17 Nisan 2024 Çarşamba

Çocuklarda Kalp Sağlığı

Çocuklarda Kalp Sağlığı

Isparta

 

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp BilimleriAnabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli,çocuklarda kalp krizi sonucu ölümlerin toplumda çok sık görülen bir durumolmadığını belirterek, "Önerimiz, periyodik olarak çocuk yaşlarda muayeneyaptırılmasıdır. Çocukluktaki kalp hastalıklarının birçoğu günümüzde cerrahiveya cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edilebilir" dedi.

 

Sevimli  yaptığıaçıklamada, Isparta'da 12 yaşındaki ortaokul öğrencisi Şükrü Ekici'nin, kalpkrizi sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin, kalp krizinin genel bir tabirolduğunu, genellikle kalp damar tıkanıklıklarına kalp krizi ifadesinikullandıklarını söyledi.

 

Güncel olarak ritim bozukluklarının da kalp krizi olarakadlandırıldığını ifade eden Sevimli, "Çocuklarla erişkinler arasındakikalp krizi sebepleri arasında farklılıklar var. Erişkinlerde genellikle damartıkanıklığı ve buna bağlı olarak hipertansiyona bağlı olarak hastalıklar önplandayken, çocuklarda daha çok doğuştan gelen, yapısal kalp hastalıklarıylaalakalı olarak ortaya çıkan problemler var. Buradaki durumda, çocukluktan gelenyapısal kalp hastalığı, bir ritim bozukluğundan kaynaklanmış olabilir"diye konuştu.

 

"Bunların toplumda görülme sıklığı özellikle çocukyaşta ortaya çıkan ani ölümler, sık görülen bir durum değil ancak o ailebireylerinin risk altında olduğunu söyleyebiliriz" diyen Sevimli, toplumdaerişkinlerdeki gibi endişeye yer verecek bir durumun söz konusu olmadığınınaltını çizdi.

 

"Çocuk yaşta geçirilmiş kalp krizi önceden devardı"

 

Sevimli, çocukluk yaşlarında ortaya çıkan kalp krizi sonucuölümlerin daha farklı olduğunun altını çizerek, "Bunlar eğer tespitedilebilirse ki birçoğu tespit edilebilir. Ülkemizde özellikle sağlıkhizmetlerine her yerde ulaşılabiliyor. Çocuk yaşta geçirilmiş kalp krizi,bunlar önceden de vardı, yeni ortaya çıkan bir hastalık değil. Önceden tanıkoyulmuyordu bu hastalıklara. Sağlık hizmetine 25-30 yıl önce ulaşmak kolaydeğildi" şeklinde konuştu.

 

Kalp krizi sonucu ölen çocuğun kalbinin delik olmasının dabir risk faktörü olduğunu belirten Sevimli, "Yapısal, doğuştan gelen kalphastalığı, bunların bazıları tedavi edilemeyecek seviyededir. Belki de bu onunbir parçasıdır. Önerimiz, periyodik olarak çocuk yaşlarda muayeneyaptırılmasıdır. Kalple ilgili şikayeti olursa genel pediatrik ilekardiyologlara gönderilebilir. Çocukluktaki kalp hastalıklarının birçoğugünümüzde cerrahi veya cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edilebilir" ifadelerinikullandı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR