28 Mart 2024 Perşembe

Burdur Gölü için 1 milyon kişi seferber oldu

Burdur Gölü için 1 milyon kişi seferber oldu

Isparta

SU kapasitesinin 3’te 1’ini son 35 yılda kaybeden ve her yıl330 milyon ton suyun yok olduğu Burdur Gölü’nün korunması amacıyla 27Eylül’deki 1 günlük ’Su orucu’na, etkinlik alanında ya da bulundukları yerden 1milyon kişinin katılması bekleniyor. New York’tan İstanbul’a birçok kişi vegrup, hazırladıkları videolarla ’su orucu’na çağrıda bulundu.

 

Dünyada ’Burduricus’ olarak adlandırılan balık türünün tekyaşam alanı olarak bilinen Burdur Gölü, bilinçsiz sulama ve buharlaşmanedeniyle hızla yok oluyor. 4.3 milyar ton su varlığının her yıl 330 milyontonunu bu nedenlerle kaybeden ve 20 yıl sonra tamamen yokolacağı öngörülen göliçin tehlike çanları çalmaya başladı. Burdur Gölü’nün kurtarılması amacıylagölün kuzeyindeki Karakent Köyü’nde 3 yıl önce uygulamaya konulan ’Lisinia Doğave Anti Kanser Projesi’ kapsamında, Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği ve’Göle Yas’ belgesel filmi ekibinin desteğiyle 27 Eylül Cumartesi ’Göle Yas’etkinliği düzenlenecek. Dünyanın birçok ülkesinden katılımın olacağıuluslararası etkinlikte, 1 gün ’su orucu’ ve yas tutulacak.

 

 

’Burdur Gölü’ne Hayat Verelim’ Derneği ve ’Göle Yas’belgesel filmi yönetmeni Şafak Türkel ile Lisinia Yaban Hayatı Koruma veRehabilitasyon Merkezi kurucusu Öztürk Sarıca’nın başlattığı kampanyaya,dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye’den destek yağdı. Sosyal medyaaracılığıyla çığ gibi büyüyen kampanyada 27 Eylül günü, etkinlik alanına gelenya da bulundukları yerden destek veren yaklaşık 1 milyon kişinin Burdur Gölüiçin ’su orucu’ tutması hedeflendi.

 

HERKES KAMERA KARŞISINA GEÇİYOR

 

Dünyanın çeşitli ülkeleri ve Türkiye’nin çeşitlikentlerinden de kişi veya gruplar, hazırladıkları videolarla etkinliğe destekçağrısında bulunuyor. Şafak Türkel ve ekibinin gölde çekilen belgeselinin yanısıra, göl için video hazırlayanlar arasında; Ak Parti Burdur MilletvekiliBayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Ak Parti, CHP veMHP’nin Burdur il başkanları, Burdur Belediye Başkanı CHP’li Ali OrkunErcengiz, sanatçı Berna Laçin, Newyork Buffalo Üniversitesi ve Buffalo of StafeCollege akademisyen ve öğrencileri, İstanbul Şaman Dans Tiyatrosu, İstanbulBalesi, İstanbul sokak ve vapur müzisyenleri, Arpanatolia Grubu Ferhat Erdem veÇağatay Akyol, Ankara Devlet Opera ve Bale sanatçıları, Türk Halk Müziğisanatçısı Sümer Ezgü, Burdur’un İlyas köylüleri, İstanbul Teknik ÜniversitesiHalk Dansları Topluluğu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Mustafa Saatcı, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı KamilÖzcan, İzmir Doğa Sporları ve Dağcılık Derneği ile çiftçiler bulunuyor.

 

24 SAAT SU İÇMEYECEK VE KULLANILMAYACAK

 

’Göle Yas’ ve ’Su Orucu’ etkinliğinde 1 gün boyunca suiçilmeyecek. Bunun yanı sıra, ev, tarla, mutfak gibi yaşamın her anında büyükihtiyaç olan su kullanılmayacak. Kampanyaya destek için 1 saat de olsa 24 saatde olsa katılım isteniyor. Proje kapsamında bir de imza kampanyasıdüzenleniyor. 27 Eylül’de 1 gün sürecek ’su orucu’ eşliğinde www.change.orgsitesi üzerinden başlatılan imza kampanyasına da destek verilmesi istendi.

 

DESTEK VEREN SANATÇILAR

 

Destek veren ve Göle Yas Buluşması’na katılan sanatçılar iseşöyle:

 

Turgay Erdener (Besteci), Rokus de Groot (Besteci), ÖzgürCan Alkan (Besteci), Erkan Oğur (Müzisyen), Sümer Ezgü (Müzisyen), SelvaErdener, Dilek Türkan, Görkem Ezgi Yıldırım (Solist), Derya Türkan (KlasikKemençe), Olgu Kızılay, Efdal Altun, Çağ Erçağ, (Borusan Dörtlüsü’nün üçyaylısı), İbrahim Yazıcı (Şef- Piyanist), Karsu Dönmez ve Grubu, Arpanatolia-Ferhat Erdem (Sipsi, Cura Vokal), Çağatay Akyol (Arp) Ritm, Ahmet Kanneci(Gitar)- Ekrem Öztan (Klarnet), Ahmet Baran (Kanun), Burak Çakır (Ritm), PelinBaşar (Ney), Meriç Fıratlı (Keman), Emre Kesim (Perküsyon), Ertuğrul Oğuz FıratKorosu (30 kişi), Ziya Azazi (Dansçı, koeragraf), Uğur Seyrek (Koreograf),Deniz Kılınç (İstanbul Balesi Başdansçısı), Deniz Alp (Dansçı MDT), Gonca Özmen(Şair).

 

BURDUR GÖLÜ NEDEN KURUYOR?

 

Burdur Gölü’nün potansiyel su tutma miktarı 7.5 milyartonken şu an bu miktar 3.5 milyar tona düşmüş durumda. Göl artık yalnızcayüzeyine düşen yağmur sularıyla besleniyor. Daha önce göle gelen, bugüntarımsal sulama için kullanılan suyun miktarı 190 milyon ton. Ancak bölgedekitarlaların büyük kısmı vahşi sulama yöntemiyle sulandığı için muazzam su kaybıyaşanıyor. Ayrıca bölgede ekimi tercih edilen tarım ürünlerinin büyük kısmı isebölgeye uygun ürünler değil. Yörede 1 büyükbaş hayvan başına yıllık tüketim1000 ton suyu buluyor.

 

BURDUR GÖLÜ NASIL KURTULUR?

 

Eğer bölgede tarımsal sulamada damlama ve yağmurlamasistemlerine geçilebilirse yıllık su tasarrufu 75 milyon tonu bulacak. Bumiktar gölün yıllık su açığı olan 60 milyon tonu karşıladığı gibi hızla tüketilendip suyunun da yeniden yükselmesini sağlayacak. Vahşi sulamaya göre yüzde 75daha tasarruflu olduğu belirlenen damla sulama yönteminde toprak kalitesinezarar verilmediği gibi ürün miktarının artmasına da katkı sağlanıyor. Damlasulama yöntemiyle su, toprağın 80 santimetre altına sızabiliyor.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR