26 Nisan 2024 Cuma

EĞİRDİR GÖLÜ'NDE KIRMIZI ALARM

EĞİRDİR GÖLÜ'NDE KIRMIZI ALARM

Isparta

EĞİRDİR Kaymakamı Abdullah Akdaş, tarımsal sulama nedeniyle Eğirdir Gölü'nden pompalarla su çekilmesinin su canlılarına zarar verdiğini, gölde balık kalmadığını söyledi.

Isparta'nın misafir odası, turizm ve tarım alanındaki en iddialı ilçesi Eğirdir'de su ürünleri açısından tehlike çanları çalıyor.Kaymakam Abdullah Akdaş, sosyal medya hesabından Eğirdir Gölü'nde su canlıları açısından yaşanan tehlikeye işaret etti. Kaymakam Akdaş, paylaştığı fotoğraflarda, "1000 metre ağ ve elde var sıfır. Gölün hali içler acısı, acil önlem lazım" diye çağrıda bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kaymakam Abdullah Akdaş, geçmişte su ürünleri acısından büyük potansiyele sahip Eğirdir Gölü'nün bugünkü durumunun mutlaka değerlendirilmesi ve tartışılması gerektiğini söyledi.Balıkçıların 1000 metrelik ağına 1 tek balık dahi takılmamasının dikkat çekici olduğunu belirten Akdaş, sorunun tespiti ve çözümü için çalışma başlatılması gerektiğini kaydetti.

POMPALAR BALIKLARI ÇEKİYOR

Kaymakamlık olarak su ürünleri alanında çalışma başlattıklarını belirten Kaymakam Akdaş, "Su Ürünleri Araştırma Enstitümüz ile birlikte göldeki su popülasyonuna ilişkin bir çalışma yapacağız. Burada bir sorun var. Bizce en önemli sorun gölden su çeken 11 pompaj istasyonu. Bu pompalar gölden milyonlarca balığı çekiliyor. Balıklar sulama suyuyla birlikte tarlalara gidiyor ve telef oluyor. Zaman zaman bazı denemeler yapmışlar ama olmamış. Bunun bir formülü olmalı. Avrupa'da bu işler nasıl çözümlenmiş incelenmeli" dedi.

Kaymakam Abdullah Akdaş, gölde su ürünleri kaybına yönelik telafi çalışmalarının da yapılması gerektiğine işaret etti. Kaymakam Akdaş, "Bu kaybın telafisi için arkadaşlarımızla konuşacağız. Projelendirme çalışmaları yapacağız. Yıllık 5-7 milyon yavru sazanı dışarıda üretip göle bırakabiliriz" dedi.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

Isparta Oltacılar Derneği Başkanı Hakkı Akol ve Başkan Yardımcısı Tansu Yurdu armağan ise Eğirdir Gölü'ndeki durumun amatör oltacıları rahatsız ettiğini söyledi. Başkan Akol, “1000 metre ağ ve sıfır balık. Bunun ne demek olduğunu en iyi balıkçılar anlar. Ağla balık çekilmiyorsa o göle olta dahi atılmaz. Sportif balıkçılığın geliştirilmesini istiyoruz"dedi.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ALİ YAŞAR BİNATLI

29 Kasım 2016 Salı 18:00

Eğirdir gölü yıllarca can çekişiyor balıkların su pompalarından ve ana k****dan her yıl mayıs ayı gelince balıkların yumurtlama döneminde sulamalar açılıyor bunun önlemini yıllarca uğraşmamıza rağmen bir önlem alınmadı sağolsun Eğirdir kaymakamı sayın AKTAŞ dile getirmiş Bu balıkları ne balıkcılar nede amatör balıkcılar balığı tüketebilbazı kişilarin işine gelmediğinden bu suçlamaları yapabiliyorlar Gerçek önlem ana k**** ve sulama pompaların önlerini süzgeç veya elektrot konması(artı eksi )

GÜNAYDIN

26 Kasım 2016 Cumartesi 15:41

BİZ YILLARDIR BAĞIRDIK ÖNCE GÖL TEMİZ OLMALI DİYE.... POMPALARA BAHANE BULMAYIN... BEŞ MİLYON BALIK ATTINIZ NE OLDU .... ? ÇÖZÜMÜ DE BELİRTİK... BİZE OLMADIK HAKARETİ ETTİNİZ...

serdar

26 Kasım 2016 Cumartesi 12:12

Derhal yapın ,fikir üretmek şöyle yapcez böyle yapcezle iş üremez gerekeni yapın ,yapmayana yaptırım uygulayın ki bu işin ciddiyetini anlasın yoksa konuşarak havanda su döğersiniz ki oda gölü kurtarmaya yetmez

Mehmet Selçuk

26 Kasım 2016 Cumartesi 00:29

Arkadaşlar öz eleştiri yapmak lazım; balıkçılarin avladiklarina ne demeli siz hiç şahit oldunuz mu bu başlıkta küçük diye göle bırakıldığını.ben hiç şahit olmadim.ne yazıkki o balıkçılar hem kendi hem de balıkların geleceklerini yok ettiler

Solution

25 Kasım 2016 Cuma 23:48

Göldeki balığın kaybının sebebi eğer bıysa çözüm basit: suyu ceken pompanın göldeki ağzına filtre takılıcak ve bu ağızlığın etraı geniş ve ince delikli bif tel kafesle kapatılmış olucak ki, boruya kafesten su dışında bişiy gelemesin! Çözüm bu! Sudaki kımyasal madde nolacak peki?

YK

25 Kasım 2016 Cuma 21:02

Sayın kaymakamım balıkçıyla gidip olayı canlı olarak görüp yaşamış ve sorunu ortaya koymuş teşekkürler kaymakamım Çözüm ise işi bilenlerle olur gölü başlığı koruyorum diye sömüren kişi ler ve kuruluşların önüne geçmek lazım korunmayan Kovada balık dolu (balığı insan tüketimine uygun değil) Eğirdir gölü bitiyor korucuların koruduğu göl YÖK oluyor balığı yenmeyen satılmayan korucularca korunmayan göl balık dolu TUAF DİMİsaygılar

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR