19 Mart 2024 Salı

Burası Japonya değil Isparta

Burası Japonya değil Isparta

Isparta

Dünyaca ünlü kirazıyla tanınan Isparta'nın Uluborlu ilçesinde, belediye tarafından düzenlenen ve kiraz çiçeğini konu alan ödüllü fotoğraf yarışması sonuçlandı. Akademisyenler ve fotoğraf sanatçılarından oluşan yarışma jürisinin seçmekte zorlandığı birbirinden güzel fotoğraflara, Uluborlu'nun tarihi dokusu ve kiraz ağaçlarının muhteşem görüntüleri yansıdı. Birincilik ödülünü Önder Ünsal'ın aldığı yarışmada, ikinciliği Tahir Akay, üçüncülük ödülünü ise Mustafa Dinç'in fotoğrafları kazandı. 1 Temmuz'da ödüllerin sahiplerini bulacağı yarışmada sergileme ödülü alan 20 fotoğraf ise Uluborlu Belediyesi tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.



KİRAZIN ANA VATANI TÜRKİYE AMA ÖYKÜSÜNÜ JAPONLAR ANLATIYOR

Kiraz ağacının ana vatanı Türkiye olarak biliniyor ancak meyvesinin yanında çiçekleriyle de insanı büyüleyen, gülgiller ailesine mensup bu görkemli ağacın öyküsünü deyim yerindeyse dünyaya Japonlar anlatıyor. Bu öyküden büyük bir turizm geliri de elde eden Japonya'nın Sakura mevsimini görsel bir şova dönüştürmesi ise her yıl dünyanın her yerinden yüz binlerce insanı bu ülkeye çekiyor.

Japon kültüründe yeniden doğuşun simgesi olan Sakura mevsimi, farklı kentlerde ve yalnızca 2-3 hafta kadar sürüyor. Bu kısa dönemin ardından kiraz çiçeği tutkunu Japonlar, dünyanın başka ülkelerindeki kiraz ağaçlarının peşine düşüyor.

TÜRKİYE'NİN KİRAZ BAHÇESİ ULUBORLU'DA ÖRNEK ÇABALAR VAR

Türkiye'nin en önemli kiraz üretimi merkezlerinin başında gelen Isparta'nın Uluborlu ilçesi de Nisan sonunda başlayan kiraz çiçeği mevsiminde ortaya çıkan bu muhteşem güzelliği paylaşmak için çalışmalar yürütüyor. Geçtiğimiz yıllarda Japonya'dan Güney Kore'ye pek çok Sakura tutkununu kiraz bahçelerinde ağırlayan Uluborlu Belediyesi, ilçenin en önemli ekonomik girdisi de olan kiraz üretimi konusunda farkındalığı artırmak ve ‘0900 Ziraat’ kodlu Uluborlu kirazına dikkat çekmek için bu yıl ödüllü bir fotoğraf yarışması düzenledi.

KİRAZ ÇİÇEKLERİ VE ULUBORLU FOTOĞRAF TUTKUNLARINI AĞIRLADI

15 Nisan'da başlayan ve son başvuru tarihi 12 Mayıs olan ‘Uluborlu ve Kiraz Çiçekleri’ başlığını taşıyan fotoğraf yarışmasına ilgi oldukça büyük oldu. Amatör ve profesyonel fotoğrafçılara açık olan yarışmada dereceye giren eserler belli oldu. Akademisyen ve profesyonel fotoğraf sanatçılarından oluşan yarışma jürisinin seçmekte zorlandığı birbirinden güzel fotoğraflara, Uluborlu'nun kiraz bahçeleri ve Ortaçağ'dan kalma tarihi dokusu yansıdı.

İLK ÜÇ VE SERGİLENME ÖDÜLÜ ALAN FOTOĞRAFLAR YAYINLANDI

Birincilik ödülünü Önder Ünsal'ın aldığı yarışmada, ikinciliği Tahir Akay, üçüncülük ödülünü ise Mustafa Dinç'in fotoğrafları kazandı. 1 Temmuz'da ödüllerin sahiplerini bulacağı yarışmada sergileme ödülü alan 20 fotoğraf ise Uluborlu Belediyesi tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Yusuf Yavuz

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ertürk

30 Mayıs 2017 Salı 17:12

Japonya'da dünyaca ünlü sakura kiraz ağaçlarının meyvesi olmuyor sadece çiçeklerini görmek için geliyor milyonlarcaİnsanlar Japonya'ya..Isparta Ticaret Odası ,Belediye biraz el atsa bu işe dünyanın en kaliteli kirazları Isparta ve uluborluda iyi bir tanıtımla binlerce turisti Isparta'ya getirtmek mümkün.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR