25 Nisan 2024 Perşembe

DSİ’DEN O HABERLERE CEVAP

DSİ’DEN O HABERLERE CEVAP

Isparta

Eğirdir Gölünü besleyen dere ve çayların gölün kirlenmesine neden olduğuna dair Eğirdir Belediyesinden yapılan açıklayama Devlet Su İşleri’nden cevap geldi.

 

Eğirdir Belediyesinin DSİ yetkililerinin Gölü besleyen dere ve çayların gölü kirletmemesi için önlem alınması gerektiği açıklamalarına cevap veren yetkililer gölü besleyen derenin bakımının yapıldığının ancak doğal afetlerde böyle durumların olduğu söylediler.

 

DSİ tarafından yapılan açıklama, “İlgi haberde, Aksu Çayından gelen yağış suları ile taşınan rüsubat (Kum-çakıl, ağaç dalları, çöpvs) ile Eğirdir Gölünün kirlendiği, DSİ tarafından önlem alınması gerektiği belirtilmektedir.

 

Öncelikle anılan Aksu Çayının, Eğirdir gölüne bağlantısı bulunmamaktadır. Aksu çayından sulama mevsimi dışında, derivasyonla Çayköy havzasına aktarılan su hem Eğirdir Gölüne su takviyesi hem de Çayköy HES’e elektrik üretimi amaçlı su sağlamaktadır. Bu amaçla Çayköy HES çıkışından Eğirdir Gölüne kadar projeli olarak açılmış ve belli periyotlarla temizlik ve bakım yapılan yaklaşık 7 km uzunluğunda Çayköy kanalı bulunmaktadır.

 

Bahse konu akışın yaşandığı dere Çayköy deresi (Kanalı) olup yaklaşık 98,94 km2 yağış havzasına sahip, topografik olarak eğimi yüksek, yer yer bozulmuş orman alanları, (taşlık-kayalık) açıklık ve tarım alanlarından oluşan bir havzadır. Havza içerisinde, Eğirdir İlçesine bağlı Bağcık,Gökçehöyük, Yılgıncak, Çayköy, Havutlu, Ağılköy Köyleri yer almaktadır. Taşkın zamanlarında suyun akış rejimi değişerek sel rejimini alır.

 

Normalde kimseye zarar vermeyen dereler kim, ne önüne geçerse, önüne katıp sürükler. Haber resminde görüldüğü gibi taşkın dönemlerde su yatağından zaman zaman çıkar ve etraftaki çöpleri, ağaç parçalarını,kayaları, kum, çakıl vs. rüsubi malzemeleri sürüklemesi taşkın hadisesinin doğal sonucudur. Bu olaylar doğal afetlerdir.

 

Kurumumuzca, Taşkını ötelemek, rüsubatı tutmak ve sulama yapmak için, Çayköy Deresi Islahı amaçlı Planlama Raporu hazırlanmıştır. Bu bağlamda öncelikli olarak çayköy kanalı açılmıştır. Islaha yönelik diğer çalışmalar, Çayköy Barajı proje muhtevasında taşkın ve rüsubat önleyici tesislerde alınarak devam etmektedir. Çay Köy Baraj inşaatını müteakip Bağcık,Yılgıncak, Gökçehöyük hattından gelen taşkın ve yağış sularına ve rüsubatakışına önlem alınmış olacaktır. Havutlu ve Ağılköy hattından gelen dereler için ise ayrıca proje çalışması yapılacaktır.

 

Yukarıda bahsedilen projelerin hayata geçmesi ile birlikte yağış suları ile taşınan rüsubat büyük oranda engellenmiş olacaktır. Ancak haberin kullandığı resimde görüntülenen görüntünün taşkınlarda oluşan sel rejiminin doğal görünümü olduğu unutulmamalıdır” denildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR