27 Nisan 2024 Cumartesi

ÇALIŞTAYDAN ANINDA SONUÇ ISPARTA’YA TUR PLANLAMASI

ÇALIŞTAYDAN ANINDA SONUÇ ISPARTA’YA TUR PLANLAMASI

Isparta

Isparta Valiliği, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA)Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği(TÜRSAB)işbirliğinde Isparta turizmini harekete geçirmek ve tanıtmak amacıyla dün birÇalıştay düzenlendi. Barida Hotels’de düzenlenen Çalıştaya Isparta ValisiŞehmus Günaydın, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, TürkiyeSeyahat Acenteleri Birliği(TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, SDÜ Rektörü Prof.Dr. İlker Çarıkçı, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, turizm acenteleritemsilcileri ve davetliler katıldı. Çalıştayın açılış konuşmalarında TÜRSAB Başkanı Ulusoy, Isparta’nın güçlü ve eksik yönlerini sıraladı.

MADENCİ: ÇALIŞTAY SONUNDA ÇOK ÖNEMLİ BULGULARIN ELDE EDİLECEĞİNE İNANIYORUM

Çalıştay açılış konuşmalarıyla başladı. İlk konuşmayı BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Madenci yaptı. Madenci, Isparta’nın ekonomik vesosyal kalkınmasına katkı sağlamayı hedefleyen stratejik çalışmalardan birininde Davraz Turizm Çalıştayı olduğunu belirtti. Madenci “Bu Çalıştay ileIsparta’mızın turizm potansiyelinin ortaya çıkartılması, geliştirilmesi veharekete geçirilmesi hedeflenmektedir. Görüş ve önerileriniz ile birlikte Çalıştay sonunda çok önemli bulguların elde edileceğine inanıyorum.Katılımcılarımız, Isparta’mızın turizm değerlerimizden olan Davraz Kayak Merkezini, Eğirdir’i, Barla’yı ve Pisidia Antiocheia’yı gezerek yerinde görme fırsatı bulacaklar. Isparta Valisi Şehmus Günaydın’a, Milletvekillerimize,Üniversitemize, İl Kültür Turizm Müdürlüğümüze, destek ve görüşlerini ileÇalıştayımıza katkı sağlayacak tüm katılımcılarımıza en kalbi duygularımlateşekkür ediyorum” dedi.

TANITIM, TANITIM, TANITIM DİYORUZ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da Vali Şehmus Günaydın’ın Kastamonu’daki verimli çalışmalarını gördükten sonra her şeyin var olduğu Isparta’da bir şeyin eksik olduğunu gördüklerini belirtti. Ulusoy, “Bu da tanıtım. Napolyon’un para, para, paradediği gibi bizde, tanıtım, tanıtım, tanıtım diyoruz. İşte bu gelişime ayakuydurmak, Isparta’nın yalnız Denizli ile Antalya arasında sıkışan bir ilolmadığını göstermek, gelenekleri ile örf ve adetleri ile yemeği ile başlıbaşına bir ürün olduğunu anlatmak istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE İÇERDE VE DIŞARIDA GEZEN VATANDAŞ SAYIMIZ 16,5MİLYON KİŞİ

Bugün Avrupa2nın hiçbir ülkesinde nüfusa orantılı olarak hesaplandığında 53 tane havalimanı görülemeyeceğini ifade eden Başaran,sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Türkiye’de 53 tane havalimanı var. Havadan buülke birbirine bağlanmış. Türk Havayolları 300 uçağı ile özel havayolları 180uçağı ile bugün Avrupa’nın en büyüklerinden birisi. Türk Havayollarının bugün dıştan dışa taşıdığı yolcu 2000 yılında 1 milyon 400 bin kişi, 2015 yılında 14milyon 600 bin kişi. Türkiye bekleyen bir ülke idi, turist bekliyordu. Dövizeihtiyacımız vardı. 70 sente muhtaç olduğumuz günler vardı. Ama bugün 2000 yılında Türkiye’de gezen vatandaş sayımız 568 bin kişi, 2015 yılında Türkiye’de içerde ve dışarıda gezen vatandaş sayımız 16,5 milyon kişi. Bunun 9,5 milyonu yurtdışına gitmiş. Türkiye artık bekleyen bir ülke olduğu kadar gönderen birülke olmuş. İtibarı olan bir ülke olmuş.

TÜRKİYE’NİN 1 MİLYON 600 BİN YATAK KAPASİTESİ BULUNUYOR

Yalnız bu değil. İç hatlarda ki yolcu trafiği 74 milyon, dış hatlardaki yolcu trafiği 76 milyon kişi. 9 bin 500 tane seyahat acentesi, 8 bin tane rehberi, 1 milyon 600 bin yatak kapasitesi olan bir ülkeyi konuşuyoruz. Buülkenin birliği, dirliği bazı ülkeleri rahatsız etmektedir. Biz Yemen’de,Allahuekber dağlarında, Çanakkale’de beraberdik. Bu ülkenin birliğini,dirliğini bozmaya hakkı yok. Vandalizmin getirmiş olduğu, taşların dili konuşacağı Diyarbakır’daki Ziya Gökalp müzesinin harap olması, bir insanın katledilmesi kadar acıdır. Çünkü tarihi öldürüyorsunuz.”

GÜL AYRI BİR YERE KONULUYORSA, ISPARTA’DA EN ÜSTE KONMASI LAZIM

Öte yandan Çalıştay’ın Isparta’daki yeraltı ve yerüstündeki zenginliklerin hepsinin ortaya çıkmasına yarayacak bir ortama yönelmelerini sağladığını dile getiren Ulusoy, sözlerine şöyle devam etti: “Isparta havası ile suyu ile sağlıklı yaşamın olacağı ve sağlıklı yaşlanmanın da olacağı birkenttir. Kış sporları burada, kamplar burada, yemek burada, göller burada.Singapur’a gittiğinizde ne görüyorsunuz, orkide. Karadeniz’e gittiğinizde parklarda görürsünüz, gülleri ve çiçekleri koparmayınız yazar. Eğer Karadeniz’de gül ayrı bir yere konuluyorsa, Isparta’da en üste konması lazım.Gülün gelişimi, lavantanın gelişimi, tarihi bir yol olan St. Paul yolu, ki 450km olan yolun 300 km’si bu topraklardan geçer, her şeyin olduğu bir Isparta’da bulunmaktan mutluluk duyuyorum.

İŞTE ISPARTA’NIN ZAYIF VE GÜÇLÜ YÖNLERİ

Isparta turizminin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsatları ve tehditlerini şu şekilde sıralayabiliriz; güçlü yönleri, zengin tarih, kültür vetabiat varlıkları, iklim, doğal kaynaklar ve bozulmamış çevre. Coğrafi konum veana pazarlara yakınlık. Yani Antalya, Denizli ve Kapodokya’ya yakınlık. Turizmsektöründe değerlendirilebilecek işgücü potansiyeli.  Zayıf yönleri, yeterli tanıtım ve pazarlamanın yapılamaması. Turizm bilincinin yeterince gelişmemiş olması, yerel yönetimlerin ilgisizliği, altyapı ve hizmet kalitesinin ihtiyaca cevap verememesi, kurumlar arası iletişim ve koordinasyon eksikliği. Devletin bu bölgeye destek olması lazım. Eğlence ve alışveriş merkezleri eksik demişiz.Yerli ve yabancı yatırımcılar için çekim merkezi olmaması, finansman sorunları,tesislerin doluluk oranlarının düşük olması. Fırsatlar, alternatif turizm yönleri için potansiyel yüksekliği, doğa, kültür ve tarih turizmine olan ilginin artması. Üniversite kenti olması. Akdeniz bölgesinin artan çekiciliği,zengin olma kaynaklarının varlığı, büyüyen dünya turizmi, Türkiye’nin stratejik öneminin artması. Tehditler, kentin turistik imajının zayıflığı, imar ve yapı denetiminin zayıflığı, su kirliliği ve çevre yönetmelikleri.

YILLIK 25-30 BİN YABANCI AĞIRLANMASI ÇOK DÜŞÜK

Isparta’nın yıllık 25-30 bin yabancıyı ağırlaması bence çokdüşük. Yerlide 350 bin civarında bu da düşük. Şu otelin burada olması benifevkalade mutlu etmiştir. Sahibini, yapanı kutluyorum canı gönülden. Gerçi birdelilik diploması alması lazım kolay değil. Bunu burada yapmak için deli olmaklazım. Zaman zaman tanıtım için bizde buna benzer delilikler yapıyoruz. Bu türotellerin olması turizmin iç pazarda gelişimini sağlar.

ISPARTA, BURDUR, ANTALYA VE AFYON SU AJANSININ KURULMASILAZIM

Küresel ısınmanın getireceği ısı en fazla güneysahillerimizi tehdit edecektir. Buna karşılık gelinecek yerler Isparta, Burdur,Afyon, Karadeniz illeridir. Yediğimiz ekmek, içtiğimiz suyun geldiği yer butopraktır. Gümüşü bulursunuz, altını bulursunuz, ama bir daha bu toprağı, busuyu bulamayız. Gelecek yıllarda su en büyük problemimizdir. Antalya’da eğer 15milyon kişiyi ağırlayacaksak verecek suyumuz yok. Buna karşılık Isparta,Burdur, Antalya ve Afyon su ajansının kurulması lazım.

SAĞLIK TURİZMİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARDA DA ISPARTA’NIN DEVREYEGİRMESİ LAZIM

İlkini yaptığımız ama sonuncu olmayacak bu toplantının bölgeturizmine katkı sağlayacağı umudunu taşıyorum. Biz bu yöreyi tanıtmaklamükellefiz. Ürünlerimizin çeşitliliğini artırmak mecburiyetindeyiz. Güldiyarının dünyada tanıtılması lazım. Galiba biz zenginliğimizin farkındadeğiliz, Isparta’da bunun farkında değil. Bu noktada değerli tur yapanarkadaşlarım, şimdi size görev düşüyor. Buraya gezmeye gelmedik. Isparta’dagezilecek yer değil. Isparta yaşanacak yer. Sağlık turizmine yönelikçalışmalarda da Isparta’nın devreye girmesi lazım. Bizim Isparta’ya ihtiyacımızvar. Isparta’nın da bize ihtiyacı var.

BİZ BU STRATEJİK ÖNEMİN FARKINDAYIZ

Avrupa bizi kaşımasın, Avrupa bizi okşasın. Bizi kaşıyanıntırnaklarında kan çıkar. Bakın Avrupa dikeydir, Güney Amerika dikeydir, SuudiArabistan dikeydir. Bir tek Türkiye yataydır. Yaradan böyle yaratmış, illaburadan, bu köprüden geçeceksin diyor. Biz bu stratejik önemin farkındayız.Değerli meslektaşlarım ben söyleyeceklerimi söyledim. Şimdi sıra sizde. 

VALİ GÜNAYDIN: KASTAMONU’DA BİZE BİR YOL HARİTASIBELİRLEDİLER

Isparta Valisi Şehmus Günaydın da konuşmasında ilk olarakTÜRSAB Başkanı Ulusoy ile Kastamonu için yaptıklarını anlattı. Vali Günaydın,“Kastamonu Valiliği’ne atandığımda, İstanbul’da iftar yemeğinde TÜRSAB GenelBaşkanı Başaran Ulusoy ile bir araya geldim. Kastamonu’da göreve başlayalı15-20 gün olmuştu. Müthiş bir turizm potansiyeli vardı ama bu turizmi nasılkullanacağımıza dair bir yol haritamız yoktu. Bu değerlerin ortaya çıkarılmasıve ekonomiye kazandırılması için TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy’uKastamonu’ya davet ettim. Davetimi kırmayıp bütün komiteler ile birlikteKastamonu’ya geldiler. Bize bir yol haritası belirlediler. O zamanlardaturizmde iç daralmalar vardı ama Kastamonu’da daralamadan öte daha da yoğunlukyaşadık.

TANITMADAN EKONOMİK OLARAK FAYDALANMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Çok güzel eser, değer ve avantajlara sahip olabiliriz. Fakatbunları tanıtmadıktan, geniş kitlelere yaymadıktan sonra bizim bunlardanekonomik olarak faydalanmamız mümkün değil. Tanıtım yaparak iş istihdamısağlamak, böylesine güzel otellerin doluluk oranları artırmak söz konusudur.Tanıtım yapılmazsa sahip olduğumuz zenginlikler ile para kazanmamız mümkündeğildir. Çok güzel yemek çeşitlerine ve restoranlara sahip olsanız bile parakazanmanız mümkün değil” diye konuştu.

MİLLİ GELİR 10 BİN DOLAR SEVİYESİNE ÇIKTI

Ülkemizde son 15 yılda kişi başına düşen milli gelirin 2 bindolardan 10 bin dolar seviye çıktığını belirten Vali Günaydın, “Kişiler parakazandıktan sonra tatil ihtiyaçları doğuyor. Benim çocukluğumda komşularımızdanbiri tatile gittiğinde o kişiyi parmak ile gösterirlerdi. Şimdi yaztatillerinde gezmek, tatil yapmak sıradan bir iş haline geldi. Dini ve millibayramlarda fırsat buldukça insanlarımızı sadece ülke içerisinde değil, ülkedışında da seyahat etmeye başladı. Ekonomik durumumuzun düzelmesi ile turizmsektörünün daha ileri noktalara çıkacağını öngörmüştük. Önemli olan bunu dahaileri noktalara taşımaktır. Sahip olduğumuz değerleri iyi tanıtarak gerekIsparta gerekse Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak noktaya getirmeliyiz”şeklinde konuştu.

İDDİA EDİYORUM, BU YOL YAPILDIĞINDA HER SENE 1 MİLYON TURİSTGELİR

Davraz’ın çok önemli bir merkez olduğunu vurgulayan ValiŞehmus Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Altyapı konusunda çok büyükeksikliklerimiz var. Davraz yolu için gerekli maddi imkanı Milletvekillerimiztemin ettiler. Bahar döneminde Davraz yolunu yapmaya başlayacağız. Orman BölgeMüdürlüğü çok destek verdi. Davraz’a 2 milyon ağaç dikmeyi planlıyorduk ve ilk30 binini de diktik. Vilayetten topladığımız 5-6 yaşındaki fidanları 29 Ekim’debir tören ile diktik. Bunların turizmin gelişmesine ve katkı yapmasına olanfaydalarını ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Barla’ya 500 bin insanımız geliyorama altyapımız yetersiz. Barla’ya giden St. Paul yolu Isparta olarak altındankalkacağımız bir iş değil. Bunu Türkiye projesi olarak görmeliyiz. İddiaediyorum, bu yol yapıldığında her sene 1 milyon turist gelir. Ve bu gelenturistleri Antalya’dan başlatarak Yalvaç’a kadar yürütürüz. Bu bahsettiğim olaygerçekleştiği takdirde ürünlerimizi tükettirecek bir konuma gelebiliriz. Buprojeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na götüreceğiz.”

YÜCE: MECLİSTE ISPARTA’NIN GÜL HASADINA GİDELİM DEDİĞİM

VEKİLLERDEN ‘BENİ DE GÖTÜR’ DİYE BİR CEVAP ALIYORUM

AK Parti Isparta Milletvekili Said Yüce ise TÜRSAB’ınIsparta’da olmasını uzun zamandır arzu ettiğini dile getirerek, ilimizinzenginliklerinin farkında olmamız gerektiğine değindi. Yüce, şunları söyledi:“Ekranda yansıtılan 5 fotoğrafa baktığımız zaman büyük zenginlikleribarındırdığını görüyoruz. Mimar Sinan’a ait bir medresede vakıf icra kurulubaşkanıyım. O medresede taşlara işlenmiş bazı motifler var. Mimar Sinan’ınbirçok görselinde olan eserlerin birisi lale birisi de güldür. Lale, inancımızagöre Allah’ın birliği, Gül ise Hz. Muhammed’i temsil eder. Ankara’da meclisteIsparta’nın gül hasadına gidelim dediğim vekillerden ‘beni de götür’ diye bircevap alıyorum. Bu kadar cazibeli bir ürün güldür ama nedense biz bu güzelliğinfarkında değiliz. Geçen zamanlarda gittiğim gül tarlasında, gül hasadı izlerkeno muhteşem manzaraya tanık oldum. Sadece İlçe belediyelerin değil, merkezbelediyelerin de dünyaya tanıtabileceğimiz bir şekilde gül festivali yapmasınıbekliyorum. Gül festivaline gidelim dendiği zaman koşarak gidebilecekinsanların olduğunu düşünmemiz gerekmektedir. Konkreti, gül yağı, kozmetik veilaç sanayisinde çok önemli bir üründür. Hükümet ve Bakanlar nezdinde, gülündesteklenmesi için yoğun çaba sarf ediyorum. Sadece gül ürünleri ile değil,geçmiş zamanlarda kullanılan araç ve gereçlerin bile çok güzel halleri var.

GÜNEŞ ENERJİSİNE EN UYGUN İL ISPARTA

Türkiye’nin Güneş Enerji Sisteminde en uygun il Isparta’dır.3 bin metre yaklaşan rakımı ile Davraz kayak merkezimiz var. Geçenlerde ben dekayak yaptım ve yaklaşık yarım saat kadar telesiyejin başında bekledim. Hepberaber yaptığımız çalışmalar ile yeni hatlar ve telesiyejler yapılacaktır. Busorunları aştığımızda çok sayıda turisti bölgede ağırlayacağımızı düşünüyorum.

EĞİRDİR’İN DE KIYMETİNİ BİLEMİYORUZ

Hem yüzüp hem de suyunu içebildiğin çok az sayıda göl var.Bunlardan birisi Eğirdir gölüdür ama biz Eğirdir’in de kıymetini bilemiyoruz.Eğirdir gölünün kirliliği önleme çalışmaları kapsamında, hep beraber çalışmamızgerekmektedir. Eğirdir Gölü, bulunduğu yer ve çevre itibari ile çok büyük birnimet ama o zenginliğinde farkında değiliz. Gittiğim yerlerde, yaptığımröportajlarda bu meseleyi vurguluyorum. Sadece elma, kiraz ve gül üreterek birkazanç elde etmek yerine buranın tüm taraihi değerlerini ve güzelliklerinideğerlendirmemiz lazım.

BARLA’YA 500 BİN İNSAN GELİYOR

Barla platformu Başkanlığı yaptığım için Barla’ya ilgimfazladır. Barla’ya senede 500 bin kişi geliyor. Barla sadece Said Nursi ileanılan bir yer değil. Said Nursi 8 senesini Barla’da geçirmiştir. Bunu görmekisteyen 500 bin insan geliyor. Eğer imkan olsa çok daha fazlası gelecektir. Birtane bile pansiyon yok ama. Son birkaç senede valilerimizin ve ilgiliarkadaşlarımızın da gayretleri ile plan ve projeleri yapıldı. Her türlüimkanlara elverişli projeler onaylandı.

BU BÖLGENİN İNSANININ BİLE ONLARDAN HABERİ YOK

Mevsiminde lavanta bahçelerine herkesin gitmesini tavsiyeederim. Başaran bey de söyledi 50  yaşınakadar insanlar denize, kuma gidiyor ama ondan sonra böyle yerlere gitmek lazım.Bu mekanları insanlar gezmek ve görmek istiyorlar. Ayrıca ibadet etmekistiyorlar. Orada dua etmek, namaz kılmak insanlar var artık. Bu mekanlardahuzur bulmak istiyorlar. Turistik mekanlarda insanların başka ihtiyaçlarını dakarşılayacak şeyler bizim düşünce sistemimiz de olması gerekiyor. Uluborlu’yagittim, orada şehrin birkaç yüz metre üstünde Selçuklu’nun son dönemleri, erkenOsmanlı dönemlerine ait hamamlar, camiler, mescitler var. Karşısına geçincebenim gözlerim yaşardı. O halde duruyor. Şimdi vakıflar genel müdürlüğümüzlekonuşmaya başladık, onları da ayağa kaldıracağız. Ne yazık ki Isparta’dakilerinya da yakın illerdekilerin böyle şeylerden haberi yok. Psidia’ya Almanlar,İtalyanlar, İngilizler gelip geziyorlar. Ama bu bölgenin insanının bileonlardan haberi yok. Barla’nın içinde bile Hristiyanlığın erken dönemlerine aitkiliseler, Roma köprüleri ve o döneme ait eserler var. Bir çok insanın farkındaolmadığı bu güzelliklerin bu Çalıştay sayesinde fark edilir diye düşünüyorum.”

BİLGİÇ: TURİZMİ BELİRLİ SIKIŞMIŞ ALANDAN KURTARMKE GEREKİYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2017 bütçe görüşmelerinedeniyle Çalıştay’a katılamayan Komisyon Başkanı ve AK Parti IspartaMilletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, bir mesaj gönderdi. Mesajında TÜRSAByetkililerine seslenen Bilgiç, “Isparta olarak destekleriniz beklemek en doğalhakkımız” dedi. Bilgiç’in mesajı şöyle: “Sadece Isparta için değil, Türkiyeiçin çok önem taşıyan turizm sektörünü belirli bir alana sıkışmış olmaktankurtarıp Türkiye topraklarına yaymamız ve çeşitlendirmemiz gerekiyor. BugünküÇalıştay ve Isparta’nın turizm potansiyeli buradan hareketle aslında ülkemiziçin bir çıkış yolu olabilir. Turizm anlayışını genel manada kum, güneşturizmine sıkıştırmamalı, doğa, kültür ve tarım ve benzeri alanları çoğaltmalıve desteklemeliyiz. Bu ihtiyaç özellikle Rusya kriziyle bir kez daha ortayaçıkmıştır.

ISPARTA BÜNYESİNDE BİR DEĞİL BİRKAÇ DESTİNASYONU

BARINDIRAN ENDER İLLERİMİZDEN BİRİSİDİR

Isparta turizmde çok önemli potansiyellere sahip. Bünyesindebir değil birkaç destinasyonu barındıran ender illerimizden birisidir. DavrazKayak Merkezi ile kış sporlarına, gül, lavanta bahçeleri, halısı, sosyal vekültürel turizme, Barla ve Psidia Antioch’sı ile inanç turizmine, Kızıldağ,Gölcük, Yazılı Kanyonu, Kovada Milli Parkı ve sağlık tesisleriyle sağlık vedoğa turizmine, Eğirdir Gölü ile yaz turizmine ev sahipliği yapabilecek birilimizdir. Bu bahsettiğim değerler sadece Türkiye’de değil dünyada enderbulunabilen özelliklere sahip değerlerdendir. Bu sebeple bu potansiyelinharekete geçirilmesi ve turizm sektörüne aktif olarak katılması gerekmektedir.Bizler de turizme yatırımı aralıksız sürdürmekte ve şartları en iyi halegetirmek için çaba sarf etmekteyiz. Davraz Kayak Merkezi’nden Barla’ya,Eğirdir’den Kızıldağ’a Psidia Antioch’ya ya kadar yapılan yatırımlar en güzelgöstergelerdir. Sektörün önde gelen isimler olan siz değerli arkadaşlarımızınbu potansiyellerin tanıtılması ve aktif olarak değerlendirilmesinde önemligörevleriniz olacaktır. Isparta olarak desteklerinizi beklemek en doğalhakkımız olsa gerek.  TBMM Plan BütçeKomisyonu’ndaki 2017 bütçe görüşmeleri nedeniyle Çalıştaya katılamamınınüzüntüsünü yaşıyorum. Çalıştayın ilimiz ve ülkemize hayırlı getirmesini temenniederken, Çalıştayın düzenlenmesinde başta Sayım Valim olmak üzere tümarkadaşlara TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy beye ve yönetim kuruluna ve değerlikatılımcılara sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Açılış konuşmalarının ardından Çalıştay panellerle devametti. Çalıştay’ın sonucu daha sonra açıklanacak.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR