28 Mart 2024 Perşembe

Çay’a Var Gül’e Yok

Çay’a Var Gül’e Yok

Isparta

bakanlar Kurulu kararı ile Çay Çiçeği’ne kilogram başına 0.12 TL destek verildi. Kozmetik, ilaç, gıda, kimya endüstrisinin en büyükhammaddesi Gül Çiçeği’ne ise yine destek verilmedi. Bakanlar Kurulu’nun 7/ 4/ 2014 tarih ve 6091 sayılı kararı kapsamında Çay Çiçeği’ne kilogram başına 0.12 TL destek verildi. Karar Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gül Çiçeği’nde ise böyle bir destekleme programı yine yok.

 

DESTEK ALAN KOOPERATİFLER

Aralarında GÜLBİRLİK’in de yer aldığı Kooperatifler, 2000’deKİT statüsünden

düşürüldü; kamu desteği sona erdi. Ama Koza (Bursa), Çay(Karadeniz), Tiftik Keçisi (Ankara) Kooperatif olmasına karşın destek almaya devam ediyor. Gül Çiçeği için haksızlık neden?

 

KAZANLIK’A BAK!

 

Bulgaristan, Kazanlık Vadisi’nde çiftçilere yüzde 65 yakıtdesteği veriyor. Geri kalanı Avrupa Birliği finanse ediyor. Ücretsiz toprak tahsis ediliyor.Türkiye ise Gül Çiçeği’ni ‘Endüstri Bitkisi’ Kategorisi’ne 20 yılda zor aldı. KDV oranı yüzde 18. En azından KDV oranı yüzde 1’e çekilsin.

RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Bakanlar Kurulu kararı ile Çay Çiçeği’ne kilogram başına0.12 TL destek verildi.

Bakanlar Kurulu’nun 7/ 4/ 2014 tarihli ve 6091 sayılı Bakanlar Kurulu kararı, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 13 Ağustos 2014 Çarşamba tarih, 29087 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ‘Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre Yaş Çay Üreticilerine 2014Yılı Desteği Tebliği’ne göre çiftçiler kilogram başına 0.12 TL alacak. Sadece Isparta değil, Türkiye için de çok stratejik bir ürün değeri bulunan Gül Çiçeği’ne ise böyle bir destekleme programı uygulanmıyor.

 

KOOPERATİFLER ARASINDA ÇİFTE STANDART

2000 yılında, Kooperatiflerin, Kamu İktisadi Teşekkülü (KİT)statüsü düşürüldü. Bu bilgi ışığında Kooperatiflere yönelik akan kaynak muslukları kapatıldı. GÜLBİRLİK, Hazine desteğinden mahrum kaldı. Ancak şu anKooperatif statüsüne sahip olmasına karşın Koza (Bursa), Çay (KaradenizBölgesi), Tiftik Keçisi (Ankara) destek almaya devam ediyor.

GÜLBİRLİK kooperatif olmasına karşın bu imkândan mahrum durumda.

HAKSIZ REKABET YARATILIYOR

Isparta, Türkiye’nin tek ilaç, kozmetik, gıda, kimya vetemizlik endüstrisinin hammaddesi olan Gül Çiçeği üreticisi. Dünyada ise GülÇiçeği’nin yüzde 65, Gül Yağı’nın ise yüzde 61’lik dilimini üretiyor. En büyük rakibi Kazanlık Vadisi (Bulgaristan) Bulgaristan’da Hükümet, Gül Yağı çıkarma sürecinin en önemli unsuru buhar için yüzde 65 yakıt desteği veriyor. Gerikalan dilimi de Avrupa Birliği (AB) finanse ediyor. Isparta’da ne GÜLBİRLİK nede özel sektör açısından böyle bir destek yok Yine Bulgaristan ve AvrupaBirliği, üretimi özendirmek gayesiyle çiftçiye büyük çapta araziler kiralıyor.En düşük arazi 100 Dekar. Ve hepsi de toplu. Isparta’da en yüksek Gül Çiçeğiarazisi 10 Dekar’ı geçmiyor.

 

EN AZINDAN KDV ORANI YÜZDE 18’DEN YÜZDE 1’E ÇEKİLSİN

Gül Çiçeği ve ana ham maddesini oluşturduğu Kozmetik Endüstrisi’nde Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18. En azından bu oranın yüzde 8 ya 1’e düşürülmesi gerekiyor. Zira uluslararası alandaki haksız rekabet Millî ekonomiye de zarar veriyor.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

bojuware 201

19 Ağustos 2014 Salı 20:38

Yayınlamada bakıyorum tarafsız değilsin sert acı Akp aleyhine yayınlamıyorsun. Hemşerilerim kızmasın AKP nin bu uygulamasına Çingen öptü bacınızı kimden çıkaracaksınız acısını. % 52 oy verdiniz. ANDAVALLIK BU İŞTE.

VATANDAS

19 Ağustos 2014 Salı 16:09

VERGIYI AKDENIZ , EGE ÖDER , YATIRIMLAR VE TESVIKLER KARADENIZE ! AGLAMAYIN BUNA NAZARAN BENMI VERDIM %52 OYU !

ali

20 Ağustos 2014 Çarşamba 14:14

ölü soyuculuk yapma

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR