29 Mart 2024 Cuma

ÇOCUKLUK VE ERGENLİK ÇAĞINDA BESLENMEDE ROL MODEL AİLE

ÇOCUKLUK VE ERGENLİK ÇAĞINDA BESLENMEDE ROL MODEL AİLE

Isparta

Çocukluk dönemi 3-11 yaş aralığını, ergenlik dönemi 12-18 yaş aralığını kapsamaktadır. Bu çağlar enerji tüketiminin arttığı, büyüme ve gelişmenin hızlandığı dönemdir. Türkiye Beslenme ve sağlık araştırmasına göre 6-18 yaşta obezite sıklığı % 8,2’dir. Diğer bir oran ise6-18 yaşta fazla kilolu olanlar %14,3, fazla kilolu ve şişman olanlar %22,5 olarak bulunmuştur.Bu oranlar gün geçtikçe artmaktadır.Obezitenin çocukluk ve ergenlik çağına inmesinde aileler büyük rol oynamaktadır. Ebeveynlerin ikisinin de kilolu olması halinde çocuğunda kilolu olma olasılığı artmaktadır. Küçük yaşlarda çocuğun rol modeli ailesidir. Genellikle ailenin tüketimiyle eşdeğer besinler tüketmeye çalışacaklardır.

 Çocukluk çağında dengeli ve yeterli beslenen çocuklarda; kemik gelişimi, beyinsel fonksiyonların gelişimi, kas gelişimi, diş yapısının gelişimi, psikolojik gelişim sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir.

Bu yaşlardaki çocuklara ebeveynler;

Süt, yoğurt, kefir, peynir, yumurta tüketim alışkanlığı kazandırmalıdır.

Sebze ve meyvelerini her öğünde mutlaka onlarla beraber tüketiniz. Bu yaşlarda yemeğin görseli çok önemli olmaktadır. Küçük farklılıklar yapmak daha çok severek tüketmelerini sağlayacaktır.

Evde küçük oyunlarla sağlıklı besinlerden tükettirebilirsiniz. Her yemekten 1 kaşık sloganıyla başlayabilirsiniz. Bunu yaparken ebeveynlerin öncülük etmeleri gerekmektedir.

Kendi tabaklarını hazırlamalarına fırsat verin. Sizden gördükleri şekilde onlarda da sağlıklı besin seçimleri alışkanlık haline gelecektir.

Eve aldığınız paket ürünlerde içerik okumaya dikkat ediniz. Sizin bu hareketiniz ilerleyen zamanlarda çocuğunuza rol model olacaktır.

Çocuklarınızla beraber egzersiz yapabilirsiniz. Veya onları bir spora yazdırabilirsiniz

Bu dönemde beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, obezitenin önlenmesi çok kolay olmaktadır.

Beslenme alışkanlığı çocuklukta kazanılır. Daha sağlıklı çocuklar için sizlerde iletişim bilgilerinden bize ulaşabilir. Ücretsiz ön görüşmeye gelebilirsiniz.

İletişim Adresleri

Tel:05524730397

Adres:Pirimehmet mahallesi 101. Cadde no:79 Güleş iş merkezi Daire:3 (Yüksel Ergül Giyim üstü)

İnstagram:dyt.yasinayyildiz

 

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

CEREYAN

23 Eylül 2020 Çarşamba 08:24

aH TORPİLLİ BABAN YOK MU?

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR