04 Mayıs 2024 Cumartesi

Öğretmen atamalarında mülakat yerine liyakata geçilmeli

Öğretmen atamalarında mülakat yerine liyakata geçilmeli

Isparta

14 Mayıs seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından mülakatın kaldırılacağı vaadinde bulunulmasına rağmen öğretmen atamalarında halen mülakat yapılması büyük tartışmalara neden olmaya devam ediyor. CHP konuyu Meclise taşıdı. CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı “Mülakat yerine liyakatli öğretmenlerin sınav puanlarının baz alınması için neden harekete geçilmemektedir?” diye soru.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması için Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Halıcı, seçimlerden önce iktidarın, kamudaki işe alımlarda mülakat uygulamasının kaldırılacağı ve KPSS puanına göre atama yapılacağı vaadinde bulunduğunu belirterek “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Nisan 2023 tarihinde sosyal medya hesabında ‘Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız’ ifadelerini kullanmış ve 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri sürecinde yaptığı mitinglerde mülakatın kaldırılacağını açıklamıştır” dedi.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı olan, şu anda da TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı olan Mahmut Özer’in de açıklamalarını hatırlatan Yalım Halıcı “Önceki Bakan da öğretmen atamalarının yalnızca KPSS puanıyla yapılacağını dile getirmiş ve tek kriter KPSS olacak demişti” ifadelerini kullandı.

CHP’li Halıcı önergesinde mülakat sistemini şu sözlerle eleştirdi;

“22 yıldır kamu sınavlarında birinci olanlar dahi bu mülakatlarda elenmiş, liyakat yerine biat tercih edilmiş ve iş bilmez torpilliler haksız şekilde kamu kurumlarına yerleştirilmiştir. Liyakatli öğretenler ise mülakatlarda elenmiş, bu nedenle de ülkenin geleceği tehlikeye atılmıştır. Eğitimde torpil yapmak ülkenin geleceğine dinamit koymaktır. Liyakatli eğitimcileri eleyerek, yandaşlık arayarak, partizanlık yaparak bu ülkenin çocuklarına en büyük kötülük yapılmaktadır. Bu yanlış ve hatalı mülakat kararından dönülmelidir. Çocuklarımızın geleceğiyle ve Türkiye'nin istikbaliyle oynanmamalıdır”

Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidarın seçimler öncesinde mülakatların kaldırılacağına dair vaatler neden yerine getirilmemektedir? Mülakatın kaldırılarak hak eden öğretmenlerin atanması için ne zaman adım atılacaktır?

Uzun yıllardır liyakat yerine mülakat denildiği ve eğitim sistemi bozulduğu için UNICEF ve PISA raporlarında her sene daha da geriye gittiği ortada olan Türkiye’de mülakat ısrarının gerekçeleri nedir? Torpillileri iş sahibi yapmak, Türkiye’nin ve çocukların geleceğinden daha mı önemlidir?

Adayların, yeterli eğitimleri, dört sene sonra alınan formasyonları, KPSS ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sınav puanları belliyken mülakata alınmalarını doğru buluyor musunuz?

Dünyada eğitim konusunda sözlü uygulama olan mülakatlarda sağlıklı sonuçlar alınmadığı ortadayken güvenilirliği en düşük olan mülakat yönteminde neden halen ısrar edilmektedir? Mülakat yerine liyakatli öğretmenlerin sınav puanlarının baz alınması için neden harekete geçilmemektedir?

Mülakat heyetleri kimler tarafından nasıl şartlarda oluşturulmaktadır? Tüm adaylara aynı sorular mı yöneltilmektedir? Bugüne kadar görüntülü ve sesli kayıt tutulan mülakat bulunmakta mıdır? Varsa bunlar kamuoyu ile paylaşılmış mıdır? Paylaşılmadıysa bunun gerekçesi nedir?

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Selim

27 Nisan 2024 Cumartesi 01:24

Mülakat kaldırılmasın yoksa haramiler çocuklarını yakınlarını tanıdıklarını nasıl öğretmen veya memur yaparlar bunlarda kafamı beyin mi varki yüksek puan alıp atansınlar bize dinimizde yakınlarımızı gözetmek gerekiyor vb

İnsan

26 Nisan 2024 Cuma 14:03

Oy moy yok bu vatan hainlerine ara eleman kalmadı ülkede meslek liselerini bitirdiler.

Mülakata Hayır

26 Nisan 2024 Cuma 13:37

Bu bakanın Akp ye verdiği zararı başka hiçbir bakan vermemiştir. Sen cumhurbaşkanının sözünü yersen bir sonraki seçimlerde AKP tarafının vaatlerine kim inanacak. Siyasetende adaletende mülakat kaldırılmalıdır.

norm fazlası demek torpilli demek mi

26 Nisan 2024 Cuma 11:08

sayın vekil düzgün işleyen ne varki MEM in atama şubesi md yıllardır görevlendirmeli atama ne ki esas görevlendirme yaparak kayırıyorlar torpillileri.norm fazlası cart curt bir dünya boşta gezen hoca var il merkezi dolu köylerde acemilerin elinde md.yrd cısı fevzinin eşi görevlendirmeyle evinin dibindeki okula verilmiş diye konuşuluyor veren kim kankası atamacı belkide ders bile verilmiyordur öğretmenler belli bir yaştan sonra kurul raporuyla ders verebilmeli psikolojikman bitikler ayıklanmalı

Oğuz

26 Nisan 2024 Cuma 10:11

Adam hala utanmadan cemaat tarikatlarla protokol yapıyorum diyor. Reis te çıkıp bizim bu hale düşmemiz senin gibi vasıfsız insanlar yüzünden demiyor.

Umudunu kaybetmiş

25 Nisan 2024 Perşembe 18:39

Mülakat sadece öğretmenlik mesleği değil birçok alanda çok can yakıyor. Örnek hakimlik savcılık sınavları, üniversite öğretim elemanı atamaları vb. Gençler yazılı sınavı geçiyor. Mülakatta eleniyorlar. Peki mülakatta sorulan sorular seçici mi, HAYIR. Çok canlar yandı. Artık bir çözüm bulunsun.

Hüseyin

25 Nisan 2024 Perşembe 17:45

Bunların hayatları yalan. Sözlü kalkacak dediler kalkmadı. Kyk ödemesi devam edenler dahil faiz alınmayacak dediler. Tüfe faizini eklediler. Seçim bitti verilen sözler lafta kaldı.

Vatandaş

25 Nisan 2024 Perşembe 17:04

Vekil torpil yapılmasın, adam kayırılmasın, hakedenin hakkı yenmesin demiş. Kötü mü demiş, yanlış mı demiş? Nerenize dokundu bu? Yarası olan gocunur.

Z Kuşağı

25 Nisan 2024 Perşembe 16:08

Torpille, siyasetle bir yere gelen, çocuğunu kul hakkı yiyerek işe yerleştiren nasıl da belli oluyor yaptığı yorumdan. En büyük beka sorunu işte bu asalaklar ve liyakatsizler.

21 li

25 Nisan 2024 Perşembe 14:41

ETTİĞİN BEDUALAR SANA DÖNER kimin öğretmeni isen .DEVLET DAİRELERİ SAĞLAM MİLLİYETÇİ ĞÖVENİLİR KİŞİLERLE KADROLAŞMASI LAZIMDIR EMPERYALİMİN ŞARLATANLIĞINI YAPAN LARLA DEVLET KADROLARININ OLUŞUMU DEVLET İÇİN BEKA SORUNU OLUR MİSAL:FETÖ,MLKP,TKP,TKİO,PKK ğibi sempatizanları devlet kadrolarında ivedilikle temizlenmesi lazımdır.

Dumrul

25 Nisan 2024 Perşembe 13:40

Kendi adamlarımızı almayaydım da MHP lileri mi alaydım diyen partinin temsilcisi konuştu. Yahu Yalım Başkan siz ne anlarsınız liyakattan. Siz gidin memlekete 145 yıldır dinamit döşeyen paydaş ve yandaşlarınızla mücadele edin önce.

Öğretmen

25 Nisan 2024 Perşembe 13:04

Torpil yapanın yaptıranın, yüksek puanlıyı torpille geçenin, kul hakkı yiyenin Allah belasını versin, hak etmeden aldığı o parayı, koltuğu, makamı çoluğundan çocuğundan çıkarsın inşallah. Amin!

Kameralar olmalı mulakatda

25 Nisan 2024 Perşembe 12:57

Mülâkat yapılacaksa kameralar karşısında yapılması şart olmalı.Ogretmenlikte anlatma konuşma yeteneği var mı ona bakılmalı.Mahkemelerde hakkını arayabilmeliler

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR