16 Nisan 2024 Salı

ELEKTRİK FATURALARINA YENİ DÜZENLEME GELDİ

ELEKTRİK FATURALARINA YENİ DÜZENLEME GELDİ

Isparta

Elektrik faturalarında Avrupa İstatistik Kurumu'nun ‘Enerji – Dağıtım bedeli, vergi ve fonlar’ olmak üzere üçlü sınıflandırmaya geçildi.

Toplam 8,5 milyon aboneyi ilgilendiren elektrik faturalarında Avrupa İstatistik Kurumu'nun "enerji-dağıtım bedeli, vergi ve fonlar" olmak üzere üçlü sınıflandırmaya geçildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, uygulanan bedellerin basitleştirilmesinin faturaların daha iyi anlaşılmasına, tedarikçilerin sözleşmelerini daha kolay karşılaştırmasına katkı sunduğunu ifade etti. Bakan Dönmez, faturalarda yeni sistemdeki enerji, dağıtım, vergi ve fonlar şeklindeki üçlü sınıflandırmanın Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostats) sınıflandırması ile benzer şekilde olduğunu bildirdi.

“ENERJİ BEDELİ FATURALARDA TEK BİR KALEM OLARAK GÖSTERİLİYOR”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) elektrik faturalarında yaptığı düzenlemeler Meclis gündemine taşındı. Tüketiciye gönderilen faturalarda yer alan dağıtım bedelinin enerji bedelinin yüzde 50'sinden fazla olduğu yönündeki eleştirilere Enerji Bakanı Fatih Dönmez yanıt verdi. Dönmez, iletim, kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedelinden oluşan maliyetin faturada "dağıtım bedeli" adı altında, enerji ve perakende satış hizmet bedelinden oluşan maliyetlerin de "enerji bedeli" olarak tek bir kalem olarak gösterildiğini belirtti.

“BU ZORUNLU BİR BEDEL”

Bakan Dönmez, "İlgili mevzuatta dağıtım bedelinin hangi bileşenleri içerdiği tek tek sayılıyor. Enerji bedeli, dağıtım bedeli ile vergi ve fonlar şeklinde yapılan üçlü sınıflandırma Avrupa İstatistik Kurumu sınıflandırmasına benzer nitelik taşıyor" diye konuştu.

“GÜNCELLENEREK ÖDENİYOR”

Bakan Dönmez, ev değiştirenlerin elektrik aboneliği için 100-150 lira bedel ödemelerine yönelik eleştirilere de, "Bu bedel abonelik sonunda tüketiciye güncellenmek suretiyle geri veriliyor" dedi.

TAKSİT İMKANI VAR

Hükümet, geçen yıl elektrik abonelerinin fatura yükünü hafifletmek için 82 lirayı aşan faturalarda kredi kartına iki taksit imkanı getirmişti. EPDK dağıtım şirketlerine de sınırlama getirdi. Buna göre, ikili anlaşma, aktif elektrik enerjisi, kurul onaylı ve kanunlarca tahsili zorunlu kılınan vergi ve fonlardan oluşuyor.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Fakir

17 Ekim 2018 Çarşamba 00:51

TRT den bana ne. benmi besleyeceğim onları .izlemek zorundamıyım.kapatın ya bana ne.kayıp kaçaktan bana ne...gavurun istatistiğiymişde...üçlü sınıflandırmaymışda..mevzuatta bileşenler sayılıyormuşta...gevelemeyin ..açıkça biz sizin sırtınızdan saltana devam..sizi soyum soyum soymaya devam desenize vazgeçemiyoruz desenize..yeter artık ya.zehir zakkum olsun inşaalah.

Vatandaş

16 Ekim 2018 Salı 19:54

Doğu da adam tarlalarını bile aydınlatır çünkü enayi bi halk var nasılsa onlar ödüyor.Batı ceremesini çeker oy falan da vermezler bide askerimi polisimi şehit ederler bişey olunca da büze dövlet bakmiii derler sende asgari ücretle gece yarılarına kadar çalışıp onların borcunu ödersin

Garip Vatandaş

16 Ekim 2018 Salı 18:26

Ataların dediği gibi: Kör Tuttuğunu.......

Mehmet

16 Ekim 2018 Salı 14:45

http://www.bursadabugun.com/haber/genel-mudur-acikladi-tam-90-bin-abonenin-sayaci-okunamiyor-1018816.html nu haberi de okuyun bomba 32 de yapsın bu haberi doğuda 90 bin sayaç okunamıyor şifahen fatura yollayalım demiş dağıtım şirketi EPDK olmaz demiş elektriği keselim para ödemiyorlar demiş olmaz demiş EPDK neden çünkü sen ödüyorsun enayi kardeşim

ESNAF

16 Ekim 2018 Salı 14:08

Dolar düşüyor neden düşmüyor fiyatlar.madem abonelik sonlanınça parayı geri veriyorsanız nedrn alıyorsunuz?vatandaşın parasını mı kullanıyorsunuz yoksa abonelik adı altında aldığınuz paralara el sürmeden geri mi iade ediyorsunuz?hiçbir hükümet halkını düşünmüyor...

vatandaş

16 Ekim 2018 Salı 13:53

yani türkçesi size açıklama yapmaksızın üstü kapalı olarak bu parayı alacağız demek istiyor arkadaşlar, sorma ver parası

Vatandaş

16 Ekim 2018 Salı 12:39

Devlet bile kendi vatandaşını nerden nasıl denk getirsem diye boşluk arıyor insanlar neden yapmasın ?? Hükümet acilen istifa etmeli YARGI YÜRÜTME hiçbir şey kalmadı ülke ekonomi çöktü halk isyanlarda fakir rahibi verdi ama istifa etmedi görevdeyken verdi rahibi !!! Hani dolar İçin ekonominin kötü olması İçin tüm bahane o adamdı gitti ama ekonomi halâ çöküşte AÇ GÖZÜNÜ EY MİLLET !!!

Elektra

16 Ekim 2018 Salı 12:07

Neden dağıtım bedeli, kayıp kaçak bedeli gibi elektrik tüketim bedeli dışındaki ilginç ücretleri ödüyoruz?

Mehmet

16 Ekim 2018 Salı 11:50

fırsatçı devleti dolar yüzünden elektriğe doğalgaza zam yapan devleti ihbar ediyorum

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR