28 Mart 2024 Perşembe

EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN ADIMLAR ATILIYOR

EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN ADIMLAR ATILIYOR

Isparta

Geçtiğimiz aylarda Eğirdir Gölü’nün dip temizliği çalışmalarının başlayacağını ilk defa AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz vermişti.

Eğirdir Gölü dip temizliği çalışmalarını yerinde incelemek üzere bugün beraberinde DSİ Bölge Müdürü Rahmi Şahin ile Eğirdir’e gelen Milletvekili  Mehmet Uğur Gökgöz yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz’ü Eğirdir Hayvanat Bahçesi kavşağında Belediye Başkanı Veli Gök, partililer ve teknik personel karşıladı.

Eğirdir Hayvanat Bahçesi arka tarafında çalışmaların devam ettiği göl kenarında incelemelerde bulunan Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz açıklamalarda bulundu.

İlk olarak konuşan DSİ Bölge Müdürü Rahmi Şahin; ‘Bizim Eğirdir Gölü bu yörenin, göller bölgesinin gözbebeğidir, tatlı su kaynağıdır. Eğirdir Gölü’nün gerek miktar, gerek kalite yönüyle korumak yönünde bir çok faaliyetimiz var. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü olarak bizim olduğu gibi diğer bir çok kamu kurum ve kuruluşlarında faaliyetleri var.  Bu anlamda biz Eğirdir Gölünü  hem korumak hem de gelecek nesillere daha güzel bir şekilde aktarmak anlamında adımlar atıyoruz. Bugünkü faaliyetimiz sayın vekilimizin bize Eğirdir Gölüne deşarj olan derelerdeki çökerti durumundaki tarımsal atıkların göle inmesini engelleyerek temizleme çalışmasını bir an evvel yağışlar başlamadan böyle bir çalışmayı başlattık. Eğirdir Belediye Başkanımızın da  makine destekleriyle  bu çalışma başladı. Bu çalışma sadece burada değil Eğirdir’de olduğu gibi Senirkent’te  Pupa Çayında, bir diğer taraftan Gelendost’ta Yenice Çayında da çalışmalar devam ediyor. Burada maksat sezonsal tarımsal kirliliğin göle ulaşımını engellemektir. Bunlar belki dönemsel faaliyetler fakat, bunun dışında da yapısal bir takım projelerimiz de var. Buda nedir Eğirdir Gölü bu yörenin gözbebeği ve can damarıdır, müthiş bir tarımsal potansiyel var. Türkiye’nin en kaliteli meyveciliği Eğirdir’de Isparta’mızda yapılıyor. Dolayısıyla biz Eğirdir Gölü’nü hem koruyacağız, hem  geliştireceğiz hem de modern tekniklerle insanlarımızın hizmetine sunacağız. Tüm bunları birlikte yapacağız. Bunun dışında asıl bizim kalıcı yapısal projelerimizde Eğirdir Gölümüzü tasarruflu olarak kullanmak adına bir an önce vahşi sulamanın açık sistem sulamanın kapalıya döndürülmesi projelerimizi tamamladık. Sayın Vekillerimizde bunları takip ediyorlar.  Ekonomik bütçe çerçevesinde yavaş yavaş en büyük proje olan Atabey Sulamamızın ihalesini yapıp kazmamızı vurduk. Allah nasip ederse orayı boruluya döndüreceğiz, öte taraftan Senirkent, Yalvaç, Hoyran ve Gelendost’uda borulu sisteme döndüreceğiz. Buda yapısal olarak Eğirdir Gölü’nü korumak adına yapmış olduğumuz adımlar.’ ifadelerini kullandı.

AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz ise yaptığı açıklamada; ‘Ben öncelikle Devlet Su İşleri Bölge Müdürümüze, Eğirdir Belediye Başkanımıza, Senirkent Belediye Başkanımıza Gelendost Belediye Başkanımıza ve ekibine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Eğirdir Gölü’nü korumak adına DSİ’nin başlatmış olduğu bu projeyi Belediye Başkanlarımız ve Belediye Ekipleri ile birlikte sinerji içerisinde işbirliği yaparak Eğirdir Gölü’ne gelen rüsubatı önleme adına, hem dip çamurunun temizlenmesi hem de gelen kirli atığın önlenmesi adına bugün DSİ çalışanlarımızı ve Eğirdir’imizi ziyaret ediyoruz. Biz Eğirdir Gölü’müzü gözbebeğimiz olarak korumak adına burada sürekli çalışmaların içerisinde bizihati Milletvekili arkadaşlarımızla beraber yer alıyoruz. Dolayısıyla Eğirdir Gölü’ne gelebilecek her türlü atığın önüne geçmek adına böyle bir çalışma yürütülüyor. Bu dip çamurunun ve atıkların temizlenmesi ile birlikte inşallah yetkililerimiz  yine çözelti havuzlarının da oluşturulmasının ardından göle gelecek etken maddelerinde ulaşmasını engelleyecekler. Doğal arıtma sistemi adı verdiğimiz bu sisteminde Eğirdir Gölünü kurtarma noktasında da büyük bir adım olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla Bölge Müdürümüzde ifade ettiler bizlerde vahşi sulamanın önüne geçmek ve damlama sulamanın daha yaygınlaştırılması adına Atabey Ovasının’da Dünya Bankasında onaylanan projesi ile beraber inşallah orada damlama sulamaya geçeceğiz. Dolayısıyla bugün biz burada yapılan çalışmaları hem yerinde incelemek hem de yapılacak işlemleri de hem Eğirdir’de hem de Gelendost’ta hem de Senirkent havalesinde Eğirdir Gölü’nü kirletebilecek her türlü etken maddenin önüne geçmek ve çözelti havuzlarının da yapılması adına hem DSİ Bölge Müdürümüz ve Belediye Başkanımızla beraberiz. Dolayısıyla ben burada emeği geçen tüm çalışanlarımızı tebrik ediyorum. Bizler Eğirdir Gölü’nün hem içme suyu havzası, hem de sulama suyu olarak kullanılma noktasındaki hassasiyetimizi yineliyoruz. Tabi vatandaşlarımızdan da suyu israf etmeden burada biraz daha itinalı davranmamız gerektiğini ifade ediyorum. Ben tekrar ilgi duyan bizimle beraber bu haberlerinde halkımıza ulaşmasını sağlayan basın mensubu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.’ dedi.

Daha sonra Milletvekili Mehmet Uğur GÖKGÖZ Millet Bahçesi olarak düzenlemelerine başlanan Köprübaşı Mevkii Halil Üstün heykelinin bulunduğu alanda incelemelerde bulunarak teknik ekipten bilgiler aldı. Millet Bahçesi olacak alandaki düzenlemeleri çok beğenen GÖKGÖZ daha sonra Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK’ü makamında ziyaret ettikten sonra Eğirdir’den ayrıldı.

Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK; ‘Gözümüz, Eğirdir Gölü’müz için uzun zamandır çalışmalar yürütüyorduk, nihayet Milletvekillerimizin de destekleri ile amacımıza yavaş yavaş ulaşıyoruz, bu projeler tamamlandığında Eğirdir Gölümüzü gelecek nesillere daha temiz, daha güzel ve dolu olarak bırakacağız. Tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyor, bu çalışmalarda her zaman yanımızda olan Milletvekillerimize ve  DSİ Bölge Müdürümüz ile emeği geçen tüm çalışanlara ve teknik ekibe  çok teşekkür ediyorum.’ Dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ayşe

13 Aralık 2020 Pazar 14:43

O kadar uzun Metin yazılmış ki.... Eğirdir gölü kirlenmeye ve çekilmeye yıllarrr önce başladı. Bu göl çekilirse içecek suyumuz nereden temin edeceğiz diye "geçmişteki belediye başkanlarının hiç aklına gelmediği gibi" sdü de dünya bilim dergisinde "seçilmiş bilim adamı olarak isimleri yayınlanmış proflarında aklına" gelmemiş. İki tane çevre müh prf var birde... Çok yazıkkkk.. Ispartalının tek bildiği şey.. Apart kiradından öğrenciyi kazıklamak. Buraya gelen çoğu öğrencinin de öğrendiği tek şey...

vatandaş32

01 Aralık 2020 Salı 23:51

sanki camur temizliği değil ğöl dolduruluyor bu daha büyük faciya olur

Aslan

01 Aralık 2020 Salı 07:21

Kaynaklarını açmadıktan sonra bu göl kurtulmaz

jesus christ

01 Aralık 2020 Salı 00:11

Kirletilen eğirdir gölünün geri dönüşü ancak büyük eleme ve arıtma tekneleri ile yapılabilir, bu da eğirdir gölünde su yüksekliği hiçbir zaman yeterli olamayacağı ve tekneler suya indirilemeyeceği için İmkansız. Geri dönüşü olmayan büyük hatalar yaptınız, Göl'den önce beyinlerin ıslah olması dileğiyle.

Eğirdirli

30 Kasım 2020 Pazartesi 23:17

Herşeyi illa Aylin Cesur söyleyince mi yapacaksınız. Helal olsun valla. Kadın çıktı Eğirdir Gölünü kurtaralım dedi. İktidarın aklı başına geldi.

Eryılmaz

30 Kasım 2020 Pazartesi 23:01

ANKARADA MOGAN GÖLÜNÜN 3 MİLYON METREKÜP ÇAMURU DİP TEMİZLEME GEMİSİYLE TEMİZLENDİ.KALAN 1.5-2 MİLYON METRE KÜP DİP ÇAMURU İMBAT GEMİSİ VE AYRI 3 GEMİYLE TEMİZLENMEYE TEKRAR BAŞLANDI.DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ ANKARAYAGİTSİN YERİNDE GÖRSÜN.KEPÇE İLE FALAN OLMAZ .MİLLETLE DALGA GEÇİLMESİN

Boran

30 Kasım 2020 Pazartesi 21:51

Gölü kurutmak için Gölün tüm kaynalarına gölet yaptılar Göl artık geri dönülmez bir Evreye girmek üzere Çok yazık

Rifat tekeli

30 Kasım 2020 Pazartesi 21:19

Bu ilin Çevre Müdürününde bir görüşünü alsaydınız da kendinizi herkese güldürmeseniz

ASIM

30 Kasım 2020 Pazartesi 21:19

KEPÇE İLE DİP TEMİZLĞİ NASIL YAPILIYOR DÜNYADA BİR ÖRNEĞİ VARMI AYRICA GÖL SUYUNU HESE TAHLİYE EDEREK GÖL KURUTAN BİR ÜLKE VARMI ......................................................................

Suat

30 Kasım 2020 Pazartesi 20:02

HES'e akan suyu kapatın da göl dolsun.

Gelendostlu

30 Kasım 2020 Pazartesi 19:45

Abi seni böyle faydalı işlerde görmek isteriz. Ispartamız için hayırlı işler yaparsın inşallah. Bir de gölü besleyen ve önü göletlerle kesilen çaylar 1 ay aksın ki, güzel gönlümüz biraz kendine gelsin.

Allah affetsin

30 Kasım 2020 Pazartesi 18:57

şimdi bizden gölü kepçe ile temizlendiğine inanmamımızı istiyorsunuz yoksa ya tutarsa mı demek istiyorsunuz dalga geçmetin bizimle

Vatandaş

30 Kasım 2020 Pazartesi 18:54

20 yıldır eğirdir ilçesinin lağımını KOVADA GÖLÜ ne akitiyonuz Kovada Gölü mahvoldu Inşallah eğirdir gölüde mahvolur

DAZLAK

30 Kasım 2020 Pazartesi 18:33

İlaç atıklarını göle boşaltan. holderlerinigölde yıkayan köylüler denetlemelidir..

32memleket32

30 Kasım 2020 Pazartesi 18:31

Olacak işe bakalım. Dip temizliği diye çay ağzı temizliği yapılıyor. Göl ciddi tedbirlerle kurtulur kepçeyle değil. Sulamadan tutun da doğal hayatı korumaya her derenin önüne boğulan göletlere vs kadar

mahoni

30 Kasım 2020 Pazartesi 18:31

Her şeyi çok bilen heygidi kepceylemi kurtaracak diyorsun fikrin nedir merak ediyoruz varsa başka bir önerin buyur yoksa sus engel olma her şeye muhalefet ede ede gerçek hatalar da gözükmüyor sayenizde alırsın neden aldın almaxsin neden almadın yaparsın öyle olmaz yapmazsın neden yapmadın sonra utanmadan s400 u Kılıçdaroğlu alınmasını istedi dersiniz

Faso aga

30 Kasım 2020 Pazartesi 18:27

Zahmet oluyor sizlere kusura bakmayın artık)))

Kabacali

30 Kasım 2020 Pazartesi 18:26

Bu ne Allah aşkına böyle golün dibi mi temizlenir sayın vekillerimiz maşallah zehir gibi kafaları çalışıyor oldu olacak tirmikla yapın bu işi

ENTÜBE

30 Kasım 2020 Pazartesi 18:24

EĞİRDİR GÖLÜ ENTÜBE (solunum cihazına bağlı) ŞU AN.

metin

30 Kasım 2020 Pazartesi 18:11

EĞİRDİRLİ GÖLÜ BESLEYEN KAYNAKLAR AÇILMALI

Hey gidi

30 Kasım 2020 Pazartesi 18:07

Eğirdir gölünü kepçeyle mi kurtaracağız ? Müthiş teknoloji ve sistem

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR