23 Nisan 2024 Salı

BÜYÜK EKONOMİ BARIŞI

BÜYÜK EKONOMİ BARIŞI

Isparta

Vergi’de 5; Trafik’te 4,2 Milyon kişiyi direkt etkileyecek Kanun Teklifi görüşülmeye başlandı. 6 Milyar TL borç yeniden yapılandırılıyor.67 Milyar TL değerindeki SGK Primi de kapsamda.

   » Vergisinizamanında ödeyene ödül geliyor

  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Kanun kapsamında yeniden yapılandırmaya sokulacak vergi alacağı aslı tutarının 90 Milyar TL olduğunu söyledi. Bilgiç,vergisini zamanında ödeyen mükellefi ödüllendirmek için Kanun hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.

   » Eczacıların sorunları İçin çözüm üretildi Bilgiç, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırmasına İlişkin Kanun Teklifi’nin 30 Haziran 2016 tarihini esas aldığını kaydetti.Üzerinde çalışılan Kanun Teklifi’nde eczacıların (‘- olmadığı halde –‘)kayıtlarda görünen unsurların yarattığı sorunlar için de çözüm paketinin hazırladığını ifade etti.

BİLGİÇ BAŞKANLIĞINDA GÖRÜŞMELER YAPILDI

   Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’in yönettiği oturum ile başladı. Kanun Teklifi,büyük ekonomik barışı içeriyor TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Kanun Teklifi’nin halkın çok önemli beklentilerine yanıt verecek şekilde hazırlandığını söyledi. Bilgiç, İş Dünyası’nın Devlet’e olan yükümlülükleri noktasındaki bazı sıkıntıların giderilmesinin amaçlandığını söyledi. Akdeniz Haber Merkezi, Kanun Teklifi’nin içeriğini hazırladı.

  İşte O Kanun:

  » Etkilenecek kişiverileri

  » Maliye: Gelir,Kurumlar ve Katma Değer Vergisi için: 5 Milyon Mükellef

  » Trafik: 4 Milyon255 Bin kişi

  » Yapılandırılanalacak tutarı: 6 Milyar TL

  » Kanun kapsamında yeniden yapılandırmaya sokulacak vergi alacağı aslı tutarı: 90 Milyar TL

  » Sosyal Güvenlik Primi: 67 Milyar TL

  » Gümrük Vergisi:Vergi Aslı: 325 Milyon TL. Gümrük Para Cezası: 935 Milyon TL

  » Düzenleme KapsamıGenişletilebilir

  » Trafik para cezalarının kapsama alınması da önerildi - Ayrıca

  » Askerlik

  » Karayolu TaşımaKanunu İdari Para Cezası

  » Nüfus Para Cezası

  » Seçim Para Cezası

  » Karayolu GeçişÜcreti Para Cezası

  » Amme Alacakları »(‘- Henüz Vergi Daireleri’ne intikal etmemiş –‘) Kredi Yurtlar Kurumu’nunöğrencilere verdiği:

  » Kredi » Burslar

  » Ercimisil Alacakları

  » Belediyelerin Su Alacakları

  » Uygun görüldüğü an Kanun kapsamına dâhil edilebilecek.

  » Eczacılar içindüzenleme yapılacak

  » Eczanelerde birdizi sorunlar var:

  » Kayıtlardaolmadığı halde » Kayıtlarda gözüken tutarlar var

  » Artık beyanedilecek tutarın yüzde 4’ü oranında

  » Bir tutarınödenmesi durumunda eczanelerin geçmişten kalan bu sorunları çözülecek

  » Vergisini tamzamanında ödeyen mükelleflere yönelik çalışma yapılıyor

  » Vergisini tamzamanında ödeyen mükellefleri ödüllendirme bağlamında yeni bir çalışmahazırlanıyor

  » Bunun içinmükellef haklarını güçlendiren bir Kanun Tasarısı üzerinde çalışılıyor.

  » Vergiye gönüllüuyumu teşvik edecek bir Kanun Tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelecek.

 İŞ dünyası nefes alacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bilgiç, Hükümetin 22 ayarada sonra yeniden çıkarmaya karar verdiği vergi ve prim barışının detaylarınıAkdeniz'e açıkladı.

   Eylül-2014'de çıkan 6552 sayılı yasa çerçevesinde yapılandırılmış vergi ve SGK prim borçlarını ödeyemeyenler ile ödeyenler kalan taksitleri için yeniden yapılandırma yapabilecek. Belediye vergi borçları ile Gümrük harçları da bu yasanın kapsamında.

  Hükümet, 15 Temmuz terörist darbe girişiminden sonra özellikle işveren kesime nefek aldıracak bir düzenlemeye imza atıyor. iş dünyasının tamamını ilgilendiren vergi ve prim barışı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerek cuma günü TBMM genel kurulunda onaylanması bekleniyor. Yapılandırma kapsamına girecek borçlar için 30 Haziran 2016 tarihi milat olarak kabul edilecek.

BİLGİÇ, DETAYLARI AÇIKLADI

   Yasanın çıkması vehazırlanması sürecinde önemli bir etkiyi sahip olan TBMM Plan ve BütçeKomisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, kanunun detaylarını Akdeniz Genel YayınYönetmeni Soner Toros ile paylaştı. 6552 sayılı yasa kapsamında yapılandırılmışborcunu ödeyemeyenler ile ödemeye devam edenlerin kalan taksitleri için budüzenlemeden faydalanabileceğini belirten Bilgiç, şu açıklamalarda bulundu:

OLUMSUZLUKLARI ORTADAN KALDIRACAK BİR DÜZENLEME

  "Vergileriyapılandırıyoruz. 6552 çerçevesinde daha önce yapılmış ama bozulanlara ihyaimkanı, vergisini düzgün ödeyenlerin bu yeni sistemden faydalanmalarına imkangetiriyoruz. Belediye alacaklarının vergi türlerini yapılandırıyoruz. Emlakvergisi, çöp vergisi borçlarının yapılanmasına imkan getiriyoruz. Kayıtdüzeltme başlığı altında stok, demirbaşlar, emtiya, ortaklar, kasa gibibunlarla ilgili kayıt düzeltme imkanı getiriyoruz. Herkese kayıtlarını düzeltmefırsatı sunuyoruz. Olumsuz defter kayıtlarını, blançoları bozan unsurlarıortadan kaldıracak bir düzenleme getiriyoruz.

30 HAZİRAN'A KADAR KESİNLEŞMİŞ BORÇLAR

  Vergi türleri açısından baktığınızda Kurumlar Vergisi, Gelirler Vergisi, stopajlar, KDV'ler var. Beyannameler var. Motorlu Taşılar Vergisi var. 30 Haziran'a kadar olan bütün kesinleşmiş vergi, sigorta ve vergi türü itibariyle belediye alacakları söz konusu. 6552'den daha geniş, 6111'nden biraz daha kısıtlı ama daha fazla imkan getiriliyor. Diğerlerinde borç aslı+gecikmiş cezalar YİFE ile güncelleniyordu. Bu yaptığımızda vergisini peşin ödeyene borç aslı dışında kalan kısma YİFE (yurt içi fiyant endeksi) üzeriden hesaplandıktan sonra yüzde50 indirim imkanı sunuyoruz.

MATRAH ARTIRIM BİLDİRİMİ DÜZENLEMESİ

  Bir önemli konuda.Matrah artırımı bildirimi. Matrah artırımını bildirdiğinizde 2011'den geriyedönük 5 yıl olarak başlatıyoruz. 2011 beyanlarının yüzde 35, 2012'nin yüzde 30,2013'ün yüzde 25, 2014'ün yüzde 20, 2015 dönem vergilerinin yüzde 15 oranında artırılmasıyla oluşturulan matrah artırımında yüzde 20 vergi ödeyenin incelemesi ortadan kaldırıyoruz. Esnafı ve herkesi rahatlatacak önemli bir düzenleme. Vatandaşla olan önemli bir vergi ve prim barışı olarak görmek lazım.Genel sağlık sigortaları ile ilgili ödemeler var, emeklilerin prim borçları var, emekli olup kendi üzerine ticari işletme açanların devlete ödemek zorunda oldukları sosyal güvenlik primleri bu işin içerisine dahil.

BELEDİYE VE SPOR KULÜPLERİNE 72 AY TAKSİT İMKANI GETİRİLİYOR

  6552 sayılı kanuna kapsamında yapılandırılmış borçlarını ödemeyenlere yeniden imkan verilmesi vekalan taksitler için yeni düzenlemeden yararlanma hakkının verilmesi.Davalardan vazgeçme koşulu konuluyor. Maliye alacakları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı alacakları, SGK alacakları ve Belediye vyergi alacakları bu düzenlemenin kapsamında. Belediyelerin ve spor kulüplerin kamuya olan borçları 72 ayda, 36 taksitle ödenebilecek. Müracaat edenlerin, kanundan yararlananların ilk 2 taksidini ödeme

Haber : Akdeniz Gazetesi 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR