28 Mart 2024 Perşembe

BU OLAY VİCDANSIZLIKTIR !

BU OLAY VİCDANSIZLIKTIR !

Isparta

 4 ay önce Isparta’da uçamaz şekilde bulunan ve Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen kızıl akbaba tedaviye yanıt verdi.

  Lisinia Sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, Isparta ve Burdur’da HABİTAT’ı olan kızıl akbabanın insanoğlunun saldırıları nedeniyle yaşam alanlarının daraldığını ifade etti. Isparta'da 4 ay önce uçamaz halde bulunarak Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen kızıl akbaba, tedavilere yanıt verdi.

  Uçuş antrenmanlarına başlayan hayvanın kısa sürede doğal hayata salınacağı belirtildi. Isparta Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yaklaşık 4 ay önce doğada uçamaz halde bulunan kızıl akbaba, tedavisi için Burdur Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi.

  Burada hayvanın tedavisini yürüten merkezin sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, kızıl akbabanın tedavilere olumlu yanıt verdiğini ve uçuş antrenmanlarına başladığını söyledi. Kızıl akbabanın merkeze getirildiğinde beslenme sıkıntısı olduğunu aktaran Öztürk Sarıca, "Kan dolaşımıyla ilgili problemleri vardı. Önce bunları tedavi ettik. Beslenmesi düzeldi ve pek çok leşi tüketmeye başladı. Şuan beslenmesi son derece düzgün. Yapılan tedaviler sonucunda yavaş yavaş uçmaya başladı. Kanat antrenmanlarına çok iyi cevaplar verdi. Aynı zamanda yerden çok hızlı yükselebiliyor" dedi.

'SALDIRGANLIK HAD SAFHADA'

  Yaban hayvanlarının uçmaya hazır olduğunun göstergesinden birinin de saldırganlığı olduğunu kaydeden Sarıca, "Şu an saldırganlık had safhada. İnsanları kendine yaklaştırmıyor ve uçabiliyor olması onun artık doğal hayata kazandırılmasının zamanının geldiğini gösteriyor. O yüzden en kısa zamanda onu doğal hayatına kazandıracağız" diye konuştu.

 'YAŞAM ALANLARIDAR ALDI'

  Kızıl akbabaların özellikle Afyonkarahisar, Burdur ve Isparta bölgesinde bol bulunduğunu anlatan Sarıca şunları söyledi: "Son dönemlerde mermer ocaklarının yoğun olarak işletildiği Isparta bölgesinde maalesef kızıl akbabaların yaşam alanları daralmış durumda. Kızıl akbabalar doğanın temizleyicisidir. Ancak sayıları maalesef her geçen gün azalıyor. Leş yiyicilerin en büyük problemleri, ilaçkullanılmış evcil hayvan leşleri. Bu leşleri tükettiklerinde çok hızlı şekilde karaciğer ve böbrekleri bozulduktan sonra maalesef yaşamları sona eriyor. Yaşamalanlarının daralıyor olması çoğalmalarını her geçen gün azaltıyor. Sağlıklıbir yaban hayatı, sağlıklı bir çevre ve sağlıklı bir yaşam demek... O yüzden yaban hayatına mümkün olduğunca dikkat edilmeli. Avcı baskısından ve doğadaki zararlı baskılardan yaban hayatını uzak tutmak zorundayız." Öztürk Sarıca,kızıl akbabaların özellikle Afyonkarahisar, Burdur ve Isparta bölgesinde bol bulunduğunu ifade ederek, akbabalar doğanın temizleyicisi olduğunu ve sayılarının her geçen gün azaldığını kaydetti.

  Leş yiyici hayvanlar için en büyük problemin ilaç kullanılmış evcil hayvan leşleri olduğunu anlatan Sarıca, şunları kaydetti: "Bu leşleri tükettiklerinde çok hızlı şekilde karaciğer ve böbrekleri bozulduktan sonra maalesef yaşamları sona eriyor. Yaşamalanlarının daralıyor olması çoğalmalarını her geçen gün azaltıyor.

  Sağlıklı bir yaban hayatı, sağlıklı bir çevre ve sağlıklı bir yaşam demek. O yüzden yaban hayatına mümkün olduğunca dikkat edilmeli." En kısa zamanda doğal hayatına kazandıracağız" Öztürk Sarıca, yaban hayvanlarının uçmaya hazır olduğunun göstergesinden biri de saldırganlığı olduğunu dile getirerek, "Şu an saldırganlık had safhada. İnsanları kendine yaklaştırmıyor. Uçabiliyor olması,onun artık doğal hayata kazandırılmasının zamanının geldiğini gösteriyor. O yüzden en kısa zamanda onu doğal hayatına kazandıracağız." diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

MAHMUT AKSU

28 Temmuz 2016 Perşembe 15:09

Çandır bölgesinde dağlarda bir keçi, öldümü 5 dk içinde 100 lerce leşe gelen bu kuşlar maalesef ısparta orman bölge müdürlüğü ve ısparta milli parklar müdürlüğünün verdikleri yalan yanlış sahte raporlarla yaşam alanları malesef katledildi.kuşların yaşam alanları mermer ocaklarına para ya kurban edildi. ısparta orman müdürlüğünün ve milli parklar müdürlüğünün bu kuşlarla ilgili 20 yıllık raporları tüm çed raporlarından saklandı. bu kuşlar görmezden gelindi. ne için bir koltuk için değermiydi.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR