26 Nisan 2024 Cuma

Çarıkçı'dan Bomba Açıklamalar

Çarıkçı'dan Bomba Açıklamalar

Isparta

1993 yılında ‘Araştırma Görevlisi’ unvanı ile bilim yuvasınakatılan Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, SDÜ Rektörlüğü için ‘Bilim İnsanlarıve toplumsal mutabakat sonucunda’ sahaya çıktıklarını söylüyor.

 

ACI ÇEKİYORUM

YÖK ve Ulusal Ajans’ta Bologna Uzmanı olarak görev yaptığısüreçte ‘Pilotaj’, ‘Bakım- Onarım’ ve ‘Yer Hizmetleri’ lisans eğitimi verecekbir proje geliştirdiklerini; ancak bunun hayata geçirilmediğini anlatan Prof.Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, “bu benim iç ağrımdır. Isparta Havacılık Üssübağlamında büyük bir artı değer kazanacaktı” dedi.

 

BİLİM ASLINA DÖNECEK

Şu anda Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) arzu edilentek unsurun ‘huzur’ olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çarıkçı: “Bunu ivediliklesağlayacağız. Bilim yuvası özüne dönecek: - Araştırma. – Eğitim. – Toplumsalkatkı… Araştırma Görevlisi ABD’de, İngiltere’de, Almanya’da, İstanbul’da çalışmalı.O iklimi teneffüs etmeli.

 

BENİM BİR HAYALİM VAR

Çok geç kalınmış bir nokta var: TÜBİTAK, Türkiye’de herüniversiteye Büyük Teleskop Projesi geliştirdi. SDÜ, bundan faydalanmadı. Benimbir hayalim var: Çocuk Bilim Merkezi ve Planeteryum… Çok geç kalınmış birprojedir. Rektörlük Dönemi’nde hayata geçireceğiz.

 

40 MİLYON TL BORCU VAR

SDÜ Hastaneleri’nin 40 Milyon TL borcu var. Teknolojisi 15yıl geride. Yeni inşa edilecek Bölge Sağlık Kampusu ile rekabet edebilmesininimkânı yok. Çok ivedi şekilde mali bütçe disiplini getireceğiz. Çok çalışıp hakettiği oranda Döner Sermaye alamayan grup var. Çözeceğiz.

 

100 YILLIK KATKI SAĞLAYACAĞIZ

Burası bir Bilim Yuvası… Temeli de laboratuvar,araştırmadır. Bizim Mühendislik Fakültesi’nin alanı 30 Bin m2. ODTÜ’de sadece 1bölümün alanı 25 Bin m2. ODTÜ’nün 20 laboratuvarı var. Bizim 2- 3. KimyaBölümü’nü söyleyeyim size. Laboratuvar dersliklerin altında. Bir günpatlayacak, yanacak… Bizim SDÜ’ye 100 yıllık katkımız Laboratuvar olacak.

 

TEK ÖLÇÜ HAK VE LİYAKAT

Bizim dönemimizde kişi özlük haklarını düşünmeyecek. Sırasıgelen ve liyakatı olan atanacak. Asistan proje alt ve üst yapısı istiyor.Altyapı laboratuvar, üstyapı zihinsel özgürlük. Bunu sağlayacağız. Harvard’ta10 Milyon kitap var. ODTÜ’de, İTÜ’de, Boğaziçi’nde 500 Bin kitap var. Bizde ise135 Bin. En az 500 Bin seviyesine çıkarmamız gerekiyor.

 

AKDENİZ:

Süleyman Demirel Üniversitesi 1992 yılında kuruldu. Siz1993’te Araştırma Görevlisi olarak başladınız. Yurt dışı ve yurt içigörevleriniz de oldu. Ancak SDÜ’den hiç kopmadınız. Şimdi de ekip olarakyönetime talipsiniz. Hedefiniz nedir?

 

PROF. DR. İLKER ÇARIKÇI:

Bizim için adanmış bir hayat… İlham veren bir bilim yuvasıdüşlüyoruz.

Yola çıkarken bilim dünyasında bir mutabakat aradık. Bulduk.Toplumda aradık. Bulduk. Ve adaylığımızı açıkladık.

SDÜ maceram hep fırtınalı oldu. Çok çile çektim.Asistanlığımdan bu yana hep bir kırılma anı ile karşılaştım.

SDÜ’de 4 yılı şöyle özetleyebilirim: Huzur istiyor

Önceliğimiz huzur inşa etmek olacak.

28 Şubat sürecinde hakkı gasp edilmiş biri olarak sözveriyorum ki herkesin özlük haklarını koruyacağız. Sırası gelen ve liyakatıolan atanacak.

 

Ben ilham veren bir üniversite istiyorum

Ben Araştırma Görevlileri’nin Birleşik Devletleri (ABD),İngiltere, Almanya, İstanbul’da araştırma yapmasını dilerim. Bunun yolunuaçacağız

Geçmişte, bu bağlamda yolumuz çok kapanmıştır.

O acı deneyimleri SDÜ’de görev yapan kimselereyaşatmayacağız.

Şunun da altını çok net bir çizgi ile çizmek isterim ki;Isparta, Çetin Büyükvanlı, Ahmet Tevfik Köse, Coşkun Tosun ve Yaşar Aksoylar’ıunutmamalıdır.

Onlar ki SDÜ için öyle kritik bir anda öyle kritikdokunuşlar; hamleler yapmışlardır ki… Bunlar unutulmamalı.

 

AKDENİZ:

Adaylığınızı açıkladığınız süreçte Kurtuba örneklemini yapmıştınız.Burada detaylandırır mısınız?

 

PROF. DR. İLKER ÇARIKÇI

Yeni dönemde Süleyman Demirel Üniversitesi'ni (SDÜ) ilhamveren bir bilim yuvası olarak düşlüyoruz. Akademisyeni, öğrencisi ve memuruyla,tüm insanının birbirine saygı duyduğu bir yaşam alanı...

Kampus’tan içeri girildiği andan itibaren huzurun ve çalışmaisteğinin zirvede olduğu bir yaşam alanı... Bilimsel merakın üst düzeyetaşındığı ve insanların özlemini hissettikleri şevkle bilim konuştuğu bir yaşamalanı...

Bahsettiğimiz ortamın karşılığı, yaşanmış örnekliğiköklerimizde zaten var. Endülüs’ü hatırlayın... Endülüs’ün başkentliğini yapmışKurtuba’yı, şimdiki adıyla Cordoba’yı... Günümüz üniversitelerinin kökenidirKurtuba... Onuncu yüzyılın cazibe merkezi, rönesans ve reformun gerçekleşmesininen önemli sebeplerinden biridir Kurtuba... Bilim ve özgür düşünceyi insanlarıniliklerine kadar hissettikleri, sanat ve mimaride döneminin en ileri şehridirKurtuba... Her dinin insanının iç içe yaşadığı ve her dinin insanından üstdüzey bilim adamları yetiştirmiş, dünyanın ilk üniversitelerinin tohumlarınıatmış şehirdir Kurtuba... Batıya ilim ve fen aşkını aşılayan, ilim öğrenmekiçin tüm dünyadan akın edilen bilim ve sanat merkezidir Kurtuba... Eğitim vearaştırmadır, yani üniversitedir Kurtuba...

Neden Süleyman Demirel Üniversitesi böyle bir yaşam alanıolmasın? Bilimsel merakın ve araştırmanın üst seviyelere taşındığı, gerçekbilgiye ulaşmanın en büyük kaygı olduğu bir yaşam alanı istiyoruz. “Üniversiteyönetimi böyle bir ortamı hazırlamakla sorumludur” diyoruz. Ne zaman ki birSüleyman Demirel Üniversitesi mensubu “SDÜ benim için hayattır” derse, işte bizo zaman tam anlamıyla üniversite olduk diyeceğiz…

 

SDÜ’ye yapabileceğimiz 100 yıllık

katkı Laboratuvarlar olacak

SDÜ Rektör Adayı Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, ‘eğitim vearaştırma’ süreci için en değer verecekleri unsurun laboratuvar olacağınıkaydetti, çarpan veriler paylaştı:

Temel Bilimler’de, Mühendislik Bilimleri’nde çok ciddilaboratuvarlar ihtiyaç var.

Kimseyi kandıramazsınız. Mühendislik Fakültesi yüzölçümübizde 30 Bin m2

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) sadece bir bölümünde25 Bin m2 var.

20 Laboratuvarı var. Bizde 2- 3 adet

 

BİR GÜN PATLAYACAK

Kimya Bölümü’nden örnek paylaşayım. Laboratuvar, alt kattı.Dersliklerin altında. Bir gün yanacak. Patlayacak. Tıp’ta altyapı yetersiz.

 

SDÜ’ye yapabileceğimiz 100 yıllık katkı laboratuvarlarolacak. Galatasaray Üniversitesi’nde

Doktora yapan bir kişi getirdim ‘Paralel değil’ diye almadılar kimi kandırıyorlar İletişim Fakültesi Kurucu Dekanlığı’ndan istifa eden Prof.Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, yaşananları şöyle özetledi: “Ben Paralelci kadrolaşmaya karşı çıktığım için istifaettim. Doktorasını Galatasaray Üniversitesi’nde yapan bir arkadaşgetirmiştim. ‘Paralel değil’ diye almadılar.

 

Hedefleri

- İnsanla anlam kazanan, insan için var olan, hakikatinpeşinde, geçmişten aldığı güçle yüzünü geleceğe dönmüş lider bir üniversite.

 

- Bilme arzusuna yitik bir hazine gibi değer veren,toplumsal meselelere bilimsel çözümler üretme konusundaki her türlü gayretidestekleyen bir üniversite.

 

- Özgür bir ortamda olduğunu hisseden çalışanlarıyla ve hertürlü bilimsel merakı destekleyecek imkânlarla istikrarlı ve gurur verici birakademik başarı.

 

- Küresel eğitim talebini karşılayabilecek niteliklerledonatılmış, dijital platformların eğitim materyali olarak yaygın ve etkinşekilde kullanıldığı, disiplinler arası eğitim ve araştırma hevesini uyandıranayrıcalıklı ve uluslararası bir üniversite.

 

- Hak ve adaleti esas alan, liyakati önceleyen, akademikgayret ve başarının iade-i itibarının sağlandığı huzurlu ve güvenli birüniversite.

 

- Gelir ve giderlerini, bütün organlarının yönetim kurulukararlarını şeffaflık prensibi çerçevesinde çalışanlarıyla paylaşan veyönetimde hesap verilebilirliği ilke edinen bir üniversite.

 

- Karar alma süreçlerinde şeffaf, istişâri mekanizmalarıetkin bir şekilde işleten, uzman görüşlerini dikkate alan katılımcı birüniversite.

- Herhangi bir baskı grubunun veya siyasi ideolojinin insanhaysiyetini ve şerefini hiçe sayan tahakkümüne izin vermeyen, idari, mali veakademik özerkliğini sağlamış bir üniversite.

 

İFTİRA

« SDÜ’ye kurulduğu yıl Araştırma Görevlisi olarak girdim. Vehâlâ devam ediyorum. 28 Şubat sürecinde en büyük eziyetleri çekmiş biriyim. 2yıl kadro alamadım. Paralelcilerden 28 Şubat’ta eziyet yaşamış bir kişi bileolmadı. Ayrıca eşim de 28 Şubat dönemi üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı. –‘Paralelci’ iftirası ne yapsalar bana yapışmaz.

 

Artık gizlenme yöntemleri şu: Paralelciler, paralelciolmayanları paralelci diye yaftalamaya çalışıyorlar. Gaye kendilerini gizlemek…İletişim Fakültesi için Galatasaray Üniversitesi’nden Doktora yapan arkadaşgetirdim. Paralelci değil diye almadılar. İstifa etim. Başörtüsünü açmamak içinüniversiteyi bırakmış aileyiz. Bunların arasında başörtüsünden okul bırakmışbir kişi bulamazsınız. Paralelciler başörtüsü için ne diyor? 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

MEHMET ARSLAN

26 Şubat 2015 Perşembe 09:19

İLKER BEY ALLAH YOLUNU AÇIK ETSİN.SEN İNŞ REKTÖR OLACAKSIN.ama GURUR VE KİBİR BİRİLERİNİ BİTİRDİ SİZLER BU KONUYA EHEMMİYET VERİN MUVAFFAK OLURSUNUZ.

vicdan

24 Şubat 2015 Salı 22:15

Ezbere elestiri yapanlarin. Yaptiklari tek tip soylemlerinden belli kime hizmet ettikleri. Hocam yolunuz acik olsun Allah utandirmasin insallah

Paraleli

24 Şubat 2015 Salı 10:31

Bu ne iş İlker Bey, paraleli Sdü nün başına siz bela etmişsiniz. Paralel örgütü iktidar yapacağım diye çok çalışmıssınız. Sdü ye ve memlekete verdiğiniz telafisi imkansız zararın farkındamısınız. Öyle diyorlar: https://twitter.com/yenidaltonlar

aycan

24 Şubat 2015 Salı 08:29

İlker beyi bir ıspartalı olarak canı gönülden destekliyoruz

Osman Arslanli

23 Şubat 2015 Pazartesi 23:29

Kimin himmeti milletse o kendi basina bir millettir.Proje ve fikirleriniz universiteyi asil maksadina hizmet eder duruma getirmeyi ama cladiginizi goruyorum.Allah yolunuzu acik etsin.Allah yardimciniz olsun.Dualarimiz sizinle

fatih mehmet

23 Şubat 2015 Pazartesi 23:00

Değerli hocam özlenen SDÜ'yü betimlemiş. Allah(c.c) yardımcınız olsun İlker hocam

Hakikat

23 Şubat 2015 Pazartesi 19:54

Hocam şimdiden hayırlı olsun, kadro verilmediği için üni. den ayrılan onlarca değerli akademisyenimiz var. inşallah hocalarımızın dönmesine de vesile olursunuz. sizi eleştirenler daha önce yapılan onlarca haksızlıkda neredeydi

Boş laf bunlar

23 Şubat 2015 Pazartesi 17:17

Çevren intikam naraları atan baş örtüsü, din ve özgürlük düşmanları ile çevrilmiş İlker bey. Ne kadar uğursuz, abdestsiz varsa çevrende. Bu arkadaşlara ne sözler verdin. Birde elli yaşına yaklaşmış birisi olarak şimdiye kadar Isparta için ne yaptın. Yoksa Rektör olmadan hizmet yapılamıyormu?

dost32

23 Şubat 2015 Pazartesi 19:26

İbicioğlu ne yaptı Isparta ve sdü için biraz anlat bakalım...Birde senden dinleyelim AZİZİM...

AZİZİM..

23 Şubat 2015 Pazartesi 19:15

Ya sen duymadınmı adam 50 yaşını geçti.. birde ıspartaya 7 tane fabrika 3tane avm 4 tane otopark,ısparta antalya , ısparta konya yolunu duble yol yaptı haberin yokmu....Bu adam fabrikatör degil, millet vekili degil belediye başkanı degil.Muhtemelen daha öncede hoca ile ilgili bir haberde yine senin yaptıgın gibi yorum vardı o yine sen olmalısın.....

eğitimci

23 Şubat 2015 Pazartesi 15:01

Allahın izniyle size güveniyoruz.inşaallah rektör olursunuz ve üniversitemiz gelişir

öğrenci

23 Şubat 2015 Pazartesi 13:18

ADİL VE HOŞGÖRÜSÜYLE İLKER HOCAM İNŞALLAH LAYIKI İLE YAPACAKTIR BU GÖREVİ.

vedat beyoğlu

23 Şubat 2015 Pazartesi 11:27

Paralelle mücadele yokmu yani projelerinizde?imamlar devam edecek yani?zaten şunu gördüm ben,Sn.Cumhurbaşkanımızı anlayan dinleyen kalmadı,şuan paralelciler güçlerine güç katıyor her geçen gün Cumhurbaşkanımız yalnızlaştırılıyor,bu arkadaş Rektör olmamalı sakın ha

destekci

23 Şubat 2015 Pazartesi 11:23

ilker hocam eğer rektörlük seçimlerinde kazanırsanız sizden ricam mevcut tıp fakültesinin misafir(hasta yakını) araç yeri yetersiz. Her giden kişi araç yeri bulmakta sıkıntı çekiyor. otoparkın büyümesine ihtiyaç var. ilgilenirseniz sevinirim.

hulusi

23 Şubat 2015 Pazartesi 11:01

Allah yardımcın olsun hocam...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR