19 Nisan 2024 Cuma

Çiftçinin Kazancı Borca Gidecek!

Çiftçinin Kazancı Borca Gidecek!

Isparta

Bu yıl Isparta meyveciliği açısından hem bereketli hem dekazançlı bir yıl oldu. Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk 2016’nınkazançlı bir yıl olmasına rağmen çiftçilerin kazancının geçtiğimiz yıllardankalan banka borçlarına gideceğini söyledi. Selçuk kirazdaki ihracat artışı gibifaktörlerin ise çiftçiye yansımadığına dikkat çekerek “ihracatta yada iç piyasatüketimde esas kazananlar aracılar oluyor. Çiftçinin kazanması içinkooperatifleşmenin artması gerekiyor” diye konuştu.

Isparta kiraz ve kayısıda hasat sezonun sonuna geldi. Hemkiraz hem de kayısı da rekoltenin yüksek olması ve alıcıların çiftçidenürünleri toplaması nedeniyle 2016 yılı bereketli geçti. Hava koşullarında birolumsuzluk yaşanmaması halinde elmada da rekoltenin oldukça yüksek olacağıdüşünülüyor.

Meyvecilik açısından 2016 yılının bereketli geçmesininçiftçilere büyük bir yansıması olmayacağını söyleyen Ziraat Odası BaşkanıMustahattin Can Selçuk çiftçilerin kazancının geçen yıllardan gelen bankaborçlarına gideceğini söyledi. Selçuk “evet bu yıl Isparta meyveciliğinaçısından bereketli bir yıl fakat çiftçilerin büyük bölümü borçlu. Çiftçi geçenyıllardan gelen banka borçları, traktör borçları gibi borçlarının bir kısmınıbu yıl ödeyebilecek. Benim kendimin de traktör borcu var. 5 yıl taksitlebizlere satılan traktörleri alırken ödeme günü hiç gelmeyecekmiş gibidüşünüyoruz. Sonrada ödemede sıkıntı çekenler olabiliyor” dedi.

ÇİFTÇİDEN ÇOK ARACI KAZANIYOR

Tarımsal ürünlerdeki en önemli sorunlardan birinin deçiftçinin ürettiği ürünlerden aracıların daha fazla kazanç sağlaması olduğunadikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk “çiftçi ürünlerininihracatında da, iç piyasada ki satışında da aracılar kazanıyor. İhracata gidenbir kiraz Yakaören’den 5 TL’ye çiftçiden alınırken, o kirazı ihracata gönderenfirma daha fazla kazanç sağlıyor. İç piyasada tüketilen ürünlerden halcilerkazanıyor. Çiftçinin gidileri ilaç ve tohum gibi ürünlerden ziraatçilerkazanıyor. Mutlaka onlarda kazanacak ama çiftçinin yarı beline vurup elindenürünün yok pahasına alınmasına karşıyız” diye konuştu.

GEMİNİN MAZOTU ÇİFTÇİNİN MAZOTUNDAN UCUZ

Çiftçinin en önemli girdilerinden mazot maliyeti ile ilgilide önlem alınması gerektiğini belirten Selçuk “gemi sahipleri var. Armatördeniyor. Bugüne kadar daha hiç görmedik tanıdığımız kimse yok ama onlara mazotucuza veriliyor. Onlar 1-1,5 TL’den mazot kullanırken çiftçi 4 TL’den mazotkullanıyor. Bunları doğru bulmuyoruz. Üretim yaparak ülke ekonomisinigeliştiren çiftçiye de ucuz mazot verilmelidir” ifadelerini kullandı.

ARACILIĞIN ÇÖZÜMÜ KOOPERATİFLEŞMEK

Çiftçinin aracı kadar kazanabilmesinin yolununkooperatiflerden geçtiğini bildiren Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk“kooperatifleşmek çok önemli. Isparta’da örneğin Gülbirlik gibi kabuğunu kırmışçok güzel bir örnek var. Maalesef başkada çok güzel örneğimiz yok. İl merkezineuzak yerlerde tarımsal kalkınma ve sulama kooperatiflerinden iyi işler yapanlarvar. Çiftçilerin kooperatiflerde yok bu şunu dedi, öteki bunu dedi. Yada başkanpara yedi gibi tartışmalardan çıkarak iyi, dürüst insanları başa getirerekkooperatifleşmesi gerekiyor” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Başkan haklısın da alacağın yok

14 Temmuz 2016 Perşembe 10:49

üreten alnı terleyen den çok aracılar kazanıyor. fiyat politikası yok belirsizlik ve komisyonculuk hakim piyasalara... Devlet gerçek üreticiyi desteklemedikçe hep zengine destek garibana çile oldukça bu işler düzelmez.

Serdar

14 Temmuz 2016 Perşembe 07:49

Bunları herkes biliyor,icraat yapın yoksa bir gün meyva sebze yerine taş yersiniz

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR