20 Nisan 2024 Cumartesi

ÇEVRE AYIBININ, İNSAN SAĞLIĞININ MALiYETi Mi OLUR ?

ÇEVRE AYIBININ, İNSAN SAĞLIĞININ MALiYETi Mi OLUR ?

Isparta

Belediye, 1.etabı Aybatılı, 2.etabı Günaydın döneminde yapılan Atık Su Arıtma Tesisi'nde daha ileri ve daha fazla kapasiteli arıtma için 3.etapta 15 milyon TL'lik yatırım yapacak.

 

BELEDİYENİN GÜCÜ BU YATIRIMA YETİYOR

 

Isparta Belediyesi, Karacaören Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Planı kapsamında atık su arıtma tesisinde ileri biyolojik arıtma teknikleri ve sistemleri ile kapasite artışını sağlayacak 3.etap yatırım için harekete geçti. Bölgedeki koku probleminin çözümü için gerekli olan kapalı kollektör hattı yatırımının ise DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi istendi.

 

YAPILACAK MALİYETİN GERİ ÖDEMESİ İSTENİYOR

 

DSİ'nin bu talebe verdiği cevap oldukça ilginç."Belediyeler, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak işler için sarf edilecek mevlağın tamamını hoşlanırlar hükmü yer almaktadır. Kanun hükmüne göre 30 yıl geri ödemeli olarak taksitlendirebilir. Yapılacak harcamanın geri ödeme koşullarının kabul edileceğine dair Meclis kararıyla birlikte düzenlenecek protokolün imzalanması gerekmektedir."

 

Sav bölgesindeki kötü kokunun çözümü için geliştirilen projelerin uygulanmasında bir türlü sonuç alınamıyor. Deri OSB ve Belediye Atık Su Arıtma Tesisi'nde biriken çamurun taşınması ve her iki tesisin arıtmasından çıkan atık suyun kapalı kollektör hattı ile ileri noktalara götürülmesi sorunun çözümü olarak gösteriliyor. Ancak bu projeyi kimin ve hangi bütçeyle uygulayacağı bilinmiyor. Isparta Belediyesi, kapalı kollektör hattının mücavir saha dışından geçmesi nedeniyle yatırımı yapamayacağını beyan ederken, Sav Belediyesi, 'imkansızlıkları' gerekçe gösteriyor. DSİ ise yapılacak yatırım için Belediyeden borçlanma taahhütü istiyor. Kötü koku problemine ilişkin tartışmalar devam ederken Isparta Belediyesi, kendi üzerine düşen yatırım için harekete geçti. Atık Su Arıtma Tesisi'nde ileri arıtma sistemine geçilmesi ve kapasitenin artırılması amacıyla yeni bir yatırım planlandı.

 

1 .etabı Mehmet Aybatılı, 2.etabı Günaydın döneminde yapılan Yazısögüt Köyü'ndeki Atık Su Arıtma Tesisi'nde 2016'da 3.etap yatırım planlandı. 15 milyon TL'lik yatırımla atık su arıtma tesisinde hem ileri arıtma sistemine geçilecek hem de çevredeki yerleşimler için kapasite artırımı gerçekleştirilecek.

 

BELEDİYE: İMKANLARIMIZ YETERSİZ

 

Akdeniz muhabiri, Isparta Belediyesi'nin bu alandaki çalışmaları ve DSİ ile yazışmalarına ulaştı, işte o yazışmalar: "DSİ18.Bölge Müdürlüğü’ne Isparta Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisimizin Karacaören1 ve 2 Baraj Gölleri Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Planı Projesikapsamında revizyonu ve 3.etap ilave ünitelerinin yapılması, ileri biyolojikarıtma teknikleri ve sistemlerinin entegrasyonu ile kapasite artışınıngerçekleştirilmesi (Aliköy, Hacılar ve çevresi alınması) sonucu havza korumaplanı ve özel hüküm belirleme projesi içinde istenilen arıtma verimlilikleriüst düzeylere çıkarılacaktır. Isparta Belediyesi atık su arıtma tesisi 3 .etapkapasite artışı, deşarjı Lagus deresi yanındaki mevcut yolda kapalı kollektörhattı ile Sav Kasabası dışına kadar çıkarılması veya yapılabilecek diğerbölgesel alternatif projeler ile birlikte değerlendirilerek yapılmasıBelediyemiz imkanları ile yapılamayacağından Bölge Müdürlüğünüzce konunundeğerlendirilip yapılması için gereğini bilgilerinize arz ederim."

 

DSİ: 30 YILDA GERİ ÖDEYİN

 

Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ise Belediyenin bu yöndekitalebine ilginç bir cevap verdi. Cevabi yazıda; Isparta Belediyesi'ne"Müdürlüğümüzce konunun değerlendirilmesinde;

 

DSİ bu gibi yatırımları yapmaya yetkilidir. AncakBelediyeler, DSİ Genel Mümüdürlüğü tarafından yapılacak işler için sarfedilecek mevlağın tamamını ve kendilerine yapılacak yardımları DSÎ'ye hoşlanırlar hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla Yukarıda belirlenen kanun hükmüne göre 30 yıl geri ödemeli olarak taksitlendirebiliriz. Talep edilen projeler DSÎ Genel Müdürlüğü'ne uygun görülmesi sonrasında hazırlanın proje ve fızilibilite raporunun Kalkınma Bakanlığı'nca da onaylanmasından sonra Tesisler yatırımı programına alınarak faydaya dönüşebilmektedir. Belediyeniz adına DSİ tarafından yapılacak veya yaptırılacak yatırımlar için DSİ bütçesinden yapılacak harcamanın geri ödeme koşullarının kabul edileceğine dair Belediye Mecliskararıyla birlikte düzenlenecek protokolün imzalanması gerekmektedir"denildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ALİM

27 Ekim 2015 Salı 11:33

KİM NEDERSE DESİN ISPARTA 20 YIL GERİYE GİTTİ.BEN BELEDİYE Yİ BEĞENMİYORUM..

CADDE ESNAFI

27 Ekim 2015 Salı 11:30

ISPARTA ARTIK HERŞEYDEN VE HERŞEYİN FARKIN DA...MHP Lİ BELEDİYE SAYESİNDE ISPARTA TRAFİĞİ TAM BİR KEŞMEKEŞ DURUMDA. NEDEN DERSENİZ MİMARSİNAN CADDESİ VE BELEDİYE İŞHANI ÖNÜ.. TUHAFİYECİLER SİTESİ ÖNÜ MALESEF DARALTILDIĞI İÇİN TRAFİK RAHAT AKMIYOR..TABİİ NE OLACAK ORADAKİ TIKANIKLIK BÜTÜN SİSTEMİ BOZUYOR..MİMARSİNAN CAD.BİSİKLET YOLU YAPIDI YOL DARALDI.KULLANILSA BARİ..BENİM İÇİM VALLAHİ RAHAT ÇÜNKÜ BEN M..H..P.. YE OY VERMEDİM.VERENLER DÜŞÜNSÜN..

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR