29 Mart 2024 Cuma

BOMBA HABERLERLE ULUSAL BASINDA

BOMBA HABERLERLE ULUSAL BASINDA

Isparta

ISPARTA Emniyet Müdürü Halil Altan, kentte geçen yıl 597 aile içi şiddet olayı meydana geldiğini belirterek, kadınların yüzde 9’unun yemeği yaktığı için şiddete uğradığını söyledi. Emniyet Müdürü Altan, "Biryemeğin yakılmasından dolayı şiddet uygulanmasına çok şaşırıyorum" dedi.Telefon dolandırıcılığına karşı da uyarılarda bulunan Altan, ''İzmir Emniyet Müdürümüz Celal Uzunkaya’nın örneğini veriyoruz. Hiçbir şekilde onlara itibaretmeyin. Telefonda bu kişilere kendi üsluplarınca ve kendi dağarcıklarında olan küfrü edip kapatsınlar telefonu'' ifadesini kullandı.

 

Isparta Emniyet Müdürlüğü’nün 2015 yılında yaşanan aile içişiddet olaylarına ilişkin araştırmasına göre, geçen yıl 597 şiddet olayımeydana gelirken şiddete uğrayanların yüzde 97’sini kadın, yüzde 3’ünü iseerkekler oluşturdu.

 

Araştırmayla ilgili bilgi veren Emniyet Müdürü Halil Altan,"Aile içi şiddete neden olan olayların oranlarına bakıldığında yüzde 23’üaile geçimsizliğinden kaynaklanıyor. Yüzde 17’si geçim zorluğu, yüzde 16’sıçocukların bakımının ihmal edilmesi, yüzde 11’i alkol kullanımı, yüzde 7’silüzumsuz yere harcama yapma, yüzde 9’u kadının yemeği yakması, yüzde 5’ikıskançlık, yüzde 4’ü eve geç gelme, yüzde 2’si düğünde takılan takılarkonusunda anlaşmazlık ve yüzde 2’si de aile büyüklerinin baskısı olarak ortayaçıktığı görülmektedir. Şiddetin yüzde 4’üne ise diğer olaylar sebep olmuş"diye konuştu.

 

''ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN YÜZDE 9’U 18 YAŞ ALTI''

 

Niteliklerine göre değerlendirildiğinde şiddet olaylarınınyüzde 51’inin darp, yüzde 28’inin tehdit, yüzde 15’inin hakaret, yüzde 3’ününbakım hükmünü yerine getirmeme, yüzde 3’ünün ise tedbir kararına uymama şeklindekarşılarına çıktığını vurgulayan Emniyet Müdürü Altan, "Şiddete uğrayankadınların yüzde 9’u 18 yaşın altında. Yüzde 2’si fakülte mezunu, yüzde 13’ülise mezunu, yüzde 86’sı ilköğretim mezunu. Meslek durumlarına baktığımızdayüzde 3’ü öğrenci, yüzde 85’i ev hanımı ve yüzde 12’si memur ve serbest mesleksahibi" dedi.

 

''MUTLAK SURETLE ADLİ MAKAMLARA SEVKİ YAPILIYOR''

 

Kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetinönlenmesi için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı ŞiddetinÖnlemesine Dair Kanun hükümlerine göre bu konunun önemle takibinin yapıldığınıaktaran Emniyet Müdürü Altan, geçmişte olduğu gibi babacan baş komiserlerin’Evinize gidin barışın’, ’Aile büyükleriniz bu işi halletsin’ demelerinin sözkonusu olmadığını, kanunun emrettiği usul gereğince mutlak suretle adlimakamlara sevkinin yapıldığını vurguladı.

 

''KADIN YEMEĞİ YAKTIĞI İÇİN ŞİDDETE MARUZ KALIYOR''

 

Aile içi şiddet olaylarının nedenlerini de araştırdıklarınıve kadının yemeği yaktığı için şiddete maruz kaldığına dikkati çeken IspartaEmniyet Müdürü Halil Altan, "Çok şaşırıyorum. Bir insan yiyip içmeylealakalı eşine şiddet uğrayabilir mi? Yemeğin altı yanmış. Kadın bunu isteyerekyapmamıştır. Yani onu yemezsin başka bir şey yersin. O yemeği yemezsiniz dekahvaltı yaparsınız. Değer mi? Bir yemeğin yakılmasından dolayı şiddetuygulanmasına çok şaşırıyorum. Hele hele düğünde takılan takılarda anlaşmazlıkve aile büyüklerinin baskısı evlilik hayatına adapte olmadan yuvalarındağılmasına sebebiyet vermektedir. Bu da son derece üzücü" diye konuştu.

 

''KÜFÜR EDİP KAPATSINLAR TELEFONU''

 

Emniyet Müdürü Halil Altan, telefon dolandırıcılığıolaylarına ilişkin de uyarılarda bulundu.

 

Emniyet Müdürü Altan, şöyle dedi:

"İlimizde de bu konuda teşebbüsler oldu. Suçüstüyaptıklarımız oldu. İlimiz dışında farklı bölgelerde yoğun şekilde bu işiyapanların olduğunu tespit ettik. Bunların ilimizde başarıya ulaşamadıklarını,teşebbüs halinde kaldığını, daha çok belli yaş üzerinde devlete güveni sonderece yüksek olan insanların hedef alındığını biliyoruz. İzmir EmniyetMüdürümüz Celal Uzunkaya’nın örneğini veriyoruz. ’Ne yapsak bu hadiselerinönüne geçemiyoruz’ demişti. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Hiçbir şekilde onlaraitibar etmeyin. Telefonda bu kişilere kendi üsluplarınca ve kendidağarcıklarında olan küfrü edip kapatsınlar telefonu."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR