20 Nisan 2024 Cumartesi

DSİ 3 KÖYÜN 20 YILLIK RÜYASINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Yalvaç'ın Celep taş, Kumdanlı, Mısırlı köyü sakinleri 20 yıllık rüyası gerçek oldu. Köylere ait 2700 Dekar alanı sulayacak olan Gölet tamamlandı. DSİ tarafından Yalvaç'ın Mısırlı köyünde yapımı tamamlanan Gölet köy halkına adeta bayram havası yaşattı.

Isparta

Yalvaç Mısırlı Köyü Muhtarı İrfan Altıntaş, köylerinin 20 yıllık rüyası olan bu Gölet’in yapımının bu yıla nasip olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Köyümüz arazilerini daha verimli hale getirecek olan sulama Gölet’in yapımı için bu köylü tam 20 yıldır mücadele veriyordu.  Gölet’imiz tamamlanmış olup doluluk oranı 100de yüzdür.  Celeptaş Kumdanlı ve Mısırlıda Gölet’in Tamamlanması ile Bu Köylerimizde 30 Bine yakın Armut Fidanı dikilmiştir. Köyümüzün geçim kaynağı hayvancılık ve ziraat üzerine olmasından dolayı Gölet bizim için adeta köyümüzün can suyu olmuştur. Köyümüzde ağırlık olarak hayvancılık yapılmaktadır.

Hayvanlarımızı suyun gelmesi ile mısır, yonca, gibi yeşil ürünlerle beslediğimiz ineklerimizden günlük 25 kilo veren ineklerimiz şimdi 30 kilo üzerinde süt alabiliyoruz. Bu nedenle Mısırlı Gölet’in yapımında emeği geçen Bölge Müdürümüz Âdem COŞKUN ve ekibine Köylüm adına teşekkür ederim dedi.

DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ YAPILDI

COŞKUN, tarım üretimin ülke ekonomisi için, suyun da tarım üretimi için çok önemlidir.  Önceki dönemlerde yapılan kayıp kaçak oranı çok fazla olan açık kanallı vahşi sulama tesisleri modernize edilerek kapalı damlama ve yağmurlama sistemine geçiliyor,yeni yapılan tesisler de buna uygun yapılıyor.  Devlet Su İşleri, Mısırlı Göleti ve Sulama Projesinde de aynı sistemle hayata geçirmiştir.

Mısırlı Göleti, Homojen toprak dolgulu gölette gövdenin temelden yüksekliği 27,16 metre yüksekliğinde olacak. Bin 380 hm3 depolama hacmi bulunan Gölet’in kret uzunluğu 700 metre olarak hesaplandı.

DSİ 18. Bölge Müdürü Âdem COŞKUN, İnekli Deresi üzerinde inşa edilen Gölet inşaatının tamamlandığını, Üç köye ait 2700 dekar Zirai arazinin suya kavuşmasından dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Bölge Müdürü COŞKUN Bu da demektir ki 3 köyün üretimi artacak ve halkın refah seviyesini yükselecek. Olması demektir. 

COŞKUN, Yapılan proje ile 3 köyün toplamda 2700 dekar Zirai arazinin sulama ya açılması ile bölge halkına ve ekonomiye yıllık 2,5 milyon TL gelir artışı hedeflediklerini kaydetti.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR