza da cevap bekliyoruz; siz bilgi yok artık diyorsunuz!”

HIFZISSIHHA AÇILMALI, AİLE SAĞLIK MERKEZLERİ ZORDA, AŞILAMA SİSTEMİ ÇÖKTÜ

Konuşmasında mutasyon sorununa değinen Cesur, “Daha kitlesel aşılama yapılamadan, mevcut aşıların mutasyon sebebi ile rafa kalkacak olması riski, gelecekte karşılaşılabilecek varyantlara karşı düzenli yeni aşı geliştirme zorunluluğu çıkarıyor kaşımıza. Biz bu konuda 2011’de Hıfzıssıhha kapatılmadan önce dünyada önde idik. Covid ile ilgili her kürsüye çıktığımda bunu söyledim, Hıfzıssıhha bir an önce açılmalı.” dedi.

Cesur aşılama sistemindeki aksaklıklara da değinerek “Aşılamada Merkezi Hasta Randevu Sistemi ve AŞILA uygulaması da, HES ve EBA’nın çöktüğü gibi birkaç gün evvel çöktü. Aile Sağlığı Merkezleri’nde aşırı yoğunluklar oldu. Aile hekimleri filyasyonla, kendi hasta takipleri ile ciddi görevleri varken, aşılama görevini de üstlendiler ama sistem çöktü, perişan oldular. Çoğu yaşlı olan hastaları soğukta kapıda kaldı, içeri alınsalar bulaş olacak. Dünya spor salonlarını, okulları aşılama merkezi yaptı. 400 bin atama bekleyen sağlık çalışanı var, onları atayın. Sitemin acilen düzeltilmesi gerekiyor.” dedi.

BİLİM REHBER ALINMADIĞINDA BEDELİNİ SAĞLIKÇILARIMIZ, ESNAFIMIZ ÖDÜYOR

“Dünyayı izlemek ve bilimi rehber almak şart.”

“Önce pandeminin yükünü sağlık çalışanlarına yüklediniz ve nasıl olsa yükü taşırlar diyerek kısıtlamalarda bilimsel göstergelerden uzak bir şekilde aç kapa yaptınız. Sonra bunun faturası esnafa kesildi. 376 sağlık çalışanımız öldü. Sadece bu yıl 100 bin esnaf kepenk kapattı. Bunca yükün altında ölmekten beter hale geldiler” diyen Cesur, salgınla mücadelede dünyayı izlemek ve bilimi rehber almanın şart olduğunu söyledi, devletin sağlık çalışanları ve esnafın üzerindeki bu yükü almak zorunda olduğunu belirtti. “Sağlık bakanımızı Mecliste dinlemek ve genel kurulda bütün bunları konuşmak istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Sinan

19 Şubat 2021 Cuma 23:07

Laf olsun torba pardon

Başak

19 Şubat 2021 Cuma 22:01

Aşı sanki işportada satılıyor,herkes biz size aşı satalım diyor,biz de almıyoruz,doğruysa amenna oyum sizin,yok aşı kıtlığı varsa yani sana lazımsa,sen olsan verir misin başkasına

Sağlıkçı

19 Şubat 2021 Cuma 20:57

Siz bir doktor olarak aşıya nasil bir katkida bulundunuz acaba. Su bosa harcadiginiz vakti ası ugruna yapsaydınız kesinlikle bi katkınız olurdu bence..

Vatandaş

19 Şubat 2021 Cuma 16:07

Susda adam sansınlar konuştukça gözden düşüyor

ADAM Yalancının mumu gibi ya

19 Şubat 2021 Cuma 15:56

Dünyada ISPARTALILAR kadar gerçekleri söyleyene bu kadar hazımsız bir memleket insanı yoktur söyleyene değil söylediğine bakın ama sizler sabah dediğini akşam inkar eden yalancıya inanıyorsunuz reis milli eğitim bakanlığı 2milyon tablet bakan 359bin 120 tablet dağıttık diyor hem belgeleriyle siz yalancıya methiyeler düzerken utanmıyormusunuz 50 milyo aşı nerde zamaninda niye getiremediler yalan söylediler ama siz iflah olmaz sözde müslüman ve sözde TÜRKsünüz utanmaz giz li fe tö cüler sizi

Duman

19 Şubat 2021 Cuma 14:04

Aşı var da biz mi almadık,elden gelen öğün olmaz,dr.lar siyasetle uğraşacağına laboratuarda sabahlamalı,bunu bari siyasete alet etmeyelim.Parayla sözün geçmiyor aşıya, çözüm söyle??

Vatandaş

19 Şubat 2021 Cuma 13:51

Ha şöyle, herkes alanında konuşsun. Kürklü mantosuyla şehitlerimizin kemiklerini sızlatmasın.

Barış

19 Şubat 2021 Cuma 12:44

Gerçekten vicdanımla kendime soruyorum.Aylin Cesur dan başka ülkemiz adına söz alacak,araştırma yapacak,mecliste bangır bangır proplemleri ve çözümlerini konuşacak,meraklı sorular soracak Isparta nın bir milletvekili yok mu?Hele şu Recep Özel ve Uğur Gökgöz ne iş yapıyorlar Allah aşkına?Devletin Isparta ya ayırdığı bazı ödeneklere sahip çıkmaktan başka bir projeleri var mı acaba?

Doğruluk

19 Şubat 2021 Cuma 12:42

Nekadar seviyorsunuz hükümeti karalamaya bu milleti enayimi sanıyorsunuz, çırpındıkça çöküyorsunuz.

Hisarlik

19 Şubat 2021 Cuma 12:39

Kürküdemi aşlatacan vekilim ne bu acelen

Mahoni

19 Şubat 2021 Cuma 12:06

Meral hanım Demirtaş'a çay ictijden sonra gelecekmis

tarık

19 Şubat 2021 Cuma 11:47

şehit cenazesindeki kürklü olayınızdan sonra olayından sonra insanlardaki samimiyetinizi kaybettiniz kusura bakmayın.

vatandas

19 Şubat 2021 Cuma 11:41

bu kadinin siyasetti acil birakmasi gerekiyor,yapdiklarindan sonra o kadar yapmacik geliyorki soyledikleri insani nefret ettiriyor kendinden...

Bay gocuklu

19 Şubat 2021 Cuma 11:26

Sizin kürkü satalım en az 5 milyon doz aşı alırız ne dersiniz.. Birde siz hani çin aşısı olmayacaktınız cumhur ittifakına yeter çin aşısı siz abd alman aşısı falan isteyin yollasın büyükleriniz

Burdurlu ıspartalı

19 Şubat 2021 Cuma 11:20

Biri bu bayana söylesin gerçek istatistiklerle gelsin. Türkiye den kadar hızlı aşılama yapan başka yer yoktur devamlı harıl harıl aşı yapıyoruz %60 - 70 aşılama bağışıklık için yetecektir. Muhalefet yapmak için daha fazla bilgisizliğini aşikar etmesin.

Türk

19 Şubat 2021 Cuma 11:16

Noldu ablası Demirtaş'a mi lazım yoksa PKK ka ****lerine mi lazım siz sizn gibiler milliyetçiyim diyeceksiniz oy uğruna PKK la isbiligi yapacaksınız öylemi sana ne Türk'ün asi sindan sen PKK yi açıkla HDP denen pislik yuvasını açıkla bizde bilelim sizin bildiginizi

Halime Şahin

19 Şubat 2021 Cuma 11:06

CHP li halıcı yoruldu şimdi görevi bu aldı lüzumsuz demeç veriyor.Almanya gibi gelişmiş ülke 4 milyon aşı yaparken türkiye çok kısa zamanda 6 milyon aşı yapıyor.En önemlisi yaşlıların ayağına gidiyor.Bu kadında Sağlık bakanlığını suçlarken gülünç duruma düşüyor.Sormak isterim hani siz demiştiniz çin aşısına güvenilmez kimse vurdurmasın diye şimdi ne olduda 150 milyon aşı lazım diyebiliyorsunuz.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR