19 Nisan 2024 Cuma

DEMİREL'İN BEŞİĞİ DE SERGİLENİYOR

40 milyon TL harcanarak oluşturulan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatının anlatıldığı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi bugün açıldı. Açılışa dünya zirvesinin önemli isimler vardı.

Isparta

Türkiye'nin 55 yıllık siyasi geçmişine damgasını vuran 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatının anlatıldığı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, 26 Ekim'de açılıyor. Demirel'in kardeşi işadamı Şevket Demirel tarafından 1994 yılında Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de  yapımına başlanan müzeye bugüne kadar 40 milyon lira harcandı.

Demirel'in doğduğu İslamköy'de 16 bin metrekare alan üzerine kurulu Süleyman Demirel Külliyesi içerisine inşa edilen müzede 46 bin kitap koleksiyonu, 7 bin hediye eşya, 6 bin teyp- video kaydı, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete- dergi, 500 giysi koleysiyonuyla 6 milyon belge bulunuyor. Müze binası, üzerindeki kubbelerle dikkati çekiyor. Kubbelerden büyük olanı Demirel'in Cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe ise Başbakanlık dönemlerini simgeliyor. Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi'ne ait izlerle Demirel'in siyasi yaşamına dair belge ve bilgilerin yer aldığı müzede, gezilerde kendisine verilen hediyeler ve kıyafetler de sergileniyor.

DEMİREL'İN BEŞİĞİ DE SERGİLENİYOR

Demirel figürlerinin yer aldığı bölümde sergilenen heykeller müzenin en fazla ilgi gören köşesi oldu. Bu bölümde Demirel'in eğitimi boyunca aldığı takdirnamelerle İstanbul Teknik Üniversitesi'nden aldığı diploma da bu alanda sergileniyor. Müze genel şemsiyesi kapsamında Süleyman Demirel'in doğup büyüdüğü ev de restore edilmiş haliyle tarihe mercek tutuyor. Demirel'in annesi Ümmühan ve babası Hacı Yahya Demirel'in yaşamına dair fotoğraf ve çeşitli bilgilerin yer aldığı evde, Süleyman Demirel'in beşiği de bulunuyor. Köy hayatını yansıtan evin daha önce ahır olarak kullanılan bölümü de restore edilerek, fotoğrafların sergilendiği bir alana dönüştürüldü. Buradaki fotoğrafların alt kısımlarında yer alan bilgi notlarını ise Süleyman Demirel kendi kalemiyle aktarıyor. Ayrıca, Demirel'in başbakan ve cumhurbaşkanı iken yaptığı yazışmalar da klasörler içerisinde saklanıyor. O döneme ait gizli bilgileri de içeren evraklara ise özel izinle bakılabilecek.

'TÜRKİYE'NİN 55 YILLIK GEÇMİŞİ VAR'

Demirel'in kardeşi Şevket Demirel tarafından 1994 yılında yapımına başlanan müzeye bugüne kadar 40 milyon lira harcandı. İşadamı Şevket Demirel, demokrasinin sağladığı imkanlarla Türkiye'nin her taşına, ovasına, dağına, ırmağına, santraline ve limanına büyük yatırımlar yapılmasında kardeşinin imzasının yer aldığını vurguladı. Bu nedenle müze adının 'Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi' olduğunu söyleyen Şevket Demirel, müzede sadece Demirel'in değil, Türkiye'nin de 55 yıllık geçmişinin yer aldığını kaydetti. Müzenin, yapımına 1989 yılında başlanan Demirel Külliyesi içinde inşa edildiğini vurgulayan Şevket Demirel, müzenin özelliği ve içeriğiyle de Türkiye'de tek olduğunu belirtti.

DERLEME İÇİN 10 YIL HARCANDI

Müze projesinin kendisine ait olduğunu aktaran Şevket Demirel, Türkiye'de bugüne kadar bir cumhurbaşkanı hayattayken adına müze yapılmadığına işaret etti. Müze için ABD'ye gittiğini ve müzecilik hakkında derin araştırmalar yaptığını, Türkiye'deki uzman kişilerin de fikirlerine başvurduğunu söyleyen Şevket Demirel, sadece Ankara'daki 55 senelik evrak, fotoğraf, yazı ve broşürlerin derlenmesi için 10 yıllık bir çalışma yapıldığını anlattı.

MÜZEDEN DÜNYAYA MESAJ

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu da müzeden dünyaya verilen mesajı, şöyle açıkladı:

"Türkiye Cumhuriyeti demokratik sistemle yönetilmeseydi köyde dünyaya gelen bir kimsenin bu ülkeye başbakan ve cumhurbaşkanı olabilmesi mümkün değildi. Ama bu rejim sayesinde köyde doğan bir kimse bu ülkeye başbakan ve cumhurbaşkanı olabildi. Burada da verilen mesaj tüm bunların sahibinin cumhuriyet ve demokratik sistem olduğunu ziyaretçilere aktarmaktır. 'Demoratik sisteme sahip çıkın, koruyun ki daha nice köy evlerinden bu ülkeye idareciler çıkabilsin' denmektedir."



foto galeri















YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

alacagim var

28 Ekim 2014 Salı 19:26

Bakalim öte tarafta karşilaştiğimiz da da boyle gelebilecek misiniz

ıspartalı

27 Ekim 2014 Pazartesi 17:46

Bu paraya bir fabrika daha yapsan olmazmiydi birsürü insan işsiz yazık olmuş...

qwerty

27 Ekim 2014 Pazartesi 09:25

YAZIK GÜNAH DEĞİLMİ BU KADAR PARA HARCANMIŞ.Kaç kişiye konut yapılır dı bu paraya.Sevabına yapılırdı.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR