25 Nisan 2024 Perşembe

BU GECE YE DİKKAT

BU GECE YE DİKKAT

Isparta

Saatler ne zaman ileri alınacak sorusunun yanıtı BakanlarKurulu'nun yönergesi ile belli oldu. Yaz saati uygulaması kapsamında bu yılsaatler bu gece 03.00'te 1 saat ileri alınacak. MOBİSAD Başkanı Sinan Ekşi'denvatandaşlara saatlerin ileri alınmasıyla ilgili bir uyarı geldi. Sinan Ekşiakıllı telefon kullanıcılarının bu tarihi beklemeden telefonlardan"otomatik tarih ve saat dilimini" aktif etmelerinde fayda olduğunusöyledi.

 

Ekşi, yaptığı açıklamada, yaz saati uygulamasının 26 MartCumartesi gününü 27 Mart Pazar gününe bağlayan gece bir saat ileri alınmasıylabaşlayacağını anımsatarak, akıllı telefon kullanıcılarının bu tarihi beklemedentelefonlardan "otomatik tarih ve saat dilimini" aktif etmelerindefayda olduğunu söyledi.    

 

Geçen yıl yaz saati uygulamasının 26 Ekim'de sona erdiğinianlatan Ekşi, seçim nedeniyle saatlerin geri alınma tarihinin 2 hafta sonraya yani8 Kasım 2015’e ertelendiğini hatırlattı. Bu zorunlu uygulama sebebiyle mobilcihazların tarih ve saatlerinde uyumsuzluk yaşandığını belirten Ekşi,"Bunun üzerine birçok kullanıcı cep telefonlarının saat ve tarihmenüsünde, otomatik tarih ve saat dilimi seçeneğini iptal ederek manueldüzenleme ile saatlerini ayarlamışlardı. 27 Mart'ta ise yaz saatine geçiş içinsaatler 1 saat ileri alınacak. Kullanıcıların, telefonlarından saat ve tarihmenüsünde, otomatik tarih ve saat dilimini tekrar aktif hale getirmelerindefayda var." diye konuştu.    

 

Yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihlerindemanuel bir işleme gerek kalmadan otomatik ayarı açık bırakarak, saat ayarınınotomatik olarak gerçekleşmesinin sağlanabileceğini bildiren Ekşi, "Böylece27 Mart sabahı saatleri ileri almayı unutma riski de ortadan kalkmış olacak.Zira ev ve iş yerlerindeki saatlerimizi değiştirmeyi unutsak biletelefonlarımız bizi doğru yönlendirecek." dedi.    

 

Ekşi, otomatik tarih ve saat dilimi seçildiğinde,telefonlarının herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan sistem üzerinden aldığıbilgilerle kendini güncellediğini ifade etti.    

 

Tasarruf yaklaşık 1 milyar kilovatsaat    

 

Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört SaateTaksimine Dair Kanun'a dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması 27 MartPazar günü başlayacak. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 8 Kasım2015 Pazar günü 04.00'dan itibaren 1 saat geri alınan saatler, 27 Mart Pazargünü 03.00'dan itibaren 1 saat ileri alınacak.    

 

Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saatiuygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesinebirlikte yapılıyor. İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylıkuygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufuyapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektriksantralin yıllık üretimine karşılık geliyor.    

 

 

SAATLERİN İLERİ ALINMASIYLA MESAİ SAATLERİ DEĞİŞECEK

Saatlerin ileri alınmasıyla birlikte memurların mesaisaatleri de değişecek. İstanbul Valiliği kış saati uygulamasıyla birliktememurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti.

Yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatleri 28 MartPazartesi gününden itibaren yeniden 08.30-12.30 ile 13.00-17.00 arasındaolacak.

 

 

SAATLERLE OYNAMA FİKRİ BENJAMIN FRANKLIN'DEN ÇIKTI

Günışığından daha çok faydalanmak için ortaya çıkan yaz/kışsaati uygulaması fikri 1700'lü yıllara dayanıyor.

Benjamin Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'ndenFransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesive gün ışığından daha çok yararlanması için The Journal of Paris adlı gazetedeimzasız bir mektup yayımladı.

 

 

PANJURLU EVLERE EK VERGİ PAKETİ BİLE ÖNERMİŞTİ

Hatta daha sonra bu mektubundaki önerileri 1784 yılındaFransa hükümetine israfı önlemesi için yeni bir vergi paketi olarak önerdi.Panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumusırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi.Sonradan ABD'ye döndüğünde saatlerin kışın geri alınması yazın da ilerialınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işinmucidi olarak tarihe geçti.

 

İLK OLARAK ALMANYA'DA BAŞLADI

 

Gün ışığından daha çok faydalanmak için yaz/kış saatiuygulamasına ilk geçen ülke 1916 yılında Almanya oldu. ABD'de ise ilk olarak1918'de Başkan Woodrow Wilson tarafından yürürlüğe sokuldu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR