18 Nisan 2024 Perşembe

BİZ KOKU SORUNUNU ÇÖZDÜK, BİZİM KOKU OLAYIMIZ YOK

Isparta Belediyesi Atık Su Arıtma Tesislerinde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, “Biz koku sorununu çözdük, bizim koku olayımız yok” derken, bir milyonluk nüfusa göre yeni planlama ve yatırımların devam ettiğini söyledi.

Isparta

Günaydın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 1000 KB/m3 (koku konsantrasyonu) ve altı olarak kabul ettiğini, tesislerinde ise bu rakamın 351 KB/m3 olduğunu kaydederken, “Sav çıkışına giden bir kanalımız var. Bu kanalda da kokuyu önledik. Onun için bazı kişiler bu kanal ve arıtma tesisinden dolayı istismar etmeye kalkmasınlar. Koku sorunu bitmiştir. Bu kokunun Isparta Belediyesi ile alakası yoktur. Bizim arıtma tesisimizde bundan sonra koku olmayacaktır, bunu Isparta halkına müjde etmek istiyorum” dedi.

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Atık Su Arıtma Tesisinde incelemelerde bulundu. Başkan Günaydın, SCADA sistemi ile tesisin anlık çalışmalarını gözlemlerken, koku sorununun ortadan kaldırılması için yoğun çaba sarf ettiklerini ve bunda da neticeye vardıklarını anlattı.

“Bu tesisimizde üç aydan buyana çalışmalarımız devam ediyordu. Bugün bu çalışmaların neticesini aldık” diyen Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın şu değerlendirmelerde bulundu:

“Alınan neticeleri yerinde inceledik. Arıtma tesisine elektrik üreten bir jeneratörümüz var. Bu jeneratörümüzün zaman içerisinde üretimi zayıflama noktasına gelmişti. Bunu kuvvetlendirdik, bu tesisimizden biz aylık 20 bin lira civarında kendi elektriğimizi kendimiz karşılıyoruz. Bunu daha da genişletmek istiyoruz.

Bizim esas meselemiz bu değil. Esas mesele Isparta’mızı rahatsız eden bu kokuyu son derece azaltmaktı. Daha önce geçen sene ölçüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili laboratuvara yaptırılan ölçüm sonucu 1061 KB/m3 çıkmıştı. Bini geçmediği zaman o tesiste herhangi bir tedbir alma yükümlülüğü yoktur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliklerde kabul ettiği değer budur.

Son olarak eylül ayında yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili bir firma tekrar ölçüm gerçekleştirdi. Bu ölçüme ait raporlar elimize ulaştı. Bu raporlara göre şu anda koku konsantrasyonu 351 KB/m3’tür. Yani bu rakam yok denecek kadar az demektir. Arkadaşlarımızla 351’i daha da aşağıya çekmek için çalışma içerisindeyiz. Bu rakam da 200’ün altına düşecek ve bu da hiç koku yoktur demektir. Tesisimiz şu anda en iyi şekilde çalıştırılıyor. 3. karıştırıcı üniteyle, beraber 3.modülü de önümüzdeki aylar içerisinde ihalesini yapacağız ve bu tesisimiz bizi 10 yıl daha öteye götürecek. Daha sonra da 30 milyon liralık bir yatırım yapılacak. Bunun da DSİ’mizle 2 sene önceden sözleşmesi yapılmıştı. İstimlaklarına başladık, itirazlar ve hukuki olayları var arsa konusunda takipçiyiz. 190 dönümlük bir arazi istimlakı lazım. Bu büyük yatırım ile şehri çok çok ötelere bir milyonluk nüfusa hitap eder hale getirilecek.

Şu anda arıtma tesisinde 351 KB/m3 rakamı çıkıyor. Bakanlık binin altında olursa diyor. Herkes bazı meselenin içinde olsun, halkımız da bunu bilsin, yanlış istismarlar ve yanlış konuşmalar yapmamaları için bunu bir kez daha söylüyorum. 3 gün önce gelen raporumuz. 1061’den 351’e süratle düşmüşüz. Bunu 200’lerin altına düşürmeyi istiyorum. Birde bizim burada Sav çıkışına çıkan bir kanalımız var. Bu kanalda da kokuyu önledik. Onun için bazı kişiler bu kanalı ve buradan dolayı istismar etmeye kalkmasınlar. Biz koku sorununu çözdük, bizim koku olayımız yok. Bundan sonrada olmaması için ciddi çalışmalar yaptık. Darısı Deri Organize Sanayi Bölgesinin başına. Bizim ki 1061 iken orası 11 bin küsur çıkmıştı ve maalesef çok zor bir iş ve kimyasal. Bizimki biyolojikti zaten. Biyolojik olarak 1061’di. Bir kere daha bunu sevinçle tekrar etmek istiyorum. Koku sorunu bitmiştir. Bizimle alakası yoktur. Bu kokunun Isparta Belediyesi ile alakası yoktur. Bizim arıtma tesisimizde bundan sonra koku olmayacaktır, bunu Isparta halkına müjde etmek istiyorum”

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

tahsin karadoğan

20 Ekim 2017 Cuma 10:27

antalya-ısparta yoluna girdiğiniz zaman gerek atık su gerekse deri organize sanayinin kokusu çekilemez özellikte nasıl kokuyu hallettin

acaba

19 Ekim 2017 Perşembe 17:13

acaba hangi kokudan bahsediyon, sular küf kokuyor ondan mı, tabakhane kokuyor ondan mı, yoksa daha kış bile gelmeden her yer is kokmaya başladı ondan mı

demokrat.

19 Ekim 2017 Perşembe 13:35

Aleyhte yazanlara cevap: İlla siyaset yapacaksınız dimi? İlla başkanı suçlayacaksınız dimi? mal herifler deri organize sanayinin arıtması çalışmıyorsa başkan ne yapsın ?Sayın Valimiz bu konuyla ilgileniyor. Çevre ve şehirçilik il müd.ilgileniyor yani devlet el atmış durumda zaman içinde çözülecektir.Bir konuyu daha işleyelim o beyninize iyice sokun, belediye başkanları seçildikten sonra parti rozetini çıkarırlar ve seçildikleri ilin halkının başkanı olurlar,Anladınızmı.

can

19 Ekim 2017 Perşembe 13:13

evet derinin iğrenç kokusu var ve bunu ısparta belediyesi ilgilendirmiyormuş tamam.ya ısparta sav girişindeki koku deri kokusumu? Allah aşkına başkan dalga geçme o koku ıspartanın k****izasyon kokusudur ve o su ile oradaki bahçeler sulanıyor ve halkımız o sağlıklı ürünleri afiyetle yiyor.!! sayın başkan hala bu temiz arıtılmış kokusuz suyu kapalı sisteme almayacaklarmı?

Major

19 Ekim 2017 Perşembe 12:52

Bu başkan nerede yaşıyor acaba?

vatandaş

19 Ekim 2017 Perşembe 11:37

Koku Deri Org. san. arıtma pardon arıtamama tesisinden geliyor.. valilik , deri org. san. Bölge müdürü ve çevre il müdürlüğü multıdisipliner çalışmalarla ve de para harcayarak çözecekler.. vatandaşa yazık oluyor bende Gülevler OPET civarnda oturuyorum kokudan evde durulmuyor belirli saatlerde..

aslı

19 Ekim 2017 Perşembe 09:25

yorum yazanlar beyin yok herhalde sizde.haberi bi okusanıza zırcahiller.deri organizeden gelen koku valilik sorumluluğunda

Anadolu

19 Ekim 2017 Perşembe 05:39

Anadolu mahallesinde bazı günler kokudan durulmuyor. Ne çözümü bu?

Ispartalı

19 Ekim 2017 Perşembe 00:27

Adam koku yok dedi beyler dağılın. Ah ıspartam hakettin bunu aklımızla yıllardır dalga geçiliyordu şimdi burun deliklerimize indi.şehrin heryeri put doluyor gereksiz yatırımlar aldı başını gidiyor. Belediyecilik ile bireysel tatmin arasında fark vardır asıl belediyecilik memleketin sorunlarını gidererek daha yaşanılabilir kent haline getirmektir.

Kokusuz

18 Ekim 2017 Çarşamba 22:41

İnsanlarla alay mi ediyosun başkan, biraz ciddi ol, sorumlu olduğun şehrin sorunları ile ilgilen. Koku var mı yokmu halıkent taraflarında belediyede çalışanlar vardır onlardan öğrenebilirsin sayın başkan

Can

18 Ekim 2017 Çarşamba 21:19

YZG başkan olduğundan beri koku yok. Adam inanmış bizde in****ım.

Vatan mah

18 Ekim 2017 Çarşamba 21:11

Eee oyleyse bizim mahallede kokan ne acaba

Kadir Taştekin

18 Ekim 2017 Çarşamba 20:47

Keşişleme estiğinde bir Halıkent mahallesine gelin de kokuyu görün.. Çevre İl Müdürlüğü'nün Ankara'dan gelen uzmanların raporlarına göre ;Hem Sav'daki Belediye arıtma tesislerinden hem de Deri Organize'den geldiği raporla sabit..Önceki sayın çevfre Müdürü İlker bey'in gözetiminde tutulan rapor...

Vatandaş

18 Ekim 2017 Çarşamba 18:52

Burnun tıkalı herhal başkan

Davraz mah

18 Ekim 2017 Çarşamba 18:43

Evet havalarda serinledi koku bitti seneye yazın görüşürüz çözüldü mü çözülmesini o zaman ne diyecekler tabakhane de bizden değil diyor ama Çeken biziz maalesef

Nffv'ye cevap

18 Ekim 2017 Çarşamba 17:18

Ulan adam açıklamış okuman yazman da mı yok! "Koku bizden değil deri organizeden" diyor. Kör müsün de saçma sapan yorum yapıyorsun mal herif!!!

Nffv

18 Ekim 2017 Çarşamba 17:02

Ulan bu kadar kokuyu in cin mı çıkarıyor

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR