25 Nisan 2024 Perşembe

CHP NE İSTİYOR ?

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, yeni anayasa çalışmalarının yavaşlatılmasının gerekçelerini açıkladı. Şenol, başkanlık sistemine ve anayasayı hazırlayan kesimlerin temsil gücüne işaret etti.

Isparta

Anayasa değişikliği için yeterli çaba harcanmıyor. Bir darbe anayasası olan 80 anayasasının biran evvel değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapan CHP İl Başkanı Vedat Şenol, halkın tüm kesiminin temsil edildiği bir komisyonun görev alması gerektiğine değindi. Hükümetin bu önemli noktayı göz ardı ettiğini söyleyen CHP İl Başkanı Şenol, halk değil parti pazarlığı söz konusu dedi. Şenol, “Türk Milletine reva görülen bu tür anayasalar ya da meclisine nasıl oluşturacağı belli olmayan yöntemlerle komisyonlarda partilerin birbirleriyle yaptığı pazarlıklar sonucu oluşturmaya çalışılıyor” dedi.

CHP İl Başkanı Şenol, anayasa değişikliği çalışmasının yavaşlatılmasındaki en büyük nedeninin başkanlık sistemi olduğunu söyledi. Şenol, “CHP, MHP ve BDP’nin destek durumları farklı şartlara bağlı olduğu için başkanlık sistemine şu ortamda geçemeyeceğini düşündüğünden anayasa değişikliğini bence yeni anayasa yapmayı askıya almış gözüküyor. Uygun ortam bekleme durumundadırlar. AKP iktidarı Türkiye’ye laik, çağdaş, demokratik bir anayasa değil, öyle bir anayasa istemiyorlar, sistemi, rejimi değiştiren, başkanlık ya da yarı başkanlık sistemini getiren bir anayasa değişikliği istiyorlar. Yani anayasayı bu amaçla yapmaya çalışıyorlar” dedi.

CHP İL Başkanı Vedat Şenol, partisinin tüm kesimleri temsil eden bir anayasa için gereken çalışmayı yaptığını, ancak mecliste çoğunluğa takılacağını belirtti.

Anayasanın mecliste değil halk oylaması ile kabul edilmesi gerektiğine de işaret eden CHP İL Başkanı Şenol, partisinin buna yatkın olduğunu söyledi.

Yerel seçimlere de değinen CHP İl Başkanı Şenol, “seçimler 6 ay önce yapılsaydı önlerini görebileceklerdi” dedi. 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR