29 Mart 2024 Cuma

Dalında 7 Lira, İpe Dizilince Fiyatı Altınla Yarışıyor

Türkiye'de ağırlıklı olarak Amasya'da üretilen, Anadolu'da birçok ilin mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan çiçek bamyasının 7 lira olan kilogramı, ipe dizip kurutulunca 85 liraya çıkarak altının gramıyla yarışıyor.

Isparta

Ağırlıklı olarak Amasya'da üretilen ve birçok ilinmutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan çiçek bamyanınkurutulmuşunun kilogram fiyatı 85 lirayı buluyor. Özellikle Taşova ile Göynücek ilçeleri ve Amasya merkezebağlı köylerde 1 ila 4 dekar arasındaki arazilerde üretilen bamya, yöresakinleri için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Mayıs ayında ekimine başlanan, haziran ayının ikincihaftasından itibaren hasat edilen sarı renkli ve küçük meyveli çiçek bamyası,genellikle kurutmalık olarak değerlendiriliyor. Hasat sezonu ekim ayı sonuna kadar süren bamyanın yaş fiyatı7 lira iken ipe dizme ve kurutma sırasında ortaya çıkan işçilik ve değerinedeniyle kurutulduğu zaman fiyatı 85 lirayı buluyor.  Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Lokman Gültekin,AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde 5 bin dekar alanda bamya üretimiyapıldığını söyledi.

 Dekarda ortalama verimin 300 ila 500 kilogram olduğunuanlatan Gültekin, "Piyasada kuru bamyanın fiyatı 85 lira. Yaş bamya ise 7ile 10 lira arasında satılıyor. Amasya'dan birçok ile kuru bamya gönderiliyor.Bamya üretiminin il ekonomisine katkısının 17 milyon lira civarında olacağıtahmin edilmekte" diye konuştu.

 

"Altının değerini aşıyor"

 

Bamya üreticisi Fatih Bezci, bamya üreticiliğinin emeğiyoğun bir iş olduğunu belirtti. Bezci, yaklaşık 3,5 ay süresinde her gün ürün aldıklarınıvurgulayarak, "Ürün almadığınız zaman bamya büyür. Normal bamya olaraksatılır. Çiçek bamyanın özelliği küçük olmasıdır. Bu da önemli bir işçilikgerektiriyor" dedi. Bamyanın pazarlamasını kendilerinin yaptığını anlatan Bezci,şunları kaydetti: "Bu yaş bamyanın kilosunun fiyatı 7 liradan başlar, 12liraya kadar alıcı bulur ancak ipe dizildiği zaman işçilik çok oluyor ve fiyatartıyor. Bamyayı akşama kadar toplayıp, gece yarılarına kadar dizmenizgerekiyor. 15-20 günlük süreçte kurutup, deste yapıyorsunuz. Ayrı bir zahmetivar. Hazirandan itibaren her gün bu işlem rutin olarak yapılıyor. Ondan dolayıfiyatı 80-90 lirayı buluyor. Öyle yıllar oluyor ki bazen bamya altının değeriniaşıyor." Bezci, kış aylarında daha çok tüketilen kuru bamyanıngenellikle Konya, Isparta, Kayseri ve Diyarbakır'a gönderildiğini, bu illerinsofralarını süslediğini dile getirdi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR